Annonce
Navne

Isabella hang i trapezen fra hun var 11 år: Nu fylder cirkusdronningen 60

Isabella Enoch Sosman er ud af cirkusfamilie, men hendes forældre mente alligevel, at det var for farligt for hende at blive trapez-artist. Foto: Ole Simonsen
På grund af corona har cirkus Trapez ikke rigtig turneret. Men cirkusdronningen Isabella og hendes artister har optrådt i Madsby Legepark i Fredericia.
Annonce

Fødselsdagr:  Torsdag den 22. oktober fylder Isabella Maybritt Enoch Sosman, Mølby, Sommersted, 60 år.

Siden 2016 har hun sammen med sin sambo Bernhard Kaselowsky drevet Cirkus Trapez, som turnerer i Jylland og på Fyn. På grund af coronaen har Cirkus Trapez dog ikke været på en egentlig turné i år, men kun haft nogle korte forestillinger i Madsby Legepark i Fredericia, på plejehjem og i efterårsferien i Arrild Ferieby.

Isabella er født i København og var artistægteparret Haddy og Solveig Enochs tredje barn. Haddy og Solveig turnerede den gang verden rundt som cykelekvilibristerne The Haddies.

Isabella og hendes søskende kom derfor til at tilbringe deres barndom på rundrejse fra land til land.

Annonce

Blev trapez-stjerne ved et tilfælde

I 1972 optrådte The Haddies i Ecuador, hvor det cirkus de var med pludselig manglende en trapezartist, idet deres hidtidige trapezstjerne rejste hjem. Isabella fik derfor sin artistdebut som trapezstjerne i en alder af kun 11 år.

Mama og papa Enoch var ikke begejstrede – det var jo farligt!

Men Isabella brændte for at optræde i trapez, så Haddy og Solveig måtte give sig.

Siden blev Isabella en trapezstjerne af internationalt format, ganske som de ligeledes danskfødte La Norma Fox og Greta Frisk var blevet før hende, og udførte alle de flotte og farlige tricks, som man kan lave i en svingtrapez: knæhang (også i et ben), hælhang, at glide fra knæhang til hælhang, nakkehang, og abfal (fald fra siddende eller rygliggende stilling, således at benene griber trapezens snore).

Annonce

Kom hjem til Dannebrog

Ved den prestigefyldte franske Festival Mondial du Cirque de Demain fik Isabella en fornem pris, manegeprisen, og i de følgende år optrådte hun i en række førende cirkus og varietéer over store dele af verden. Hun var eksempelvis hele tre sæsoner i det store tyske Cirkus Barum.

Efter at Haddy og Solveig Enoch genstartede Cirkus Dannebrog i 1978 optrådte Isabella i nogle sæsoner hos Cirkus Dannebrog og i andre sæsoner i udlandet. I flere sæsoner var det hende, der satte Cirkus Dannebrogs forestillinger i scene.

Annonce

Mistede sin mand i ung alder

I 1989 blev Isabella gift med den fremragende franske klovn Eddy Sosman, med hvem hun har børnene Edward og David. Eddy døde i en alt for ung alder i 2002.

Udover sit virke i Cirkus Trapez er Isabella Enoch et ofte benyttet jurymedlem til mange cirkusfestivaller verden over. Hun har blandt andet siddet i juryen til verdens største cirkusfestival, den internationale cirkusfestival i Monte Carlo, hvor hun side om side med prinsesse Stéphanie var med til at bedømme nogle af verdens bedste artister.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Bytorv Horsens: Udfordrende med nye regler - men vi har styr på ensretning

Annonce