Annonce
Horsens

Ingen tvivl: Verdensballetten må gerne komme igen

Fængslet og den lune sommeraften dannede en perfekt ramme om Verdensballetten. Foto: Søren E. Alwan

Ballet i et gammelt fængsel - jo, det fungerede overraskede godt, og publikum kvitterede med stående bifald.

Horsens: Mon ikke det bliver til endnu et besøg næste år? Og i 2020, 2021, 2022...

Jo, lyttede man til snakken blandt publikum efter Verdensballettens besøg fredag aften på Fængslet i Horsens, må byen meget gerne blive skrevet ind som et af de faste stop fremover.

Måske ikke helt umuligt. For siden Verdensballetten i 2008 kom til verden som en vanvittig idé og lagde ud med en forestilling ved Den Tilsandede Kirke i Skagen, har konceptet lige så stille udviklet sig. I år bliver det til ballet og opera på ni lokaliteter rundt i landet, og med udsolgt fredag aften på Fængslet har horsensianerne gjort deres til, at projektets leder Jens-Christian Wandt tænker positivt om Fængslet, når 2019-turneen skal planlægges.

Også fordi de dygtige dansere og de gule bygninger på Fussingsvej klæder hinanden. De yndefulde trin og Fængslets dystert-firkantede arkitektur spillede mod hinanden på fascinerende vis.

Hvortil vejret gavmildt stillede med en lun og solfyldt sommeraften - dog uden garanti for, at dét gentager sig i kommende år.

Fængslet er jo blevet Horsens' kulturelle fyrtårn med museum, koncerter, café og hotel. Min opfattelse er, at Verdensballetten passer meget fint ind i dette miljø.

Jens-Christian Wandt
Den yndefulde dans og den rå fængsels-arkitektur spillede op mod hinanden på fascinerende vis. Foto: Søren E. Alwan

Dans i verdensklasse

Udtrykket "en vanvittig idé" er Jens-Christian Wandts eget. For det kræver ambitioner og gå-på-mod ud over det vanlige at hente nogle af verdens bedste balletdansere fra i år The Royal Ballet of London og Staatsballet Berlin til landet og placere dem i uortodokse omgivelser som Fængslet.

Men de dristige tanker har båret frugt. Fredag aften blev der serveret dans i verdensklasse i form af uddrag fra værker af både klassiske ballet-komponister som Tjajkovskij og nyere navne som engelske Wayne McGregor og hans "Chroma" fra 2006. Ja, Verdensballetten kunne endda præsentere sit helt eget værk, koreografen Kristen McNallys trin til Gershwins "Summertime".

Det vokale i dette nummer klarede sopranen Dénise Bech. Hun tog også publikum med til andre operaer, ligesom Jens-Christian Wandt ved at tolke bl.a. Wagner demonstrerede, at han har en baggrund som operasanger.

Akkompagnementet til det meste leverede Walentin & McKenzie - violinisten Niklas Walentin og pianisten Alexander McKenzie. De to bidrog desuden med egne indslag, bl.a. Jacob Gades "Tango Jalousie" med masser af overskud.

Lauren Cuthbertson og Marian Walter. Foto: Søren E. Alwan

På bryllupsrejse

Jens-Christian Wandt mestrede oveni opgaven som konferencier. Så vi fik bl.a. historien om, hvordan Royal Ballet-stjernen Lauren Cuthbertsons kuffert torsdag ikke nåede med flyet til Danmark - med deraf følgende risiko for, at den hvide svane fra Tjajkovskijs "Svanesøen" aldrig var lettet. Kun en gesvindt indsats fra flyselskabet bragte kuffert og kostume frem i tide.

Og der lød et "Åh, hvor sødt"-suk fra tilskuerrækkerne, da Jens-Christian Wandt fortalte, at to af aftenens dansere, Yuhui Choe og Nehemiah Kish, blev gift i juni og egentlig havde sat sommeren af til en bryllupsrejse. Men det lykkedes at overtale dem til at lade turneen med Verdensballetten indgå som en del af rejsen.

Sådan gik stemningen i Fængselsgården fra forventningsfuld til begejstret, og det stående bifald til sidst kom som både en tak for indsatsen og en dybfølt opfordring til et gensyn.

Dénise Beck. Foto: Søren E. Alwan
Paul Kay stod for et af de moderne ballet-indslag. Foto: Søren E. Alwan
Yuhui Choe og Nehemiah Kish. Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Elizabeth Harrod McRae. Foto: Søren E. Alwan
Niklas Walentin (t.v.) og Alexander McKenzie. Foto: Søren E. Alwan
Lauren Cuthbertson og Marian Walter. Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Jens-Christian Wandt. Foto: Søren E. Alwan
Lauren Cuthbertson og Marian Walter. Foto: Søren E. Alwan
Yuhui Choe og Nehemiah Kish. Foto: Søren E. Alwan
Lauren Cuthbertson og Marian Walter. Foto: Søren E. Alwan
Lauren Cuthbertson og Marian Walter. Foto: Søren E. Alwan
Elizabeth Harrod McRae. Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Dénise Beck. Foto: Søren E. Alwan
Jens-Christian Wandt og ved klaveret Alexander McKenzie. Foto: Søren E. Alwan
Paul Kay. Foto: Søren E. Alwan
Paul Kay. Foto: Søren E. Alwan
Niklas Walentin. Foto: Søren E. Alwan
Alexander McKenzie (t.v.) og Niklas Walentin. Foto: Søren E. Alwan
Yuhui Choe og Nehemiah Kish. Foto: Søren E. Alwan
Yuhui Choe og Nehemiah Kish. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce