Annonce
Erhverv

Iværksætterlysten trives trods corona: Flere kvinder springer ud i livet som selvstændig

Jannie Lykke Staun er blandt de mange kvinder, der i 2020 er sprunget ud som selvstændig. Hun har kvittet sit job som social- og sundhedshjælper til fordel for en tilværelse som selvstændig mobil fodterapeut med udgangspunkt i hjemmet i Aale. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Modet til iværksætteri fejler på trods af en verdensomspændende pandemi ikke noget i Hedensted Kommune. I 2020 er der oprettet over 400 nye lokale virksomheder, hvilket er stort set samme antal som året før. Kvinder udgør en stadig stigende andel af de nybagte selvstændige.

Hedensted: Der skal mere end en verdensomspændende pandemi til at tage lysten til iværksætteri ud af Hedensted Kommunes borgere.

Det kan Hedensted Kommunes erhvervschef Carsten Steffensen konstatere efter et udtræk fra det Centrale Virksomheds Register (CVR) viser, at der i 2020 blev oprettet 409 nye virksomheder i kommunen. Et tal svarende til niveauet fra 2019, hvor 400 nye cvr-nummer blev oprettet.


Vi vil gerne have de rigtige iværksætter. Dem, der har overlevelseskraften. Ingen bliver lykkelige af, at man prøver noget som kuldsejler.

Carsten Steffensen, erhvervschef Hedensted Kommune


Selvom mange måske kunne have frygtet, at en økonomisk usikkerhed vil følge i halen af coronaen, og lysten til iværksætteri dermed ville være dalende, overrasker det ikke Carsten Steffensen, at tilstanden på iværksætterfronten er status quo.

- Iværksættere brænder for deres projekt. Hvis de skeler for meget til, hvad der sker ude i samfundet, inden de tager springet; så skal der lige komme en ny præsident i USA, så skal coronaen lige udryddes, så skal der lige være to torsdage i en uge, ja, så kommer de aldrig i gang og har nok ikke iværksætter DNA'et alligevel. Man skal være lidt af en frygtløs humlebi for at være iværksætter, lyder det fra Carsten Steffensen.

Annonce

Har fået selvtillid

Han har de seneste to til tre år mødt langt flere kvinder blandt de iværksættere, der møder op til Hedensted Kommunes månedlige infokurser for iværksættere og oplever generelt, at et stigende antal kvinder springer ud i livet som selvstændig.

Hedensted Kommunes erhvervschef Carsten Steffensen er glad, men ikke overrasket, over at iværksætterlysten trives på trods af coronakrisen. Arkivfoto: Michael Svenningsen

- Det er typisk kvinder, der har fået frigivet noget energi på hjemmefronten. Børnene er ved at være store, og man har et økonomisk råderum til at realisere sig selv. Jeg tror, det skyldes en generel udvikling i samfundet mod mere ligestilling. Iværksætteri handler om salg og tro på egne evner, og samfundsudviklingen har gjort, at kvinder tror meget mere på sig selv, fortæller Carsten Steffensen, der er begejstret for alle de nye iværksættere, både kvinde og mænd, der er i kommunen.

Han nævner også bosætning - at flere bosætter sig uden for byerne - i kombination med, at der er flere kvinder blandt dimittenderne fra universiteter, som en årsag til det stigende antal kvindelige iværksættere.

Hedensted Erhverv

Hedensted Erhverv er kommunens uvildige og gratis vejledning til alle iværksættere og virksomheder.

Her kan man bl.a. hjælpe iværksættere med virksomhedsstart, forretningsplan, start- og vækstpakker fra Erhvervshus Midtjylland, iværksætteruddannelse, startvejledninger m.m.

I et samarbejde med BusinessHorsens tilbyder Hedensted Erhverv 1-2 iværksætter-infomøder om måneden, hvor man i løbet af et par timer får informationer og værktøjer til at komme i gang. Se hvor og hvornår på hedenstederhverv.dk

Hedensted Erhverv står også bag iværksættermiljøet Rugekassen i Hedensted, hvor man kan leje en kontorplads side om side med andre iværksættere.

Endelig uddeler Hedensted Erhverv hvert år til arrangementet "Hedenstedernes nye helte" en iværksætterpris. I 2020 gik prisen til Mortens Gastronomi i Hedensted.

- I en årrække er folk flyttet ud fra byerne, og mange af dem er nu begyndt at nå en alder, hvor trangen til iværksætteri melder sig, lyder det fra erhvervschefen.

Annonce

Man skal ville det

Ifølge Carsten Steffensen er det i mange forskellige brancher, der opstår nye virksomheder. Det er lige fra den nyudlærte håndværker, der vil ud at stå på egne ben, over behandlere inden for sundhed og velvære, til den modne universitetsuddannede, der kan servicere den lokale industri med alt fra sikkerhedsgodkendelser til rekruttering og HR-arbejde.

- Det betyder rigtig meget for os, at der kommer nye virksomheder. Men vi gør også meget ud af, at italesætte at det er en livsstil at være selvstændig. Man skal kunne lidt af hvert ud over sit fag, forstå sin revisor, lave larm på sociale medier, komme efter dem, der ikke betaler deres regninger og være indstillet på at afbryde ferien med familien for at servicere en vigtig kunde, konstaterer Carsten Steffensen og forsætter:

- Vi vil gerne have de rigtige iværksætter. Dem, der har overlevelseskraften. Ingen bliver lykkelige af, at man prøver noget som kuldsejler.

Ifølge en opgørelse fra Dinero er antallet af nystiftede virksomheder på landsplan steget med en halv procent fra 2019 til 2020.

Den største stigning i antal nystiftede virksomheder har fundet sted i Østjylland. Her var en stigning på 7,7 procent fra 2019 til 2020. På kommuneniveau har Odder Kommune oplevet den største stigning i hele landet. Her steg antallet af nye virksomheder ifølge Dinero med hele 24,8 procent fra 2019 til 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce