Annonce
Horsens

Investering på 30 millioner kroner: Lille genbrugsplads erstattes af en større

Vedslet Genbrugplads skal flyttes, da man ikke kan udvide på den nuværende placering. - Vi kan ikke udvide den, da den ligger i det åbne land, og det skal netop være åbent og ikke have store industrianlæg og fabrikker, lyder forklaringen fra Marie Lindberg Tefre, afdelingschef i Horsens Kommune. Foto: Google Maps
Vedslet Genbrugsplads skal være både større og mere moderne. Derfor skal pladsen flyttes i 2023 - indtil da får den udvidet sine åbningstider.

Hovedgård: Dagene for genbrugspladsen i Vedslet er talte. Den forholdsvis lille genbrugsplads er ved at have udtjent sin værnepligt og skal erstattes af en større og mere moderne model.

Projektet kommer til at koste omkring 30 millioner kroner og er en del af kommunens nyligt godkendte ressourceplan.

- Det er en plads, vi længe har haft kig på, fordi dens placering gør, at vi ikke rigtig kan udvide den. Den ligger i det åbne land, og der skal netop være åbent og ikke store industrianlæg og fabrikker. Derfor skal den flyttes, forklarer Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i affald og genbrug i Horsens Kommune.

For selvom den lille genbrugsplads langt mod nord i kommunen kun håndterer ni procent af kommunens affald, er en udvidelse strengt nødvendig for at følge med tiden og ønsket om en endnu grønnere kommune.

- Det er et stigende krav, at vi skal sortere mere og mere detaljeret. Vi skal genanvende og genbruge meget mere, og det kræver mange flere containere og mulighed for at komme af med alt muligt forskelligt - også farligt affald, forklarer Marie Lindberg Tefre.

En ny og større genbrugsplads vil kunne tage noget af presset fra den store affaldsplads på Endelavevej i Horsens, og for at det kan lykkes, er der brug for rigtig meget plads.

- Man skal i hvert fald som minimum op på samme størrelse som genbrugspladsen i Brædstrup, efter den er blevet udvidet, hvis man reelt skal kunne aflaste Horsens' genbrugsplads. Den er en af landets mest besøgte. Især på haveaffald er der pres på i klip-hæk-sæsonen, og i nogle perioder er der ligefrem kø.

Annonce

- Man skal i hvert fald som minimum op på samme størrelse som genbrugspladsen i Brædstrup efter den er blevet udvidet, hvis man reelt skal kunne aflaste Horsens genbrugsplads. Den er en af landets mest besøgte. Og især på haveaffald er der pres på i kliphæk-sæsonen, og i nogle perioder med er der ligefrem kø.

Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug i Horsens Kommune

Bliver liggende i det nordlige Horsens

I forbindelse med kommunens ressourceplan og herunder flytningen af Vedslet Genbrugsplads er der kommet flere høringssvar fra borgerne. Blandt andet har der været spørgsmål til pladsens nye beliggenhed.

Marie Lindberg Tefre forsikrer, at den nye plads ikke rykker ind til byen, og det er der to altovervejende grunde til.

– Det første formål er, at vi fortsat skal servicere den nordøstlige del af kommunen, så det er et helt klart formål at have en plads i det område. Vi har ikke fundet en ny placering endnu, men det bliver et sted på linjen mellem Egebjerg/Gedved og Hovedgård. Nærmere kan vi ikke komme det lige nu, siger hun og fortsætter:

- Det andet formål er at kigge ud i fremtiden. Vi kigger på byudvikling, og her kan vi se, at Egebjerg/Gedved og Nørrestrand er blandt dem, som udvider mest. Den fremtid skal vi også se ind i.

Udvidede åbningtider

Blækket på tegnebrættet er knap tørt, og derfor har Marie Lindberg Tefre heller ikke de endelige datoer for fletningen af genbrugspladsen endnu.

- Vi skal gå i gang i 2023, så jeg tænker, at vi er klar i 2024, men der ligger et stort arbejde forud for det. Der er et stort areal, hvor der skal lægges en belægning, som kan klare tunge køretøjer. Der skal være containere og båse til affald, en bygning til direkte genbrug samt til mandskab og farligt affald.

Prognosen siger altså mindst fire år, indtil en ny genbrugsplads ser dagens lys, men på den meget kortere bane er der faktisk allerede en lille gave på vej til brugerne af pladsen. Vedslet Genbrugsplads får nemlig udvidet sine åbningstider.

- Ønsket om åbent om søndagen er et af de forslag, vi har fået i høringen. Det er en fin betragtning, så det har vi lyttet til, og det er noget, politikere her i den kommende tid tager stilling til. Den vil i så fald få de samme åbningstider som i Brædstrup. Det vil sige to timer mindre om lørdagen og en time mindre i hverdagen. Til gengæld er den åben på søndage og helligdage. Og det vil ske hurtigst muligt, nok allerede fra starten af det nye år, hvis det bliver godkendt, siger Marie Lindberg Tefre.

Den endelige godkendelse af ressourceplanen og hermed skæbnen for Vedslet Genbrugsplads bliver endeligt taget på næste byrådsmøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Folkedomstolen i aktion

Skulle hun have været dømt for uagtsomt manddrab, den 28-årige kvinde, der i maj måned sidste år overtrådte færdselsloven og som konsekvens af det kørte ind midt i et cykelløb og ramte en 18-årig cykelrytter, der et døgn senere døde af sine kvæstelser? Nej, mente retten i Aarhus, der mandag middag idømte den 28-årige kvinde fra Odder en bøde på 1500 kroner. Det er samme bøde, som man får, hvis man taler i mobiltelefon, mens man kører. I den situation får man også et klip i kørekortet. Det koster også en bøde på 1500 kroner at køre imod ensretningen uden at ramme nogen, eller at køre mellem 84 og 90 kilometer i timen i en 70 kilometers zone. Hvis der er vejarbejde, bliver bøden fordoblet. Ikke overraskende har dommen i cykelløb-sagen affødt mange kommentarer på diverse Facebook-sider. Ikke mindst kommentarer, der udtrykker undren over, at det kun koster 1500 kroner at køre et andet menneske ihjel. Retsfølelsen er krænket, er overskriften for mange af de kommentarer, der vælter ind på de sociale medier, hvor folkedomstolen peger på alt fra lang fængselsstraf til fratagelse af kørekort. Dommerne i folkedomstolen har talt. Dommen er for mild, retssystemet en hån og retsfølelsen sat ud af spil. Men god gammeldags forargelse er heldigvis ikke nok til at afgøre en passende dom. For hvilken straf er egentlig den rigtige, når man ved et uheld tager et andet menneskes liv? Vil en fængselsstraf overhovedet give mening? Hun gjorde det helt sikkert ikke med vilje, og hun har formentlig straffet sig selv hvert eneste sekund siden den fatale dag i maj sidste år. Forældrene får ikke deres søn tilbage, og man må formode, at den 28-årige uanset straffens størrelse vil undgå at gentage fejlen resten af livet. Og er straffen ved at skulle leve resten af livet med bevidstheden om, at hun har taget et andet menneskes liv, måske ikke straf nok. Og at hun ved, at hun i nogles øjne slet ikke burde gå frit rundt.

Annonce