Annonce
Hedensted

Jacob fra Uldum har fået sin melodi med i Højskolesangbogen: Kendt søster har skrevet teksten

Jacob Vestager Tybjerg er udover at være højskolelærer også foredragsholder og dedikeret cykelrytter. Arkivfoto Michael Svenningsen
Bag sang nummer 170 i den nye udgave af Højskolesangbogen står søskendeparret Jacob og Margrethe Vestager. Sidstnævnte er kommissær i EU, førstnævnte højskolelærer og foredragsholder i Uldum.
Annonce

Uldum: Det, der egentlig var tænkt som en privat hyldest til søskendeparret Margrethe og Jacob Vestagers forældre på deres bryllupsdag, bliver nu fælleseje for hele Danmark.

Bag en af de nye sange i den 19. udgave af Højskolesangbogen, der netop er udkommet, står nemlig de to Vestager-søskende, Jacob Vestager Tybjerg, der har stået for melodien, mens hans søster EU-kommissær Margrethe Vestager har skrevet teksten.

For Magrethe Vestager, der her ses til en demokratidag i Svendborg, er det naturligt at synge eller digte til sange fra Højskolesangbogen. Hun kalder det en god kreativ beskæftigelse, der ikke kræver en keramikovn. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

En nyhed, som Jacob Vestager Tybjerg, der bor i Uldum og underviser på Uldum Højskole, har måtte holde hemmelig helt indtil offentliggørelsen af den nye Højskolesangbog i torsdags.

- Faktisk fik vi det at vide tilbage i februar, men jeg var kommet til at slette mailen, og det var først, da en af redaktørerne på Sanghåndbogen for nylig sagde tillykke til mig, at jeg kom i tanke om det igen, fortæller Jacob Tybjerg, der bl.a. har skrevet nogle af teksterne til Sanghåndbogen, hvori baggrunden for samtlige 601 sange i Højskolesangbogen er beskrevet.

Annonce

Mest brugt

Forglemmelsen gør dog ikke Jacob Tybjerg mindre stolt af nu at have sit navn i Højskolesangbogen. Han beskriver det som stort og ser optagelsen som en mulighed for udbredelse af sin musik.

- Højskolesangbogen er jo nok en af de bøger, der har opholdt både min søster og jeg selv allermest. Den er den bog, jeg bruger mest. Den er altid med i tasken og er jo en poesibog med en masse smukke ord til alle mulige anledninger og lejligheder, lyder det fra Jacob Tybjerg.

Han turnerer bl.a. rund med foredrag og sangaftener om Højskolesangbogen og er pt. er ved at færdiggøre en privat samling af samtlige udgaver af bogen, hvorfra han kun mangler fem ud af de nu i alt 19 udgaver.

Jacob Tybjerg spillede for første gang sin sang med eleverne på Uldum Højskole torsdag morgen.

- Det har været rigtig sjovt at spille med højskoleeleverne, især i den her tid, hvor jeg jo ikke kan komme rundt i landet og spille, som jeg plejer. En af mine kollega har også sagt til mig, at hun synes, det er en god sang. Det er jeg glad for, for det ville jo være rædselsfuldt, hvis de ikke kunne lide den, men syntes, de skulle synge den på højskolen af pligt over for mig, lyder det med et grin fra Jacob Tybjerg.


Højskolesangbogen er den bog, jeg bruger mest.

Jacob Thybjerg


Jacob Vestager Tybjerg

Opvokset i Ølgod som søn af sognepræsteparret Bodil Tybjerg og Hans Vestager.

Uddannet på Den frie lærerskole og ansat som underviser på Uldum Højskole, hvor han bl.a. underviser i teater, pædagogik, digitalSnak m.m.

Turnerer desuden landet rundt med sine foredrag og sangaftener, der i mange tilfælde tager udgangspunkt i Højskolesangbogen.

Drev fra 2003 til 2017 forretningen "Tybjergs It" i Ølgod sammen med sin mor Bodil Tybjerg

Dyrker landevejscykling i fritiden og har kombineret det med sin interesse for at digte i cykeldigte-fællesskabet Velovers.

Annonce

En kærlighedssang

Jacob og Margrethe Vestagers sang bærer navnet "Solhverv" og i Sanghåndbogen beskrives den som både en årstids- og en kærlighedssang.

- Den blev skrevet til fejringen af deres forældres bryllupsdag og rummer erfaringen af, at nøglen til et langt og levende parforhold ligger i at turde spørge og turde lytte til svaret. På den måde vil relationen næres og lives op som lyset, der kommer igen ved solhverv, lyder det bl.a. i Sanghåndbogen.

Solhverv

1. Nu truer mørket, det kommer stille. Bliver det solhverv igen en gang? Og blæsten rusker snart nøgne grene –

de visne blade, den sidste sang.

Naturen hviler med tågeslør – så spørger livet om du mon tør? Om du mon tør?

2. Det er en dag som de tusind andre, og tør du spørge igen en gang: Om vi skal følges igennem mørket,

igennem lyset, i sorg og sang?

Og svaret lyser som solen varm: Ja, vi skal følges i livets larm, i livets larm!

3. Det er den dristigste dåd af alle at turde spørge med udstrakt hånd – for livet er jo som året broget, selv korte

dage kan veje ton.

Men tør du spørge med åbent sind, da svinder sorger og mørke ind, og mørke ind.

4. For svaret bærer et solhverv i sig, det ja som lægger en hånd i din. Så kommer lyset igen med varmen, da

spirer atter den gamle vin.

Det bliver forår igen, igen – fortræng nu mørket og solen tænd! Og solen tænd!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce