Annonce
Erhverv

Ingen udsigt til erhvervsområde ved motorvejsvindmøllerne foreløbig

Kortet viser de eksisterende rammelagte erhvervsområder i Brande i kommuneplan 2021-2033. Den blå markering viser vindmølleområdet langs Midtjyske Motorvej, hvor Fælleslisten har foreslået at udlægge et nyt erhvervsområde. Oversigtskort: Ikast-Brande Kommune
Partier afviser Fælleslistens forslag om at etablere et nyt erhvervsområde i den sydøstlige del af Brande

Brande: Ingen af de øvrige partier, der er repræsenteret i kommunens udviklings- og erhvervsudvalg, ønsker at bakke op om Fælleslistens forslag om at etablere et nyt erhvervsområde i den sydøstlige del af Brande ved vindmøllerne langs Midtjyske Motorvej.

Forslaget fremsatte Fælleslisten allerede i september sidste år som et høringssvar i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplanen for 2021-2033, men for ikke at forsinke den endelige vedtagelse af kommuneplanen, blev det i stedet besluttet at gennemføre en temadrøftelse i starten af 2022.

Kommunens eget område for Teknik og Miljø har i den forbindelse oplyst, at der i forvejen er uudnyttede erhvervsareal på cirka 93 hektar i Brande. Fra forvaltningens side er forventningen, at der i løbet af de kommende 12 år er behov for ca. 13,4 hektar erhvervsareal.

Annonce

Nyt areal

I forbindelse med den seneste revision af kommuneplanen blev der udlagt et nyt erhvervsareal til virksomheder med særlige beliggenhedskrav ved Frihedevej (pulling-arenaen).

Erhvervsområdet er beregnet til miljøbelastende virksomheder, der forudsætter en afstand på mindst 500 meter til boligområder.

En del af arealerne ved motorvejsvindmøllerne er i sagens natur udlagt til tekniske anlæg, men den gældende lokalplan for området giver ikke mulighed for erhverv.

Udover udfordringerne med at overføre vindmøllearealerne fra land- til byzone som krævet i Planloven er der også en udfordring i, at lokalplanen for vindmøllerne omfatter vindmøller opstillet på Vejle-siden af kommunegrænsen, og Vejle Kommune skal derfor tages med på råd, hvis lokalplanen skal ændres.

Til gengæld er der ikke umiddelbart noget i lovgivningen, der forhindrer en placering af erhvervsvirksomheder nær eller under vindmøller.

Indenfor en afstand af 1-1,7 gange møllehøjden kan der ganske vist være visse sikkerhedsmæssige aspekter, der skal tages højde for, som f.eks. fysiske konsekvenser som isnedfald eller visuelle konsekvenser fra skyggekast, mens der i henhold til Vindmøllebekendtgørelsen ikke er nogen støjgrænser for vindmøller i forhold til erhverv.

Som den eneste i udvalget stemte Fælleslistens gruppeformand Lotte Stoltenborg for forslaget, mens de øvrige fire medlemmer fulgte indstillingen fra teknik- og stabsdirektør Kenneth Jensen om at meddele afslag på forslaget.

Samtidig tilsluttede udvalget sig, at man i stedet arbejder videre med en sammenhængende planlægning for udlæg af erhvervsarealer i Brande i forbindelse med den næste kommuneplanrevision i 2025, og at det i den forbindelse bør undersøges, om der dels er behov for en omfordeling af de mange uudnyttede erhvervsarealer, dels om en løsning kunne være det af Fælleslisten foreslåede udlæg af nye erhvervsarealer i nærheden af motorvejsvindmøllerne øst for Brande.

Annonce

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gruppen af 80+ eksploderer i Horsens Kommune: Fra 2024 er der brug for et nyt plejehjem hvert år for at sikre en plejebolig til alle, der har behov

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man vil retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Topledere mødes i Esbjerg: 10.000 vindmøller skal tidoble kapacitet for havvind i Nordsøen

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Annonce