Annonce
Kultur

- Intet overgår Orange

Forsanger i Minds of 99, Niels Brandt, er stadig ikke landet efter gruppens optræden på Orange Scene fredag. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix)

The Minds of 99 optrådte for anden gang på Orange Scene. Forsanger Niels Brandt proklamerede under koncerten, at ingen anden dansk scene matcher Roskilde Festivals ikoniske Canopy-scene.

Annonce

Fredag aften gav danske The Minds of 99 gruppens største koncert i karrieren. Op mod 80.000 mennesker befandt sig foran det, der med afstand er den største danske festivalscene.

- Roskilde Festival er den festival med flest mennesker, og Orange Scene er af samme grund den scene med flest tilskuere i Danmark. Scenen er ikonisk af mange grunde. Blandt andet, fordi den er essensen af Roskilde og den berømte orange feeling, som mærkes overalt på festivalen, siger Niels Brandt.

Han fornemmer, at Danmark bliver et fuldstændig anderledes land den uge, festivalen står på.

- Folk begynder at høre spændende avantgardemusik, de aldrig har hørt før. De bliver eventyrlystne på en måde, de ikke er resten af året. Roskilde Festival er en ø, der ikke minder om noget andet i Danmark. Som københavner har man også et særligt forhold til festivalen, fordi den ligger så tæt på og nærmest betragtes som en københavnsk festival, siger Niels Brandt, der har gæstet festivalen siden teenageårene.

Roskilde Festival tager luftfotografier af koncerterne på Orange Scene. Det giver et helt unikt syn over den enorme festivalplads og antallet af tilskuere. Foto: SH Luftfoto
Annonce

En sejr for sangene

The Minds of 99 fik flere fremragende anmeldelser for koncerten på Orange. Jyllands-Posten gav seks stjerner, mens både Gaffa og bands of Tomorrow gav fem stjerner. Forsangeren er også særdeles tilfreds med koncerten.

- Vi stillede os op og spillede vores sange uden en masse staffage. Vi traf et helt bevidst valg om, at det var orkesteret og musikken, som var i fokus. Derfor havde vi kun planlagt at starte med rød røg over scenen og derefter lade sangene tale deres eget sprog uden at fjerne fokus med fyrværkeri, kæmpe videoskærme og alt muligt lir. Vi stod helt nøgne, og det føltes fantastisk, siger Niels Brandt.

Han er stadig paf over, at der stod op mod 80.000 tilskuere til koncerten.

- Det er sindssygt, at vi står på landets største scene og optræder foran et gigantisk publikum uden at have haft et eneste regulært hit kommercielt set. At høre op mod 80.000 mennesker synge med på vores sange er den største sejr, jeg kan komme i tanke om som sangskriver. Magien ved sange er det, der fascinerer mig allermest, siger Niels Brandt.

Roskilde Festival tager luftfotografier af koncerterne på Orange Scene. Det giver et helt unikt syn over den enorme festivalplads og antallet af tilskuere. Foto: SH Luftfoto
Annonce

En smule hæmmet

Højdepunktet under koncerten for Niels Brandt var, da publikum sang med på én af gruppens nye sange, "Alle skuffer over tid".

- Vi udgav den i januar, og det er vildt, at den på kun seks måneder er blevet vores største sang. Det indikerer, at vores seneste album, "Solkongen", har løftet The Minds of 99 op på et nye niveau, siger Niels Brandt.

Han spørger, om han må nævne et højdepunkt mere, nu da vi har gang i det emne. Han får lov.

- Det var afsindigt at se alle på festivalpladsen sætte sig ned til "Stjerner på himlen". Så langt jeg kunne se, sad folk ned. Det var et stort øjeblik, siger Niels Brandt.

Han er godt tilfreds med sin egen præstation, men konstaterer, at han stadig er hæmmet efter at have brækket sin fod i efteråret.

- Jeg kan stort set det samme som før, jeg brækkede den, men det sidder i baghovedet, at jeg skal passe på. Jeg bliver også hurtigere træt, så selv om publikum ikke bemærkede det, påvirkede det min præstation en smule, siger Niels Brandt.

Roskilde Festival tager luftfotografier af koncerterne på Orange Scene. Det giver et helt unikt syn over den enorme festivalplads og antallet af tilskuere. Foto: SH Luftfoto
Annonce

Lammet af taknemmelighed

Under koncerten var han så koncentreret, at han havde svært ved helt at kapere publikums reaktion.

- Selv om det er anden gang, vi optrådte på Orange, var jeg ikke for alvor i stand til at suge alle indtryk til mig, fordi jeg var ekstremt fokuseret. Det er lidt svært at forklare, men det føles som om, at jeg i nuet knap nåede at tænke over, hvordan publikum agerede. Det var ren impuls. Alligevel kunne jeg fornemme en hengivenhed og energi, som jeg og de andre bandmedlemmer var og er helt på røven over, siger Niels Brandt.

Han tror, der går et par uger, før han er landet igen og kan fatte, hvor stort det var.

- Jeg har set nogle videooptagelser fra koncerten og kan slet ikke begribe, at det er os, der står på scenen. Jeg er dybt taknemmelig over den respons, og det er næsten for meget at tage ind så kort tid efter. Jeg er faktisk så overvældet, at jeg føler mig helt lammet, siger Niels Brandt.

To dage efter koncerten konstaterer han - lige som han gjorde det på scenen - at intet kan måle sig med Orange Scene.

- Du kan spørge alle musikere i Danmark, og hvis de ikke svarer det samme som mig, lyver de. At optræde på Orange er det største. Længere er den ikke, siger Niels Brandt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Byrådet valgte den dyre løsning: Rundkørsel ved Lund får ekstra ben med direkte adgang til E45

Danmark

Første kandidat melder sig efter Frank Jensens exit: Mette Reissmann vil være overborgmester

Annonce