Annonce
Horsens

Ingen stillede for alvor det kritiske spørgsmål: Var det Vitus Berings grav?

Vitus Berings kranium - eller...? Fotoet er fra søfarerens grav på Bering Ø. Diskussionen går bl.a. på, om hans tænder var så flotte, som de tager sig ud, eller om de var ødelagt af sygdom og udmattelse. Foto: Horsens Museum

Den Bering-kyndige lektor Natasha Okhotina Lind har i Historisk Tidsskrift stillet spørgsmålstegn ved, om arkæologerne fra Horsens, som i 1991 gravede på Bering Ø, rent faktisk fandt den verdensberømte søfarers grav. Vi ser nærmere på kritikken - og arkæologernes svar.

Horsens: Fandt et dansk hold arkæologer i 1991 de jordiske rester af søfareren Vitus Bering på øen i havet øst for Sibirien, som bærer hans navn?

Ja, siger holdet. Nej, siger Natasha Okhotina Lind, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Hun træder frem med sine argumenter i en 31 sider lang artikel i den seneste udgave af Historisk Tidsskrift.

Naturligt nok har artiklen vakt en del debat - og et svar fra tre af de fire, som var af sted i 1991.

Fra Horsens, hvor Vitus Bering blev født i 1681, stillede Horsens Museum dengang med tre arkæologer: Orla Madsen og Søren Gottfred Petersen samt den nu afdøde leder af museet Ole Schiørring. Den fjerde var arkæolog Svend Erik Albrethsen fra Nationalmuseet.

Her kan du blive lidt klogere på, hvad det hele handler om.

Natasha Okhotina Lind har de seneste mange år haft Vitus Bering tæt inde på livet. Hun, der er af russisk afstamning, står sammen med professor emeritus Peter Ulf Møller bag et omfattende projekt med at finde dokumenter om Bering i de russiske arkiver og formidle dette kildemateriale til danske læsere. Det har bl.a. resulteret i flere bøger og et site på nettet: www.beringpaadansk.ku.dk.

Vitus Bering og Kamtjatka-ekspeditionerne

I 1703 skrev en ung Vitus Bering under på de papirer, der sikrede ham arbejde i den russiske flåde.Selv om han helt sikkert ikke havde anelse om det, blev underskriften starten på en karriere, der endte med verdensberømmelse og tilnavnet "Den russiske Columbus".

Bering kom til verden 1681 i Horsens. Han forlod byen som ganske ung og fik arbejde på et dansk handelsskib. I 1703 blev han i Amsterdam hvervet til den russiske flåde, som zar Peter den Store var ved at opbygge.

Under den Store Nordiske Krig (1709-1720) deltog Bering på russisk side. Han avancerede til kaptajn og kom i søgelyset, da Peter den Store efter krigen vendte blikket mod Sibirien, som på det tidspunkt kun var minimalt udforsket.

I 1724 blev Vitus Bering udnævnt til leder af den Første Kamtjatka Ekspedition (1725-1730). På denne rejse opdagede Bering og hans mandskab bl.a., at Asien og Amerika ikke hænger sammen, men at der er et stræde mellem de to verdensdele.

Tilbage i den russiske hovedstad Skt. Petersborg blev der sået tvivl om resultaterne. Derfor blev den Anden Kamtjatka Ekspedition (1733-1743) sat i værk.

For Bering selv endte ekspeditionen tragisk. Han og hans mandskab fik i 1741 kortlagt en del af Alaskas kyst. På vej tilbage strandede deres skib på en lille, øde ø, hvor de ombordværende måtte overvintre. Flere af dem døde, blandt dem Bering i december 1741. De overlevende fik i sommeren 1742 bygget et mindre skib af resterne fra det oprindelige skib og nåede tilbage til fastlandet.

I dag er både Beringshavet mellem Asien og Amerika, Beringstrædet, som adskiller de to verdensdele, og Bering Ø, hvor Vitus Bering døde, opkaldt efter ham.

Vitus Berings grav på Bering-øen, fotograferet af de danske arkæologer. Natasha Lind mener ikke, at kisten svarer til de oplysninger, ekspeditionens overlevende skrev ned. Foto: Horsens Museum.
På den anden Kamtjatka-ekspedition gik det galt for Vitus Bering og besætningen på skibet "Sct. Peter". De nåede ikke tilbage til Kamtjatka, inden vinteren satte ind. Deres skib strandede på den ugæstfrie Bering Ø, hvor de måtte overvintre, og hvor Bering døde i december 1741. Her er strandingen skildret på en senere tegning - lidt frit, for der var ikke to skibe. Arkivfoto
I epilogen til sin artikel benytter Natasha Lind lejligheden til også at sætte spørgsmålstegn ved, om Berings danske næstkommandere, Martin Spangberg, kommer fra Esbjerg. Læg mærke til, at efternavnet er uden s. For navnet Spangsberg - med s - dukker ifølge Natasha Lind først op i 1999, da den prominente esbjergensiske forretningsmand Tage Sørensen ønskede at promovere den danske sømand som lokal. Via s?et kan han kobles sammen med en Spangsberg-slægt i 1600-tallets Jerne Sogn, som nu er en del af den vestjyske købstad. Men, skriver Natasha Lind, to kilder fra 1700-tallet placerer Spangbergs fødested i landsdelen Slesvig, som dengang var en del af Danmark. En tredje kilde udpeger ham godt nok til at være født "ved Varde, i en Lands-Bye, kaldet Jerned". Men Martin Spangberg optræder ikke i kirkebøgerne fra Jerne. Og med d'et sidst i bynavnet henvises måske til landsbyen Jernved nord for Ribe - hvor kirkebøgerne ikke er bevaret. Her statuen af Martin Spangsberg foran Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tre indbrud i tre byer

Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce