Annonce
Erhverv

It-firma med diversitet som mål: Selvfølgelig kan der være en lige fordeling af køn i bestyrelsen

Lakeside har haft en professionel bestyrelse siden 2007. Bestyrelsen består i dag af Birthe Balesini (bestyrelsesleder), Jan Riis, Thomas Sonne Olesen, Bent Blistrup og Laura Vilsbæk Olesen. Illustration/foto: Lakeside
Diversitet er ikke ensbetydende med at gå på kompromis med kompetencer. Det understreger ledelsen bag det aarhusianske it-firma Lakeside, der har som mål at vise andre virksomheder, at en øget diversitet sagtens kan lade sig gøre.
Annonce

AARHUS: I it-firmaet Lakeside har de ingen bestyrelsesformand. De har en bestyrelsesleder. Og den bestyrelsesleder har i knap en uge heddet Birthe Balesini.

Hun er valgt, fordi hun gennem sine otte år i bestyrelsen hører til blandt dem, der kender firmaet bedst, og fordi hun er den rette til jobbet.

- Det har intet med hendes køn at gøre. Det er simpelthen, fordi det tidligere bestyrelsesleder skulle træde ud, og Birthe bare er den rigtige. Hun har været i bestyrelsen i lang tid og kender os indgående, forklarer Jan Riis, administrerende direktør i firmaet Lakeside, der blev stiftet i 2007, og som i dag foruden Jan Riis ledes af Thomas Sonne Olesen og Bent Blistrup.

For selvom it-firmaet, der har haft professionel bestyrelse siden stiftelsen, alle dage har arbejdet med at fremme diversitet i medarbejdergruppen, og i det seneste år også har arbejdet målrettet med at fremme diversitet i bestyrelsen, har de aldrig valgt hverken medarbejdere eller bestyrelsesmedlemmer til på baggrund af andet end deres kvalifikationer.

- Vi rekrutterer altid efter kompetencer. Så det er ikke sådan, at vi ansætter mindre kompetente medarbejdere eller bestyrelsesmedlemmer for at opnå en bestemt kønsfordeling, siger den administrerende direktør og tilføjer:

- Men når kompetencerne er i orden, så har vi en bevidsthed om kønsfordeling.

Annonce

En god dynamik

Netop den bevidsthed har firmaet haft med sig helt fra begyndelsen.

- Vi er i en branche med mange mænd. Så gør man ikke noget eksplicit og bevidst for at skille sig ud, så vil kønsfordelingen følge den, der er på uddannelserne, som er meget skævvredet på uddannelserne indenfor særligt it, datalogi og dataingeniør. Derfor har vi fra start haft en bevidsthed om, at vi ville have kvinder ind i firmaet, siger Jan Riis.

I dag er fem ud af virksomhedens i alt 13 medarbejdere kvinder. En fordeling, der er mere lige end den, man finder på it-uddannelserne landet over, hvor omkring 70 procent af de optagede studerende er mænd og knap 30 procent er kvinder.

Og der er fordele ved at have mere diversitet i medarbejderflokken oplever den administrerende direktør.

- Det er ikke af faglige årsager, vi ønsker en mere ligelig fordeling. En kvinde såvel som en mand kan i vores optik være en lige god projektleder eller rådgiver. Men det har en betydning i den sociale dynamik, forklarer Jan Riis, der oplever, at medarbejderne trives bedre ved, at der både er mænd og kvinder ansat.

- Noget af det, vi hører fra vores medarbejdere, der har været andre steder før, er, at der let kan komme en stemning af mandehørm, hvis der ingen kvinder er på arbejdspladsen. Og omvendt oplever andre, at for mange kvinder kan gøre det sværere at træffe en hurtig beslutning og komme videre i teksten, fortæller Jan Riis.

- Så det handler alene om, at vi blandt kollegerne gerne vil have den gode sociale dynamik, der er, når man har en god blanding af mænd og kvinder, siger han.

Annonce

Et spørgsmål om balance

Når det gælder diversitet på bestyrelsesgangen, er det dog en anden sag.

- Det er ikke et socialt rum at være med i en bestyrelse. Det handler udelukkende om at skabe en sund drift gennem strategisk tænkning. Så i det rum har køn ingen betydning. Det er min faste overbevisning, siger Jan Riis.

Da Birthe Balesini blev valgt ind tilbage i 2013, handlede det derfor heller ikke om, at Lakeside ville slå et slag for mere diversitet, men derimod om, at hun havde nogle af de kompetencer indenfor salg og kommerciel markedsføring, som firmaet var interesseret i at få fingre i.


Det er klart; får vi en dag en overvægt af kvinder, så vil vi selvfølgelig forsøge at balancere det den anden vej.

Jan Riis, administrerende direktør i it-firmaet Lakeside


Alligevel har diversitet i løbet af det seneste år fået en mere fremtrædende rolle i virksomhedens valg af bestyrelsesmedlemmer, hvilket også afspejler sig i den seneste ansættelse til bestyrelsen. En post, som i sidste ende tilfaldt Laura Vilsbæk Olesen, der foruden kompetencer indenfor digital forretningsudvikling, marketing og kommunikation også står bag bogen ”Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt”, der netop handler om, hvordan man får mere diversitet ind i bestyrelser.

- Laura har nogle særlige kompetencer, som vi mangler, og derfor er hun kommet ind i bestyrelsen. Men stod valget mellem en mand og en kvinde med samme kompetencer, tog vi gerne en kvinde ind for at vise det kan lade sig gøre at have en professionel bestyrelse med de rette kompetencer, understreger Jan Riis, der ikke er i tvivl om, at danske bestyrelser har udfordringer med diversiteten.

- Markedet for bestyrelseskandidater er skævvredet. Der er langt flere mænd end kvinder at vælge mellem. Så gør man ikke noget bevidst, så får man ikke ændret på det. Derfor er vores lille bidrag at vise, at det kan lade sig gøre, og give referencer til kvinder, så der kan komme en mere ligelig fordeling i bestyrelsen, siger han.

- Og det er klart; får vi en dag en overvægt af kvinder, så vil vi selvfølgelig forsøge at balancere det den anden vej, understreger han.

Annonce

Flere barrierer

Og der er da også flere grunde til at tænke i diversitet ind i bestyrelserne. Det mener de to nuværende kvinder i Lakesides bestyrelse, der begge ser flere barrierer for at få kvinderne ind i bestyrelserne.

- Det er ingen tvivl om, at ”plejer” er den største barriere. Kun fire procent af alle bestyrelsesposter besættes via åbne opslag. Og så længe man kun spørger nogle, man kender, så får man ofte dem ind, der ligner sig selv, siger Laura Vilsbæk Olesen, der mener, at det er forklaringen på, hvorfor bestyrelserne i danske firmaer ser ret så ens ud.

- Hvis du lukker øjnene og forestiller dig et bestyrelsesmedlem, så vil langt de fleste for deres indre blik se man en mand på 60, der har siddet med i bestyrelser i en årrække. Så man skal gøre sig meget umage for at se, at andre også kan bidrage, selvom de ikke ligner skabelonen. Og det kan være svært at bryde med, fordi det ofte har været sådan i mange år, uddyber hun.

Den samme opfattelse deler Birthe Balesini.

- De fleste bestyrelser rekrutterer fra deres netværk. Og det er selvfølgelig gode dygtige folk, men typisk også dem, som man kender i forvejen og kan spejle sig i. Så medmindre, at man bevidst siger, at man vil have nogle udefra ind, så får man hurtigt en Rip-Rap og Rup-effekt, hvor man spejler sig i sit netværk og finder dem, der ligner én selv, siger Birthe Balesini.

Hun oplever i øvrigt, en anden barriere; nemlig, at dem, der er mest fremme i skoene, også er dem, der positionerer sig bedst til at få posterne.

- Man skal råbe rigtigt højt selv for at blive set. Og det er ikke altid naturligt i kvindeverdenen, siger hun.

Annonce

Bedre beslutninger

Birthe Balesini mener derfor, at et tiltag som eksempelvis onlineplatformen nBoard, der giver bestyrelser adgang til en bred portefølje af bestyrelsesmedlemmer, er et godt redskab til at skabe mere diversitet.

- Det kan jo være svært at finde de rette kandidater, hvis der ingen er til at hjælpe én. Så ved at gøre kandidater mere synlige, kan man lettere sætte fokus på, at der er andre valg, understreger hun.

Lykkedes det til gengæld først at få samlet en bestyrelse, der i både faglighed og profil spænder bredt, så er der til gengæld meget at hente for firmaerne.

- Det handler jo om at afspejle både dem, der skal arbejde i virksomhederne, men også kunderne og markedet. Så jo flere perspektiver man får med, jo bedre beslutninger træffer man også, forklarer Laura Vilsbæk Olesen.

En påstand som også Birthe Balesini er enig i.

- Bestyrelserne er jo stedet, hvor man sætter linjen i forhold til den profil, man vil have. Så ved at have mere diversitet i bestyrelsen, sender man jo både et signal udadtil, men det giver også grundlæggende bedre refleksioner, der i sidste ende fører til bedre beslutninger, siger Birthe Balesini.

Om Lakeside

  • Lakeside leverer digital bygherrerådgivning i spændingsfeltet mellem it-arkitektur, projektstøtte samt innovation og strategi.
  • Firmaet, der blev stiftet i 2007, har hovedsæde i Aarhus.
  • Firmaet ledes i dag af administrerende direktør Jan Riis, Thomas Sonne Olesen og Bent Blistrup.
  • Firmaet har haft en professionel bestyrelse siden 2007. Bestyrelsen består i dag af Birthe Balesini (bestyrelsesleder), Jan Riis, Thomas Sonne Olesen, Bent Blistrup og Laura Vilsbæk Olesen.
  • Firmaet havde i 2020 en bruttofortjeneste på 14,2 millioner kroner og leverede et nettoresultat på 1,6 millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce