Annonce
Skanderborg

iPad-tyve frifundet for at ville køre betjente ned

Politiet havde lagt sømmåtter ud på vejen, som flugtbilen undveg. (Arkivfoto: Palle Herløv)
SKANDERBORG - Tre unge mænd fra Aarhus er ved retten i Horsens frifundet for en anklage efter straffelovens paragraf 252, der omhandler det, der kalder "på en hensynsløs måde at volde nærliggende fare for nogens liv eller førlighed". En paragraf, der i yderste konsekvens kan give op til otte års fængsel.

Mændene, hvor af de to er født i 1995 og den tredje i 1993, blev forsøgt standset af politiet ved Hasselager syd for Aarhus 5. september sidste år, efter de med en stor skruetrækker havde smadret en glasmontre og stjålet 10 iPads til en værdi af 42.000 kr. hos Expert på Adelgade i Skanderborg.

Betjente fra Østjyllands Politi havde under jagten smidt sømmåtter - såkaldte stinger spikes - ud på vejen i et forsøg på at standse bilen, en ældre Ford Mondeo med stjålne nummerplader, men føreren undveg og standsede af egen vilje godt 200 meter henne ad vejen.

- Politiet sigtede min klient som fører for at forsøge at stikke af fra dem og for paragraf 252, men det fandt retten ikke bevis for, så han fik lov at beholde kørekortet og fik ingen ubetinget dom, siger forsvarsadvokat Claus Allan Bonnez, der kalder dommen principiel og værdifuld for ham som forsvarer, da han kan henvise til afgørelsen, næste gang han får en lignende sag.

Naturligt at undvige

- Set med forsvarerøjne er det spændende, at vi kom igennem med, at man ikke bare bliver dømt for at bringe politifolkene i fare i en sådan situation. De stod i modsatte side af, hvor han styrede bilen hen. Politiet siger, han kørte over 100 km/t, mens han selv mener at have kørt omkring 80 km/t. Det tog retten dog ikke stilling til, men de gik ud fra, at de ikke havde kørt pænt. Én ting er bare ikke at køre pænt - en anden er at bringe andres liv i fare ved sin kørsel, forklarer Claus Allan Bonnez, der over for dommeren også havde bemærket, at hans klient havde reageret helt naturligt ved at undvige sømmåtterne.

- Det er ikke ufarligt at køre hen over sådan nogle pigge, så han undveg for ikke at risikere at forulykke.

De tre mænd blev dømt for tyveriet i Expert-butikken og for en række andre tyverier. Det gav betingede domme på fire måneder til to af dem, mens den tredje fik 80 dage, da han ikke havde ret meget med sagen at gøre.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Borgerforslag: Nej til gensidig forsørgerpligt

Læserbrev: Alternativet mener, at alle regler om gensidig forsørgerpligt skal fjernes. Man skal som syg ikke tvinges til enten at leve alene eller i ydmygelse ved at være økonomisk afhængig af sin partner. Vi synes, det er glædeligt at se endnu et borgerforslag få over 50.000 underskrifter og vil gerne sige tak til dem, der har stillet det, og til alle dem, der har skrevet under på et så vigtigt forslag. Onsdag kommer forslaget til 1. behandling i Folketinget. Reglen om gensidig forsørgerpligt er fra 1926 og forældet. Den skulle beskytte den hjemmegående hustru og børnene mod, at manden brugte sin løn uden for husstanden. Jeg forstår faktisk ikke, at der findes gensidig forsørgerpligt i et samfund, som økonomisk i 2019 er baseret på, at to eller flere mennesker i en husholdning har to indkomster. Et samfund, hvor vi lever selvstændige liv og har hvert vores cpr-nummer, og hvor vi har ret til selvstændigt at kunne råde over hvert vores liv. Jeg mener ikke, det kan være rigtigt, at vi i vores såkaldte rige samfund straffer handicappede, syge og ældre mennesker økonomisk, fordi de har fundet kærligheden og ønsker at dele deres hverdag med et andet menneske eller en familie. Ikke nok med at disse mennesker ofte socialt og mentalt føler sig som en stor byrde over for deres raske partner, børn mm., fordi de er varigt syge. De skal også føle sig som en klods om benet på deres partner, fordi de nu er en økonomisk byrde og ikke kan bidrage til familiens fælles underhold, og fordi de skal gå tiggergang for at kunne dække deres egne udgifter til f.eks. medicin og behandlinger. Hvordan kan et demokratisk land, som bryster sig af at være en velfærdsstat og have et sikkerhedsnet for alle syge og svage, stadig lade denne utidssvarende lov bestå? Der er ikke nogen økonomisk beregning på, hvad det koster at afskaffe gensidig forsørgerpligt. Jeg vil dog her argumentere for, at der er meget at spare - økonomisk og menneskeligt. Man kan forestille sig, at det ville hjælpe på den store boligmangel, når flere mennesker vælger at bo sammen. Udbetaling Danmark skal ikke bruge ressourcer på at lave beregninger flere gange årligt for at få modregninger for ægtefælles/samboendes indkomst til at gå op. Kommuner skal ikke indhente lønsedler og beregne, hvad en ægtefælle kan få i kontant- og uddannelseshjælp, integrationsydelse og pension. Ensomheden vil falde. Mange ældre er ensomme, hvilket koster samfundet ca. otte mia. kr. hvert eneste år. Flere ældre kan blive længere i eget hjem. I dag tør ældre ikke risikere at blive betragtet som samboende ved at have en ven, de deler oplevelser, mad eller rejser med grundet forsørgerpligten. Man behøver nemlig ikke fysisk at bo sammen for at være omfattet af den gensidige forsørgerpligt. Vi håber inderligt, at alle partierne vil støtte forslaget.

Annonce