Annonce
Horsens

Insero har tabt 441 millioner kroner på 11 år: Nu må det stoppe

Arven efter det lukkede Energi Horsens er blevet forvaltet dårligt, mener lokale erhvervsfolk. Foreningen Insero har mistet for mange millioner. Insero har til huse i Vitus Bering Innnovation Park, der ligger ved siden af VIA University College på Chr. M. Østergaards Vej.
Det er blodrøde tal, der træder frem på bundlinjen, når der gøres status på driften af Insero Horsens i årene 2008-2018. Medlemmer af repræsentantskabet vil nu vælte den siddende bestyrelse.
Annonce

Horsens: Andelshavernes penge fosser ud af Insero-kassen. Det viser en fortrolig, intern rapport, som Horsens Folkeblad er kommet i besiddelse af.

Rapporten er en undersøgelse af den økonomiske performance i foreningen Insero Horsens' 11 års levetid. Konklusionen er, at foreningen i årene 2008-2018 sammenlagt har haft underskud for 441,7 millioner kroner. Alene i 2018 er der et minus på godt 101 millioner kroner - heraf 91 millioner kroners underskud på den ordinære drift.

Det er revisionsselskabet Roesgaard & Partners, der har gjort økonomisk status for Insero, og det er ifølge rapporten sket på foranledning af Inseros repræsentantskab.

Horsens Folkeblad har talt med en håndfuld af de 74 repræsentantskabsmedlemmer, som bekræfter - og som nu vil sætte en prop i pengekassen.

- Tænk sig, hvad området kunne have fået for de penge - men vi har ikke fået noget som helst, siger Thomas Iversen, adm. direktør i Horsens-virksomheden Brimas og repræsentantskabsmedlem i fem-seks år.

- Jeg og flere andre i repræsentantskabet har gang på gang råbt op over for bestyrelsen, men er hver gang blevet mødt med, at nu lægges der en ny kurs, og nu er der en ny fantastisk investering, som man venter sig meget af. Men det viser sig at være varm luft og en voldsom gang manupulation. Der budgetteres også med underskud næste år, men nu må det stoppe, siger Thomas Iversen.

Han er derfor parat til at vælte den siddende bestyrelse, og han stiller gerne selv op, siger han.

Det samme gør blandt andre Hanne Blume fra Klejs. Hun er HR-direktør i Ørsted og har desuden en lang række bestyrelsesposter i blandt andet DSB samt en lang række Ørsted-selskaber og andre selskaber i energibranchen.

- De siger, de lægger kursen om nu, og at der ryddes op nu. Men det er bare for sent. Fakta taler: gennemsnitligt er der tabt 40 millioner kroner om året. Nogle få penge er uddelt, og andre er investeret i virksomheder. Men fakta er, at Insero ikke har fået noget ud af pengene, og det er uansvarligt at forvalte de tidligere forbrugeres penge på den måde, fastslår hun.

Både hun og Thomas Iversen har set rapporten fra Roesgaard & Partners, men vil ikke afsløre, hvad der står i den.
Jeg får ondt i maven af, at vi ikke har fået noget for de penge, og jeg vil ikke være med til det længere. Hvis jeg ikke selv kan gøre en forskel, må jeg gå af.

Thomas Iversen, repræsentantskabsmedlem

Annonce

En forskel på 900 millioner kroner

Foreningen Insero blev stiftet i 2008 med en egenkapital på godt 508 millioner kroner. Penge, der stammer fra nedlæggelsen af Energi Horsens. Ved udgangen af 2018 er egenkapitalen opgjort til godt 460 millioner kroner.

At egenkapitalen ikke er dykket med mere end cirka 48 millioner kroner, skyldes først og fremmest gevinster i forbindelse med salg af en beholdning Dong-aktier.

- Hvis foreningen ikke havde fået et afkast af den finansielle formue, ville egenkapitalen per 31. december 2018 - ved uændret drift - udgøre 8,4 millioner kroner, lyder det i revisionsselskabets rapport.

Samtidig konkluderer rapporten, at egenkapitalen i dag kunne udgøre 910,9 millioner kroner, hvis den kun var påvirket af de finansielle poster og ikke af det årelange underskud på driften.

Nu er Dong-aktierne væk, og aktiverne er i stedet bundet op på tvivlsomme investeringer og ejendomme, som er tvivlsomt værdisat, påpeger Thomas Iversen.

Det gælder blandt andet 110 millioner kroner, der er investeret i 5200 kvadratmeter på de øverste etager i det kommende Campus.

- Men Insero, der har 97 ansatte, skal kun selv bruge en brøkdel af kvadratmeterne, og derfor er det ikke at betragte som domicil-ejendom. Der er lejet en smule ud til VIA, men det meste er ikke lejet ud, og derfor mener jeg ikke, investeringen kan værdisættes til 110 millioner kroner, som Insero har gjort, siger Thomas Iversen.

Annonce

Bestyrelsen mangler kompetencer

I spidsen for bestyrelsen står formand Ulrik Kragh og næstformand Peter Sven Sørensen.

De har siddet på de respektive poster siden foreningens stiftelse i 2008, og det er længe nok, mener tilsyneladende flere erhvervsfolk i repræsentantskabet, som ifølge avisens oplysninger vil kræve formandsskabets afgang, når foreningen på tirsdag holder generalforsamling, det årlige repræsentantskabsmøde.

- Vi er flere, der har bedt dem gå af, men det ønsker de ikke, siger Thomas Iversen.

Han, Hanne Blume med flere er klar til selv at stille op, når der på tirsdag er valg til bestyrelsen.

Hanne Blume mener ikke, at den siddende bestyrelse har kompetencer til for eksempel at investere i venture-selskaber.

- Der er ikke nogen, der har snydt her, men den situation, vi står i, skyldes simpelthen manglende indsigt. Bestyrelsesmedlemmerne har virkelig arbejdet for det her, men de har ikke kompetencerne. De er selvfølgelig ikke forpligtet ud over evner, men når det så ikke lykkes bedre på 10 år, er det almindelig god governance at gå af, siger hun.

Hvis udfordrerne til bestyrelsesposterne får mandat til at overtage styrepinden i Insero, er ønsket at minimere risiko. Blandt andet mener Thomas Iversen og Hanne Blume, at venture-selskaber er for stor en risiko for et selskab som Insero at investere i.

- Jeg vil selvfølgelig se på de eksisterende selskaber et efter et, og jeg vil ikke afvise, at der kan være en god forretning, vi kan omfavne. Men som udgangspunkt er mit mål, at de skal afvikles - ikke nødvendigvis lukkes, men så måske sælges, siger hun.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra bestyrelsesformand Ulrik Kragh inden avisens deadline. Horsens Folkeblad følger op med kommentar, så snart det er muligt.

Insero Horsens

  • Er resultatet af fusionen mellem det tidligere elskab Energi Horsens og energiselskabet NRGi i Aarhus.
  • Energi Horsens havde på fusionstidspunktet en merværdi pr. andelshaver i forhold til det gamle NRGi, og repræsentantskabet i det gamle Energi Horsens besluttede at placere denne merværdi i en fond, der fik til formål at skabe vækst og udvikling i det gamle forsyningsområde mellem Horsens, Hedensted, Vejle og Juelsminde.
  • Fonden blev stiftet i 2008, dengang med navnet Fonden Energi Horsens. I 2012 blev navnet ændret til Insero, der på latin betyder ”at så”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce