Annonce
Horsens

Internettet sejler på Årets Ø - nu håber Endelave på kæmpetilskud

Endelave forbindes typisk med afslapning i smuk natur. Hvis man vil mere end det, for eksempel bruge internettet til at drive virksomhed, arbejde hjemme, streame tv eller poste på Instagram kan man imidlertid hurtigt komme op i det røde felt. Net-forbindelsen på øen er sløj, og det håber en stor gruppe beboere på hjælp til at ændre. Foto: Morten Pape
Der er udsigt til 200 gange hurtigere internet end i dag, hvis Energistyrelsen vender tomlen op til øboeres internet-ønske.

Endelave: For nylig blev Endelave fejret som Årets Ø i Danmark. Heldigvis for endelavitterne var det ikke øens internet-dækning, dommer-komiteen vurderede, for på den front er der ikke meget at råbe hurra for.

Tværtimod, lyder det fra et markant flertal af Endelaves fastboende og fritidshusejere, der nu står sammen i et forsøg på at få skruet gevaldigt op for en haltende forbindelse til cyberspace.

Det sker med en ansøgning til Energistyrelsens 100 millioner kroner store bredbåndspulje, der skal være med til at sikre stærke internetforbindelser i Danmarks yderområder.

Og dét er der brug for på Endelave, mener man i de 112 husstande, der er med i den lokale ansøgning.

Annonce

Støtter med op til 100.000 pr. husstand

Energistyrelsen støtter med op mod 100.000 kroner pr. husstand, og hvis det ender med et ja til Endelave, skal pengene bruges på at trække fiber-kabler fra fastlandet.

Derudover skal de enkelte husejere selv betale 4000 kroner for installationen, og til gengæld får de en forbindelse, der er  op mod 200 gange hurtigere end den faste opkobling, der p.t. er adgang til nogle steder på øen, forklarer fritidshusejer Jacob Bagai.


Det handler kort sagt om udviklingen af Endelave.

Jacob Bargai


Han tog initiativ til ansøgningen og sammenligner internet-forholdene på Endelave med dem, man kunne forvente på Nordpolen.

Annonce

En ø fuld af huller

- Internet- og telefonforbindelsen er mange steder på øen fuld af huller. For eksempel der hvor jeg selv har hus, er der meget, meget sjældent forbindelse, og hvis mine gamle forældre er derovre, og der sker noget, kan de ganske enkelt ikke ringe efter hjælp. Internetforbindelsen er også exceptionelt ringe, siger han og nævner en stribe problemer, som den pauvre datastrøm afføder.

Da turisterne væltede ind i sommermånederne, var Instagram og Facebook, der er oplagte markedsførings-platforme for en lille turist-ø, lukket land flere steder. Der er også problemer med færgebookinger, ligesom MobilePay og kreditkort-betalinger halter hos de handlende.

Ikke mindst er man på dybt www-vand, hvis man vil have hjemme-arbejdsplads eller drive virksomhed med behov for en stabil data-strøm, lyder en del af hans opremsning.

- Det handler kort sagt om udviklingen af Endelave, forklarer Jacob Bagai.

Annonce

Hård konkurrence om pulje-pengene

Hvis de 112 ansøgere får maksimal støtte fra Bredbåndspuljen, kan beløbet ende på over 11 millioner kroner, og endelavitterne har allerede TDC Net med ombord som den udbyder, der skal trække de nødvendige kabler.

Hurtigere internet på Endelave

Bredbåndspuljen, som administreres af Energistyrelsen, giver mulighed for støtte på op til 100.000 kroner pr. husstand til installation af hurtigt internet.

Et krav for at søge er, at et internet-firma er med ombord. Endelave Beboerforening, som står bag ansøgningen, samarbejder med TDC Net om projektet.

Hvis Energistyrelsen siger ja, skal TDC Net føre et søkabel til øen, grave jordkabler til husstandene og installere fiberboks i husene. Det vil give mulighed for en forbindelse på 1000/1000 Mbit/s.

På Endelave er der 158 husstande, der har kunnet søge puljen. 112 har meldt sig. Derudover har flere end 70, som ikke er tilskudsberettigede, skrevet under.

Mike Thygesen, bestyrelsesmedlem i Endelave Beboerforening, krydser fingre for et ja fra Energistyrelsen og forklarer, at der kommer svar i midten af december.

Selv om den lokale opbakning er stor, tør han dog ikke umiddelbart sætte næsen op efter at surfe hurtigt på andet end havets bølger omkring Endelave.

Der er hård konkurrence om bredbånds-pengene blandt landets internet-ørkner, forklarer han og konstaterer, at den lokale ansøgning kun er en af i alt næsten 500, der bejler til de 100 millioner kroner i puljen.

Allerede nu glæder han sig dog over den støtte, fastboende og fritidshusejere har vist.

Annonce

Endelavitter står sammen

Ud over de 112 tilskudsberettigede husstande, der har ansøgt, har yderligere 70 skrevet under i en form for sympati. Det understreger dels et bredt behov for bedre internet på Endelave, dels et godt sammenhold, mener Mike Thygesen, som mailer ansøgningen til Energistyrelsen i næste uge.

- Vi må håbe på det bedste, men uanset hvad det ender med, viser det her, at heltids-, deltids- og fritids-endelavitter står sammen. Når næsten 200 ud af de 300 husstande, der er herovre, bakker op, er det noget, som er med til at skabe en større sammenhængskraft på øen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce