Annonce
forside

It-ansat snød sig til millioner fra fond og professorklub

Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab fik stjålet millioner. Tidligere ansat straffes med tre et halvt år.

En tidligere it-medarbejder og sekretariatschef er mandag ved Københavns Byret kendt skyldig i at have snydt Carlsbergfondet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab for ni millioner kroner.

Han straffes med ubetinget fængsel i tre år og seks måneder.

- Vi har navnlig lagt vægt på, at du har erkendt, at du har udstedt falske fakturaer, samt at der er anført en anden modtager end dig selv. Du tilsidesatte den loyalitetsforpligtelse, du havde over for selskabet, siger retsformanden i forbindelse med domsafsigelsen.

Desuden lagde retten i sin afgørelse vægt på, at der var tale om et meget stort beløb, og at forbrydelserne løbende fandt sted fra 2011 til 2016, altså over en lang periode.

Det var muligt for 47-årige Henrik Slaatorn at lave det ulovlige pengepuslespil, blandt andet fordi han i den pågældende periode havde to job.

Han var ansat som it-medarbejder ved Carlsbergfondet, mens han også var sekretariatschef i Videnskabernes Selskab. Det er de stillinger, som han har udnyttet for at sikre sig selv en enorm økonomisk gevinst.

En redegørelse, der sidste år ifølge Berlingske blev sendt ud til Videnskabernes Selskabs ansatte, beskrev, at Slaatorn i form af sin dobbelte funktion kunne bogføre bilag i begge firmaer. Her fremgik det også, at Slaatorn var ansat i selskabet i 25 år.

De udbetalinger, som den betroede medarbejder foretog, var til hardware, software og forskellige it-løsninger. Men varerne blev aldrig modtaget.

Desuden fabrikerede han fakturaer og underbilag. Enkelte gange godkendte han fakturaer fra en leverandør, som ikke længere eksisterede.

Videnskabernes Selskab stammer tilbage fra 1742, hvor det blev stiftet af historiker Hans Gram og greve Johan Ludvig Holstein med formål om at styrke videnskaben i Danmark.

Selskabet, der har dronning Margrethe som protektor, er bundet tæt sammen med Carlsbergfondet.

Ud over at dele lokaler på H.C. Andersens Boulevard i København ledes fondet blandt andet af en bestyrelse på fem personer, som vælges blandt de danske medlemmer af Videnskabernes Selskab.

Medlemmerne kontrollerer dermed direkte den velhavende danske fond.

Retten fandt det mandag bevist, at Slaatorn, som blev dømt for bedrageri, databedrageri og dokumentfalsk, havde svindlet for ikke under ni millioner kroner.

Selv om han ikke tidligere er straffet og har gode personlige forhold, vurderede en enig domsmandsret, at det langvarige, store bedrageri koster tre et halvt års fængsel.

It-medarbejderens forsvarer, Anders Nemeth, oplyser umiddelbart efter dommen, at den ankes til Østre Landsret med påstand om frifindelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Borgmester vil diskutere togstop i Hovedgård: Det ligger lige til højrebenet

Læserbrev

Nu er det da helt sølle med cafeen på Kildebakken

Læserbrev: I Horsens Posten fra tirsdag 7. januar kan vi læse, at "herreværelser skal få enlige, ældre mænd ud over dørtærsklen". Det må siges at være et godt initiativ, som de fleste af os vel kan støtte op om. Når jeg alligevel ikke klapper overstadigt i mine små hænder, skyldes det, at den slags har eksisteret før uden at være organiseret af velmenende mennesker i Ældre Sagen og provstiet. For 16-17 år siden lukkede FOF Rosing Ræderske et hold i bogbinding. Prisen steg, og derfor var der et stort frafald, som resulterede i, at det ikke kunne fortsætte. Vi, der var tilbage, flyttede på Kildebakken og fortsatte som aktiveringsgruppe. Det var et rart sted at komme, og navnligt cafeen i kælderen var en succes. Priserne var rimelige, og der kom mange, som spiste deres mad dér hver dag. Der var flere faste grupper, som helt spontant var blevet dannet uden behov for organisering eller tilskud. Det sluttede brat, da priserne et par år senere blev sat op. Pludselig havde mange ikke råd mere. Der blev tomt, og jeg tvivler på, at den merfortjeneste, der var stipuleret, blev til noget. Nogle år senere blev så madlavningen centraliseret, og så var der heller ikke nogen madduft til at bygge forventningerne op. Vi på de forskellige hold kunne dog stadig få vores eftermiddagskaffe. Efter at have holdt et par års pause er jeg nu tilbage på Kildebakken; men nu er det da helt sølle med cafeen. Vi kan ikke længere købe eftermiddagskaffe, men må selv sørge for at lave den. Det er stadig et hyggeligt indslag i vores eftermiddag, men vi plejede at købe et stykke lagkage til. Nu står den så på småkager. Mon ikke vore politikere burde se på, om det ikke kunne betale sig at genoplive den gode gamle cafe, som gav så mange mennesker en stor glæde ved at mødes hver dag eller et par gange om ugen? Det kræver naturligvis en tid for at kunne fungere igen, men hvor ville det dog være dejligt.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];