Annonce
Erhverv

Insero-økonomien har aldrig været bedre: 11 års deroute er vendt

Kim Søgård Kristensen overtog direktør-posten i 2018, og han har siden stået i spidsen for at rydde op i de underskudsgivende aktiviteter. Det har han gjort med succes, viser årsregnskabet. Arkivfoto: Søren E. Alwan
I 11 år fossede pengene ud af kassen i fonden, der i 2008 blev stiftet for lokale elforbrugeres penge. Nu er der ryddet op, og kurven er vendt i den rigtige retning.

Horsens: Økonomien i Insero Horsens har aldrig været bedre, end den er i dag.

Det fastslår formand Hanne Blume og direktør Kim Søgård Kristensen, og det understøttes af tal fra 2020-regnskabet, som mandag blev godkendt på generalforsamlingen af 54 deltagende repræsentantskabsmedlemmer.

Dét viser, at koncernen for første gang siden stiftelsen i 2008 har skabt et positivt resultat før afskrivninger og finansielle poster.

Annonce
Udviklingen i Inseros økonomi er vendt, og for første gang er der positivt resultat på resultatet før afskrivninger. Graf: Insero

Her er der skabt plus på cirka 5,4 millioner kroner mod et minus i 2019 på cirka 6,2 millioner.

Nu er der plus på driften

Når afskrivninger er bogført, er resultatet af den ordinære drift opgjort til et minus på cirka 17,8 millioner kroner. Også dét er det bedste resultat siden 2008, påpeger Hanne Blume.

Tallet skal imidlertid over nulstregen, understreger Kim Søgård Kristensen, som tilføjer, at Insero er godt på vej mod netop det mål:

- Vores mål er et plus på den ordinære drift i 2021, men også for fjerde kvartal 2020, og det levede vi op til, siger direktøren, som også forventer at nå målet i 2021.


På trods af udfordringer med covid-19 er vi kommet et stort skridt nærmere vores ambition om bæredygtig og lønsom vækst.

Kim Søgård Kristensen, direktør i Insero Horsens


Inseros forretningsområder er ikke gået ram forbi, når det gælder negativ påvirkning fra corona-pandemien, men omkostningerne er tilsvarende reduceret, og selvom Insero Horsens har fravalgt brug af statens hjælpepakker i egne selskaber, er det lykkedes at lande et resultat, der modsvarer forventningerne, fortæller Kim Søgård Kristensen.

- Nu er vi kommet dertil, at økonomien er i fuld kontrol, og vi er i stand til at agere og handle hurtigt, når vi udfordres af for eksempel coronaen, tilføjer han.

Annonce

Vendte efter 2018

Kim Søgård Kristensen overtog direktør-posten i 2018, da økonomien blødte, og han har siden stået i spidsen for at vende økonomien med en turnaround, som blev igangsat samme år og fik yderligere rygstød af en nyvalgt bestyrelse i foråret 2019, da Hanne Blume samtidig overtog formandsposten.

I årene 2008-2018 var der sammenlagt underskud på den ordinære drift for næsten 327 millioner kroner. Alene i 2018 var tallet et minus på 91 millioner kroner, men ifølge ledelsen er tallet altså nu på vej mod plus.

Bundlinjen i 2020 landede i minus på 13 millioner kroner. Det lever ikke op til resultatet fra 2019, som var et overskud på næsten 25 millioner kroner. Det skyldes, at 2019-resultat blev løftet af finansielle indtægter på godt 46 millioner kroner, mens det i 2020 alene blev til cirka fire millioner kroner på den konto.

Godt 306 millioner kroner af formunen er sat i værdipapirer. De har i 2020 fulgt markedsudviklingen, men 2019 var et exceptionelt godt år for værdipapirerne, konstaterer Hanne Blume.

Annonce

Milepæle og midler til foreninger

Formanden glæder sig over de sorte tal på driften, som hun betegner som en milepæl, der nu er nået.

Hanne Blume har været formand for Insero Horsens siden 2019, og mandag blev hun genvalgt til posten for to år endnu. Arkivfoto: Mads Hansen

Desuden fremhæver hun yderligere et par milepæle fra året, der gik, i form af rejsegilde for henholdsvis Campus Horsens ved banegårdspladsen, som Insero flytter til i 2021, samt AI Innovation House i Vejle, som Insero er partner i.

- De vil hver for sig komme til at påvirke det lokale erhvervsliv og innovationskraften, og vi er med til at vise vejen, siger Hanne Blume.

Endelig fremhæver hun, at Insero Horsens også i 2020 har bidraget til sport, kultur og uddannelse i lokalområdet, som er en vigtig del af formålet i Insero Horsens.

Annonce

Ekstra corona-bevillinger

Siden 2008 er det i alt blevet til 771 bevillinger - heraf er 87 uddelt sidste år.

Der blev i 2020 givet 2,7 millioner kroner til uddannelse, fordelt på 10 bevillinger, og 4,1 millioner kroner til sport og kultur, fordelt på 77 bevillnger.

På grund af covid-19 har Insero Horsens ekstraordinært øget bevillingsrammet med fire millioner kroner målrettet sport og kultur. Der resulterede sidste år i 22 ekstra bevillinger for i alt 800.000 kroner, og resten af puljen forventer Hanne Blume at kunne glæde en række foreninger med i løbet af i år, hvor mange af dem først kommer til at mærke de hårde konsekvenser af pandemi og restriktioner, siger hun.

På listen er der både økonomisk støtte til lokale boldklubber og til atleter med OL-ambitioner. Der er også bidrag til aktivitetsplads i Stenderup, Ferguson-museum i Stourup, forsamlingshus i Bjerre Arrest, undervisning i naturvidenskab, sommermusical i Palsgaard og meget andet.

- Der er ingen tvivl om, at mange af de her foreninger er hårdt ramt af coronaen, så det er dejligt, at vi kan være med til at holde hånden under dem. Det er altid godt med de bidrag, Insero giver, men særligt nu er der brug for dem, siger Hanne Blume.

Insero Horsens

Blev stiftet i 2008 med en egenkapital på godt 508 millioner kroner, der stammer fra nedlæggelsen af Energi Horsens.

Ved udgangen af 2020 var egenkapitalen på godt 466 millioner kroner på trods af mange års underskud. Kaptialen er hjulpet af gevinster i forbindelse med salg af en beholdning Dong-aktier for år tilbage.

Formålet er at skabe vækst og udvikling i området mellem Horsens, Hedensted, Vejle og Juelsminde og at gøre området til et attraktivt sted for både virksomheder og borgere at bosætte sig og leve. Det gøres blandt andet ved at bevilge midler til en lang række formål inden for uddannelse, sport og kultur.

Der blev sidste år modtaget 123 ansøgninger og sagt ja til 87, som til sammen modtog 6,8 millioner kroner.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

HH Elite

Serbisk eks-landsholdsspiller bankede det yderste lag rust af i HH Elites storsejr: - Jeg kan give meget, meget mere

Sport

HfS sejrede på udebane, da Søren Jochumsen agerede vikar i målet: Holdet er et mulehår fra at indfri sæsonens målsætning

Nye våben har bremset 300 mulige stråmandsdirektører

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

HH Elite

Se videoanalysen og genlæs livebloggen: HH Elite viser klassen og vinder stort i Holstebro

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

Horsens For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Odder

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Annonce