Annonce
Østjylland

Issehoved solgt: Færgen med det sjove navn har sejlet sin sidste tur mellem Aarhus og Samsø

Det blev et kort eventyr for hurtigfærgen Issehoved, der skulle have sejlet mellem Samsø og Aarhus. Efter kun én sæson er den nu solgt til Faaborg Værft. Foto: Axel Schütt

Det blev et kort eventyr for hurtigfærgen Issehoved, der skulle sejle mellem Aarhus og Samsø. Efter kun få uger i brug, satte motorproblemer i juli sidste år en stopper for hurtigfærgen. Forsøg på at redde hurtigfærgen er fejlet, og nu er Isseh

AARHUS: Initiativtagerne var glade, da de i Århus Stiftstidende i juni 2016 kunne berette om den nye hurtigfærge mellem Aarhus og Samsø. Færgen blev først døbt det knap så elegante navn M/F Issehoved, hvilket var til stor morskab for både medier og befolkningen. Kort efter valgte man at fjerne M/F, så navnet blot var Issehoved.

Det blev dog ikke det eventyr, som initiativtagerne havde håbet på. Problemerne syntes at hagle ned over Issehoved. I juli 2016 var de ramt af problemer med gearkassen, og selvom færgen kom i gang med at sejle igen 19. juli 2016, havde de 18 dage, hvor færgen lå stille, sat sit præg på økonomien.

- Færgen lå stille midt i højsæsonen, hvor vi skulle have tjent penge. Desuden har vi været nødt til at bruge mange penge på ekstra reparationer, lød det dengang fra bestyrelsesformand Ole Hemmingsen, som også kunne fortælle, at de manglede cirka 2,5 millioner kroner til at sejle for.

I februar i år kunne Århus Stiftstidende så fortælle, at færgeselskabets bank havde sagt nej til et samarbejde, ligesom Samsø Byråd sagde nej til at søge statsstøtte til færgen. Det blev dødsstødet for hurtigfærgen Issehoved. I slutningen af april var færgen sat til salg for 1 million euro og nu er den blevet købt af Faaborg Værft.

Århus Stiftstidende har uden held forsøgt at få en kommentar fra værftsdirektør Jan Mortensen. Han bekræfter dog over for Samsø Posten, at Faaborg Værft har købt færgen af Jutlander Bank, men har på nuværende tidspunkt ikke flere oplysninger.

Hurtigfærgen Issehoved

Issehoved blev købt i foråret 2016 fra det norske selskab Fjordcharter Norway og sejlede sin første tur mellem Aarhus og Samsø i juni 2016.Samsø-Aarhus Expressen A/S købte Issehoved for godt fem millioner danske kroner. Herudover kom der udgifter på i første omgang omkring en million kroner til reparationer og udbygninger på Faaborg Værft

Færgen nåede ikke at sejle længe. Tre uger med motorproblemer i højsæsonen i juli ødelagde økonomien og satte en stopper for hurtigfærgen. Issehoved blev sat til salg i maj i år.

Færgen har plads til 98 passagerer. Der er også plads til cykler, men ikke biler.

Issehoved er en aluminiumskatamaran-hurtigfærge, bygget i Norge i 1991.

Kæmper videre

Foreningen bag rederiet Samsø-Aarhus Expressen, der havde hurtigfærgen Issehoved, giver dog ikke op uden videre. Målet er stadig at få en færgerute mellem Aarhus og Samsø. De har blandt andet lavet en indsamling på Boomerang med det formål, at skaffe penge til en færgerute. Indsamlingen blev oprindeligt startet for at skrabe penge sammen til at bibeholde Issehoved som færge, men Samsø-Aarhus Expressen slog i marts på deres facebook-side fast, at pengene går til det rederi, der kan magte opgaven med en færgerute mellem Aarhus og Samsø, uanset art.

- Vi vil bare gerne have en direkte rute, skriver de. Og det er relevant efter salget af Issehoved til Faaborg Værft, for det betyder, at et andet rederi vil kunne få de cirka 130.800 kroner, som indsamlingen pt er oppe på, hvis de etablerer en færgerute mellem Aarhus og Samsø.

Kan man ikke undvære pengene til indsamlingen, er der også mulighed for at skrive under på den underskriftindsamling, som Samsø-Aarhus Expressen har startet til fordel for en færgerute mellem Aarhus og Samsø.

I løbet af foråret har politikerne på Samsø bejlet til Aarhus for at undersøge mulighederne for en ny færgerute. Byrådsmedlemmerne på Samsø Per Urban Olsen (K) og Carsten Bruun (V) kontaktede deres partifæller i Aarhus for at få gang i et samarbejde om en færgerute over Bugten, fordi de mener, det gavner både erhvervslivet og borgerne. Det blev kort diskuteret i byrådssalen i Aarhus i begyndelsen af juni, hvor der generelt var opbakning til, at en fælles færgerute skal drøftes.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S) og Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) mødtes i midten af juni for drøfte et muligt samarbejde, men endnu er intet besluttet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Odder For abonnenter

Forældre har fået nok: Vores børn er blevet ødelagt, fordi de ikke har fået den rette hjælp

Sport

Hedensted-spillere ramt af corona

Annonce