Annonce
Horsens

Jagten på det mystiske jordskælv i Horsens: Oplevede du det også?

Flere beboere på Godsbanegade 7 - den høje bygning til venstre - oplevede rystelser om aftenen tirsdag 25. juni. I bygningen ved siden af på Konsul Jensens Gade 10 har der ikke været meldinger om rystelser. Og ifølge Casa, der arbejder på campusgrunden foran, har de ikke lavet noget i den periode, der kan have skabt rystelserne. Arkivfoto: Morten Pape
Tirsdag aften 25. juni oplevede flere beboere på Godsbanegade 7, at bygningen rystede. Et jordskælv kan vist godt udelukkes, men ellers er det et lille mysterium, hvad der forårsagede det. Avisen drog på jagt efter svar.
Annonce

Horsens: Et mysterium er opstået midt i Horsens.

Det er måske ikke et mysterium, som sender chokbølger gennem hele byen, men det har i hvert fald sendt rystelser gennem en bygning. Og det er lige nøjagtig, hvad det her handler om.

Tirsdag 25. juni om aftenen ved 22-tiden oplever en række beboere på Godsbanegade 7 nemlig, at det ryster i deres ni etager høje lejlighedskompleks. Er det mon et lille jordskælv? Har gravearbejdet på campusgrunden ved siden af taget overhånd? Eller spiller Foo Fighters, der giver koncert på Fængslet samme aften, bare så højt, at gulvet skælver?

Det rystede ikke meget, men nok til, at man tænker, ”hvad hulen sker der her?” Den første gang var helt klart kraftigst, og så kom der et par ”efterskælv”, hvis vi skal blive i terminologien.

Torben Damgaard Bæk, beboer på Godsbanegade 7

Annonce

Jagten indledes

Mysteriet havner på avisens redaktion et par dage senere. En af kollegerne til skribenten her hører om det i børnehaven, hvor en anden forælder fortæller om, at hendes far havde mærket rystelserne.

Det kræver lige et hurtigt tjek på listen over registrerede jordskælv i Danmark, som Geus - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - har liggende på sin hjemmeside. Intet der, og så bliver sagen lagt i "det kigger vi på senere"-kassen. Og i mellemtiden kan det jo være, at andre tipper redaktionen om den "rystende aften".

Det sker ikke, og mysteriet får lov til at ligge hen en uges tid, mens der er andre sager at kigge på. På et tidspunkt bliver vi dog enige om, at nu må vi simpelthen finde ud af, hvad der er sket. Jagten på "jordskælvet" går i gang.

Annonce

"Det var da mærkeligt"

Den føromtalte far, der havde mærket rystelserne, hedder Erland Olsen, og han får et opkald, så han kan fortælle om sin oplevelse.

- Jeg sidder i stolen med det ene ben over det andet, og så begynder det at ryste. ”Det var da mærkeligt,” tænker jeg og rejser mig op. Stolen ryster, og der er et billede, som står og klaprer, men pludselig holder det op, og så går der nok en 5-10 minutter, og så kommer det igen, siger han og får hurtig tilføjet, at der kun var tale om små rystelser.

- Altså det var ikke voldsomt, og jeg tænker da først, om det var kadaveret her, der var noget galt med, siger Erland Olsen og slår et stort grin op.

Han har ikke undersøgt nærmere, hvad der var årsag til rystelserne, men han har snakket med naboen og en anden i opgangen, der også havde bemærket, hvordan det rystede.

Har du mærket rystelser?

Oplevede du rystelser tirsdag aften 25. juni - eller har du på et andet tidspunkt inden for de sidste par måneder oplevet rystelser i midtbyen i Horsens - så skriv til os på redaktion@hsfo.dk.
Annonce

Yuccaen skælver en smule

Naboen, Torben Damgaard Bæk, får også et kald, og han kan berette stort set det samme som Erland Olsen:

- Det rystede ikke meget, men nok til, at man tænker: ”Hvad hulen sker der her?” Den første gang var helt klart kraftigst, og så kom der et par ”efterskælv”, hvis vi skal blive i terminologien, siger han og kan tilføje, at han filmede en af de efterfølgende gange, hvor rystelserne var noget svagere end de første.

Videoen viser hans yucca-palme, der står og vibrerer på grund af rystelserne. Her på redaktionen har vi også set videoen, og det er ikke meget, man kan se på den. Langt fra noget, der leder tankerne hen på jordskælv.

- Det var ikke noget voldsomt. Jeg sad på min kontorstol, og det var mere en blød svejen – det føltes lidt, som om jeg vippede fra side til side, siger Torben Damgaard Bæk om oplevelsen.

Han har dog ikke oplevet noget lignende i de tre år, han har boet der, og han mener, at det er mystisk, hvis der ikke er andre i nærheden, der har mærket til det.

Annonce

Kan det være Casa?

I en nærliggende bygning, det endnu højere lejlighedskompleks på Konsul Jensens Gade 10, er der dog ingen meldinger om rystelser. Tre af beboerne på adressen, som var hjemme om aftenen 25. juni, har således ikke bemærket noget, og de har ikke hørt snak om, at der skulle have været rystelser i deres bygning.

Okay, en ting er, om man har bemærket rystelserne. Noget andet er, hvem eller hvad der kan have forårsaget dem. At det skulle være de ellers højtspillende Foo Fighters oppe på Fængslet, er trods alt for usandsynligt, men byggepladsen på Campusgrunden på den anden side af Emil Møllers Gade kunne godt være synderen.

Det taler dog imod, at de normalt ikke arbejder på det tidspunkt af døgnet, men Mette Jørvad vil gerne undersøge sagen nærmere. Hun er kommunikationschef i Casa A/S, der er bygherre på og udvikler af hele det store campus-projekt på grunden.

Hun vender kort tid efter tilbage med et svar om, at der ifølge deres projektchef ikke er foregået noget på byggegrunden, som har kunnet være skyld i rystelserne.

Annonce

Kræver en undersøgelse

Hvad dælen kan det så være? Måske en jordsænkning eller forskydning i jorden - eller på en anden måde nogle problemer med fundamentet. Der er dog ikke nogen synlige skader på bygningen, og skal man undersøge fundamentet nærmere, så kræver det en større undersøgelse.

Sådan lyder det fra Jeanette Standly Mikkelsen, bygningskonstruktør og indehaver af Petra Byggesagkyndig Rådgivning.

- Der er mange forhold, der kan spille ind, og skal man være 100 procent sikker på, det ikke er noget byggeteknisk, så skal man have en statiker til at eftervise, om der er noget med fundamentet. Man kunne også få en geotekniker eller en ingeniør til at kigge nærmere, men ingen kan give et endegyldigt svar uden en undersøgelse, siger hun uden at kende til bygningen i Horsens og dens byggeforhold.

Annonce

Almindeligt med rystelser

En større undersøgelse bliver det nok ikke til i denne omgang, så jagten fortsætter. Måske ved de noget hos Geus, der blandt andet forsker i seismologisk aktivitet. Seniorforsker Trine Dahl-Jensen kan dog ikke sige noget konkret om den specifikke sag. Til det vil hun meget gerne have en grundig snak med dem, der har oplevet det først.

- Det er meget almindeligt, at folk oplever rystelser, og vi får måske en, to eller tre henvendelser om ugen omkring det, så folk er meget velkomne til at rapportere det til os, og så kigger vi altid efter, om vi kan komme frem til noget, siger hun og opfordrer dermed beboerne på Godsbanegade til at rette henvendelse til dem - noget, Torben Damgaard Bæk faktisk også har gjort, så der bliver sandsynligvis kigget på sagen senere.

Trine Dahl-Jensen afkræfter måske, at det er usædvanligt med rystelser i ejendomme, men mysteriet om, hvorfor lejlighederne på Godsbanegade 7 rystede, lever stadig. Måske var det et meget lokalt jordskælv, eller måske var det små forskydninger i jorden.

Vores jagt slutter her. Mysteriet forbliver uopklaret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsmyndigheder vil anbefale obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport

Annonce