Annonce
Horsens

Investering på 30 millioner kroner: Lille genbrugsplads erstattes af en større

Vedslet Genbrugplads skal flyttes, da man ikke kan udvide på den nuværende placering. - Vi kan ikke udvide den, da den ligger i det åbne land, og det skal netop være åbent og ikke have store industrianlæg og fabrikker, lyder forklaringen fra Marie Lindberg Tefre, afdelingschef i Horsens Kommune. Foto: Google Maps
Vedslet Genbrugsplads skal være både større og mere moderne. Derfor skal pladsen flyttes i 2023 - indtil da får den udvidet sine åbningstider.

Hovedgård: Dagene for genbrugspladsen i Vedslet er talte. Den forholdsvis lille genbrugsplads er ved at have udtjent sin værnepligt og skal erstattes af en større og mere moderne model.

Projektet kommer til at koste omkring 30 millioner kroner og er en del af kommunens nyligt godkendte ressourceplan.

- Det er en plads, vi længe har haft kig på, fordi dens placering gør, at vi ikke rigtig kan udvide den. Den ligger i det åbne land, og der skal netop være åbent og ikke store industrianlæg og fabrikker. Derfor skal den flyttes, forklarer Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i affald og genbrug i Horsens Kommune.

For selvom den lille genbrugsplads langt mod nord i kommunen kun håndterer ni procent af kommunens affald, er en udvidelse strengt nødvendig for at følge med tiden og ønsket om en endnu grønnere kommune.

- Det er et stigende krav, at vi skal sortere mere og mere detaljeret. Vi skal genanvende og genbruge meget mere, og det kræver mange flere containere og mulighed for at komme af med alt muligt forskelligt - også farligt affald, forklarer Marie Lindberg Tefre.

En ny og større genbrugsplads vil kunne tage noget af presset fra den store affaldsplads på Endelavevej i Horsens, og for at det kan lykkes, er der brug for rigtig meget plads.

- Man skal i hvert fald som minimum op på samme størrelse som genbrugspladsen i Brædstrup, efter den er blevet udvidet, hvis man reelt skal kunne aflaste Horsens' genbrugsplads. Den er en af landets mest besøgte. Især på haveaffald er der pres på i klip-hæk-sæsonen, og i nogle perioder er der ligefrem kø.

Annonce

- Man skal i hvert fald som minimum op på samme størrelse som genbrugspladsen i Brædstrup efter den er blevet udvidet, hvis man reelt skal kunne aflaste Horsens genbrugsplads. Den er en af landets mest besøgte. Og især på haveaffald er der pres på i kliphæk-sæsonen, og i nogle perioder med er der ligefrem kø.

Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug i Horsens Kommune

Bliver liggende i det nordlige Horsens

I forbindelse med kommunens ressourceplan og herunder flytningen af Vedslet Genbrugsplads er der kommet flere høringssvar fra borgerne. Blandt andet har der været spørgsmål til pladsens nye beliggenhed.

Marie Lindberg Tefre forsikrer, at den nye plads ikke rykker ind til byen, og det er der to altovervejende grunde til.

– Det første formål er, at vi fortsat skal servicere den nordøstlige del af kommunen, så det er et helt klart formål at have en plads i det område. Vi har ikke fundet en ny placering endnu, men det bliver et sted på linjen mellem Egebjerg/Gedved og Hovedgård. Nærmere kan vi ikke komme det lige nu, siger hun og fortsætter:

- Det andet formål er at kigge ud i fremtiden. Vi kigger på byudvikling, og her kan vi se, at Egebjerg/Gedved og Nørrestrand er blandt dem, som udvider mest. Den fremtid skal vi også se ind i.

Udvidede åbningtider

Blækket på tegnebrættet er knap tørt, og derfor har Marie Lindberg Tefre heller ikke de endelige datoer for fletningen af genbrugspladsen endnu.

- Vi skal gå i gang i 2023, så jeg tænker, at vi er klar i 2024, men der ligger et stort arbejde forud for det. Der er et stort areal, hvor der skal lægges en belægning, som kan klare tunge køretøjer. Der skal være containere og båse til affald, en bygning til direkte genbrug samt til mandskab og farligt affald.

Prognosen siger altså mindst fire år, indtil en ny genbrugsplads ser dagens lys, men på den meget kortere bane er der faktisk allerede en lille gave på vej til brugerne af pladsen. Vedslet Genbrugsplads får nemlig udvidet sine åbningstider.

- Ønsket om åbent om søndagen er et af de forslag, vi har fået i høringen. Det er en fin betragtning, så det har vi lyttet til, og det er noget, politikere her i den kommende tid tager stilling til. Den vil i så fald få de samme åbningstider som i Brædstrup. Det vil sige to timer mindre om lørdagen og en time mindre i hverdagen. Til gengæld er den åben på søndage og helligdage. Og det vil ske hurtigst muligt, nok allerede fra starten af det nye år, hvis det bliver godkendt, siger Marie Lindberg Tefre.

Den endelige godkendelse af ressourceplanen og hermed skæbnen for Vedslet Genbrugsplads bliver endeligt taget på næste byrådsmøde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Kultur

Panduro advarer mod billethajer: - Svindelfirmaerne går ikke kun efter de store, udenlandske artister

Annonce