Annonce
Hedensted

Jægere fortsætter jagt på mårhunde: Få par kan hurtigt få mange hvalpe

Mårhunden stammer fra Østasien, men har spredt sig til store dele af Europa via daværende Sovjetunionen, der for mange år siden udsatte flere end 9.000 mårhunde for at berige pelsdyrfaunaen. Arkivfoto

I årets første to måneder har jægere blot nedlagt én mårhund, men flere er set på kameraer, og jagten fortsætter på samme niveau som sidste år, fortæller koordinator for jægerråd.

Hedensted: I Hedensted Kommune blev 98 mårhunde nedlagt, påkørt eller fanget i 2017.

Det er et af de højeste tal blandt landets kommuner og mere end en fordobling i forhold til 2016, men indsatsen har ikke fjernet det invasive rovdyr fra egnen.

De lokale mårhundejægere, der arbejder som et udvalg under kommunens jægerråd, har siden årsskiftet spottet fem par på deres vildtkameraer.

Og indtil videre har de kun skudt én mårhund, så jagten fortsætter, fortæller koordinator Peder Jensen.

- Det er et stort fokus for os. Arbejdet fylder mindst lige så meget som sidste år, og de fem par efterstræber vi at få fat i, inden de får unger i slutningen af april, siger koordinatoren for gruppen, der i rekordåret 2017 heller ikke fik mårhunde på kornet i årets først måneder.

Så hurtigt kan det gå

Koordinator og jægerformand Peder Jensen har opstillet et tænkt regnestykke for, hvad der kunne ske, hvis de 98 mårhunde, der blev fjernet fra naturen i 2017 i Hedensted Kommune, stadig levede:Runder man 98 op til 100 og forestiller sig, at det var 50 par, så kunne parrene ifølge den nye undersøgelse fra Københavns Universitet have givet en tilvækst på 550 hvalpe på et år. Hvalpene kunne blive til 225 par, som efter endnu et år kunne få 11 hvalpe hver og 2.475 hvalpe i alt.

Mårhunde søger blandt andet føde ved at svømme ud til ænders, gæs' og svaners reder for at spise æg og unger.

De spiser også ådsler, krebs, fisk, insekter, små pattedyr og fugle og kan udkonkurrere hjemmehørende rovdyr som ræve og grævlinger.

Ser man en mårhund, kan man tippe jægerne via Damarks Jægerforbunds hjemmeside.

To bliver hurtigt til mange

Drægtige mårhunde får i gennemsnit 11 hvalpe i et kuld, viser et nyt specialestudie fra Københavns Universitet. Studiet har ved brug af livmodere fra 92 nedlagte mårhunde undersøgt rovdyrets reproduktion i Danmark.

- Så de fem par kan alligevel give 55 unger senere i år, siger Peder Jensen.

Miljøstyrelsen betegner det som en overraskende og meget høj reproduktion.

Og hvalpene kan hurtigt fortsætte reproduktionen. For i løbet af et år bliver de kønsmodne og potentielt klar til at tildele den danske natur 11 hvalpe mere.

Annonce

Hellere nu end senere

Peder Jensen opfordrer lokale gårdejere og folk, der færdes i naturen, til at være ekstra opmærksomme på mårhundene, der i denne kolde tid ikke bevæger sig så meget. De findes ofte ved forladte ræve- og grævlingegrave, der er dækket eller fyldt med halm og græs.

- Hvis vi modtager nogle tips og får nogle par nedlagt nu, så kan vi tørre lidt af sveden af panden og blive fri for at rende efter deres unger, når kornet står højt, og de ikke er til at se, siger Peder Jensen.

De ti frivillige jægere i mårhundeudvalget råder over 15 kameraer og 15 fælder, men de har et stort ønske om at blive flere og at få mere grej af Danmarks Jægerforbund og Naturstyrelsen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sjuskede trailerparkeringer på Smedetorv: Spærrer ledige p-pladser for beboerne

Navne For abonnenter

Florin løftede stemningen i hvert rum han indtog: Kom til Danmark for at sikre sin fremtidige familie et bedre liv - og nåede det inden sin alt for tidlige død

Sport

Nyindkøb gav pote: HIC moste BK Amager og kunne endelig rotere spillerne i forløsende storsejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Hedensted For abonnenter

Institutions opkøb af huse bekymrer i landsby: Det er godt, at de er her, men det kan blive for meget

Horsens

17-årig mand opsøgt af større gruppe på egen bopæl og overfaldet med golfkølle: Politiet er talstærkt til stede på Hybenvej

Horsens For abonnenter

Her er området, hvor en ny skov ved Hansted skal rejses: Men hvad med vores udsigter og vores landbrug, spørger lodsejere

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Digital sejr ad helvede til: Blæs projekt brugervenlighed i gang

Horsens

Nu bliver Gudenåen genskabt: Første etape bliver 600.000 kr. billigere end forventet

Annonce