x
Annonce
Horsens

Insero-selskab tabte 25 millioner: Nu er det solgt til Holch Povlsen

Kim Søgård blev ansat som administrerende direktør i Insero Horsens i april sidste år. Siden har han stået i spidsen for en turnaround, der senest har ført til frasalg af Brainreader. Arkivfoto: Morten Pape
Insero Horsens skal skabe værdi for de millioner, lokale elkunder har lagt fundament til. Det er Inseros ny strategi, og det levede selskabet Brainreader ikke op til. Derfor er det nu solgt fra.

Horsens: Det har vist sig at være en skidt forretning, at Insero Horsens ved udgangen af 2013 investerede et større millionbeløb for at blive hovedaktionær i en nystartet virksomhed, Brainreader.

- Vi har store forventninger og ser frem til at hjælpe virksomheden på vej til succes, sagde daværende Insero-formand Ulrik Kragh dengang.

Men virksomheden, som har udviklet en teknologi, der kan spore hjernesygdomme som Alzheimers og demens på et tidligt stadium, har i regnskabsårene 2014-2018 sammenlagt haft underskud på 25,2 millioner kroner efter skat.

Dét har Insero Horsens nu taget konsekvensen af. Foreningen har solgt sin ejerandel.

Annonce
Brainreader har udviklet en spændende teknologi med potentiale, men det er en omkostningstung teknologi, og vi kunne ikke se, at vi i Insero kunne udvikle det og skabe værdi i tråd med vores strategi.

Kim Søgård, administrerende direktør, Insero Horsens

Insero skal skabe værdi

Inseros administrerende direktør Kim Søgård fortæller, at salget er sket som led i den strategi, Insero Horsens iværksatte for et års tid siden.

- Siden sommeren sidste år har vi arbejdet med en ny retning med fokus på, at Insero skal være værdiskabende.

- Vi har i den forbindelse kigget på, hvad vi har haft af aktiviteter, selskaber og så videre. Allerede sidste år lukkede vi ned for en del af dem, fordi de ikke tjente penge. Brainreader var også blandt de selskaber, vi gerne ville af med, og det faldt på plads kort tid før sommerferien, siger Kim Søgård.

Ny hovedaktionær er Investo Capital I K/S - et selskab, som Anders Holch Povlsen står bag sammen med et investeringsselskab fra Aalborg. Brainreader har i den forbindelse rykket adressen fra Horsens til Aalborg.

Tog tabet sidste år

Brainreaders bogførte i 2018 af- og nedskrivninger for godt 9,3 millioner kroner, og årets underskud på mere end 15 millioner kroner tærede på egenkapitalen, som dykkede fra et plus på cirka 4,5 millioner kroner til en negativ saldo på cirka 11,6 millioner kroner.

Insero Horsens præsenterede i foråret et årsregnskab for 2018 med et underskud på cirka 101,4 millioner kroner. Det var der flere årsager til, forklarede Kim Søgård dengang - dels at flere af de centrale selskaber ikke leverede som forventet, og dels en konsekvens af oprydningen, hvor der blev afskrevet i stor stil på de lukkede og andre tabsgivende selskaber.

- Det gælder også Brainreader. Vi kunne godt se, at vi ikke kunne få den værdi ud af det, som vi havde håbet, så vi tog tabet sidste år, fortæller direktøren nu.

Han erkender, at det betyder, at selskabet er solgt for mindre, end der blev investeret i 2013, men salgsprisen har parterne aftalt at holde for sig selv, siger han.

Ifølge avisen Børsen har Investo Capital I K/S betalt "et begrænset encifret millionbeløb" for aktierne, og da Insero i 2013 investerede, var der ifølge daværende bestyrelsesformand Ulrik Kragh tale om "et større millionbeløb".

Brainreader har udviklet et program, der ved at analysere hjernens volumen og struktur tidligt kan afsløre tegn på Alzheimers og demens. Det er svær forretningsmodel, fordi omkostningsniveauet er højt og indtjeningen relativ lille, fortæller Kim Søgård, direktør for Insero, som nu har solgt Brainreader fra. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Annonce