Annonce
Horsens

Jørn Kjær har lært at feste: Tre DM-titler og en pokaltriumf

Jørn Kjær foran væggen med alle Simon Kjærs landskamptrøjer. Foto: Charlotte Adsbøl.
I 1980 var Jørn Kjær det største fodboldtalent i Horsens sammen med Jørn Simmenæs - nu kan se tilbage på tre danske mesterskaber og en pokalsejr med FC Midtjylland.
Annonce

Herning: Jørn Kjær er et af de største fodboldtalenter, Horsens har haft. I 1980 var han byens største talent sammen med Jørn Simmenæs. 40 år senere kan han se tilbage på et fantastisk liv i fodbold. Han er blevet dansk mester med FC Midtjylland tre gange. Han har vundet pokalfinalen, og så er han far til landsholdsanfører Simon Kjær.

- Det har været helt fantastisk, og FC Midtjylland er en fantastisk klub, siger Jørn Kjær. Klubbens motto er: Hvad kan vi gøre bedre? Vi forsøger hele tiden at forbedre os på alle områder.

- Klubben skal sælge spillere for at klare sig økonomisk, og det er ofte de bedste, der bliver solgt, men så må vi bare forsøge at finde nogle nye, og det er vi lykkedes fint med.

- FC Midtjylland fik hård kritik, da vi fik succes med at bruge afrikanske spillere. Nu har FC Nordsjælland overhalet os. De er foran os lige nu, indrømmer Simon Kjær.

Annonce

To job

Jørn Kjær har to store job. Han er materialechef, og han er chefholdleder.

Ved alle FC Midtjyllands kampe dukker han op, når der skal skiftes ud, men det er også ham, der klarer alt det praktiske - sammen med sine tre medhjælpere.

Hans største job handler om at trykke spilletrøjerne med de rigtige sponsorer. Han skal finde de rette størrelser til spillerne, så alt klapper.

Han har ikke haft en eneste kikser, selv om det er en puslespil. Han skal vente på, at sponsoraftaler bliver indgået eller forlænget, inden han kan komme i gang med arbejdet, og trøjerne skal være klar, når der er kamp.

Det er ikke kun førsteholdet og reserveholdet, men også U19, U17, U15, U14 og U13.

- Jeg har gode hjælpere, men det er mit ansvar, at alt er i orden, siger Jørn Kjær.

Annonce

Rejser rundt

Som holdleder er han altid med førsteholdet til kampe. Næste kamp er mod franske Reims, og derefter følger Hamburger SV, begge kampe på udebane. Det er lynture, og han skal skynde sig hjem for at gøre materialerne klar.

Hans favorithold i udlandet er dog Liverpool. Han fik Steven Gerrards autograf, da han besøgte FC Midtjylland med Glasgow Rangers.

Jørn Kjær er uddannet i radiobranchen og har haft gode job rundt omkring, men i 2004 sagde Jens Ørgaard:

- Vi skal bruge dig, og vi henvender os snart!

Jørn Kjær anede ikke, hvad den daværende sportschef var ude på, men det handlede om jobbet som holdleder.

Jørn Kjær var holdleder i AC Horsens og havde et tæt samarbejde med sportschef Jesper Hansen, men han kunne ikke sige nej til tilbuddet fra FC  Midtjylland.

Annonce

Akademileder

- En del af tilbuddet var også, at jeg skulle være med til at starte FC Midtjyllands fodboldakademi og være til rådighed for drengene i det daglige, siger han.

FC Midtjylland blev stiftet i påsken 1999, og Ove Pedersen blev udpeget som den første cheftræner. Ham spillede jørn Kjær sammen med i Herning Fremad.

- Jeg er tæt på spillerne og hører en masse, også om problemer, men jeg er loyal. Hvis en spiller kommer til mig med et problem, bringer jeg det aldrig videre. De skal kunne stole på mig, siger han.

- Det var fantastisk, da vi vandt DM første gang i 2015. Folk var helt vilsw. Det var noget, de aldrig havde prøvet, og hele byen modtog os, da vi havde vundet i Slagelse over Ove Pedersens mandskab.

- Det næste mesterskab var også stort, fordi det var så overraskende, men det føltes, som om festen blev holdt allerede efter den næstsidste kamp, da AC Horsens spillede 2-2 mod Brøndby. Vi fulgte kampen på vej hjem i bussen fra kampen mod FCK. AC Horsens var bagud 2-0, og ingen gav sidde og se på den kamp. Men pludselig scorede AC Horsens, og så kan det nok være, de viste interesse. Og da udligningen kom, var folk ellevilde. Her blev mesterskabet fejret næsten mere end efter, at det kom i hus efter den sidste kamp mod AC Horsens.

Annonce

Træner på lånt tid

- Det tredje mesterskab var også fantastisk, fordi vi vandt så suverænt, og igen var der fest.

- Faktisk er jeg allermest glad for vores pokalsejr, for vi havde tabt fire pokalfinaler, da det endelig lykkedes at vinde den femte.

- Brian Priske kom til som ny træner, og han trådte i karakter med det samme. Han har taget en masse med fra sine ophold som spiller i udlandet, og han viste straks, at han var den rette mand. Han er meget dygtig. Vi har ham kun på lånt tid. Der kommer en klub fra udlandet og henter ham, forudser Jørn Kjær.

Jørn Kjær har været med til alle fester.

- Spillerne er mine venner, og jeg deltager gerne i festerne, siger han. Når kampen er slut, sørger vi for at rydde op, så vi er er hurtigt færdige.

Annonce

Simons far

En rolle, som også er vigtig for Jørn Kjær, er, at han er far til landsholdets anfører.

- Vi spiller ofte på samme tid som Simon, men jeg har tv-programmer og streaminger, så jeg kan se hans kampe. I starten ringede vi altid sammen og diskuterede kampene. Det gør vi ikke så meget mere.

- Simon skaffer landsholdstrøjer til mig, og jeg er stolt over at have alle hans trøjer herhjemme, indrømmer Jørn Kjær.

Efter flytningen fra Lund til Genésgade i Horsens har Jørn Kjær overført trøjerne til et specialt værelse, og der er styr på det hele.

Også hans præmier for jubilæumskampene er sat op. Der er en enkelt plads oppe i hjørnet. Han er ikke meget for at indrømme det, men det skinner igennem, at det er til landskamp nr. 100.

- Simon bliver ofte beskyldt for at have haft fiasko i Wolfsburg og Sevilla, men det holder ikke. Han spillede 55 kampe i Wolfsburg, inden Felix Magath blev træner, og i Sevilla blev det 46 kampe på to sæsoner, inden de skiftede træner. Han fik 66 kampe i Lille, 22 kampe i Roma, og af hans seneste 31 kampe har han kun tabt én, en kamp mod Inter, konstaterer han.

Hans kone Liselotte rejser ofte ned til Simon og de to børnebørn, mens Jørn passer jobbet i FC Midtjylland.

Annonce

Stort talent

Jørn Kjær var sammen med Jørn Simmenæs det største talent i HFS, da klubben var rykket ned i danmarksserien i 1980. Det blev til en hurtig oprykning med Rolf Hjernøe, men efter 109 kampe og tre mål var det slut i november 1982.

I 1983 kom Herning Fremads træner Jens Tang og tilbød Jørn Kjær en kontrakt.

- Jeg gik ind til Peter Iversen og lagde kortene på bordet. Jeg ville gerne blive i Horsens og hjælpe klubben fremad, men han afslog mit tilbud, selv om det var yderst beskedent, og så tog jeg til Herning.

- Vi klarede frisag det første år, fordi vi sluttede med at vinde 1-0 i Brøndby og 2-0 over de danske mestre fra Lyngby.

- Året efter rykkede vi ned, og to år senere rykkede vi også ud af den næstbedste række.

Annonce

Færdig med fodbold

20. april 1987 spillede Herning mod Varde i 3. division. Jørn Kjær tørnede sammen med Vardes Mogens Rasmussen.

- Jeg fik ødelagt korsbånd, ledbånd og menisk. Det yderste korsbånd blev revet over, at jeg var klar over, at jeg var færdig med fodbold i en alder af 26 år, siger han.

Han var faldet godt til i Herning og blev hjælpe-holdleder.

Det stoppede, da Horsens' cheftræner Franz Andersen henvendte sig og gik ham hjem til Horsens.

Her blev han en vigtig brik i klubben i flere år.

Samtidig blev Simon hentet fra Lund til AC Horsens af Lars Alrø.

- Vi var meget glade for Lars Alrø som træner, men AC Horsens sagde nej til at give Simon kontrakt. Jesper Hansen har altid sparet, hvor han kunne.

- Da jeg kom til FC Midtjylland, spurgte de, om Simon ville med på akademiet. Der kom et par afbud fra nogle spillere fra Aalborg, bl.a. Ronni Schwarz, og så kom Simon med på et af de yderste mandater, da han var 15 år. Vi havde aldrig drømt om, at han kunne nå det, han har nået, men det var godt for ham at træne sammen med afrikanerne. De lærte ham at forsvare, siger Jørn Kjær.

Jørn Kjær på arbejde i Ikast i sin elskede Liverpool-trøje.

Han fylder 60 år næste år, men han har ingen planer om at stoppe. Det bliver en stor omvæltning den dag, det sker, men det bliver også en omvælt for FC Midtjylland, når man ser alt det, han har ansvaret for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Horsens

Høje smittetal nærmer sig fra nord - men Horsens Kommune mærker ingen stigning

Annonce