Annonce
Horsens

Ingen rygning på sosu-skolen: Målet er at gøre eleverne til sunde rollemodeller

Det er ikke til at tage fejl af, at sosu-skolen på Ane Staunings Vej er blevet røgfri. Foto: Joachim Voss

Sosu-skolen har siden sommeren været en skole uden røg. Formålet er at gøre eleverne sundere og gøre dem til rollemodeller. Derfor har skolen iværksat flere tiltag, som alternativ til cigaretterne.

Horsens: Social- og Sundhedsskolen, der har afdelinger i Horsens, Vejle og Fredericia, blev officielt røgfri skole 1. august 2018.

Grundlaget for indførelsen var en spørgeskemaundersøgelse fra 2015, der blev foretaget af Kræftens Bekæmpelse. Den viste, at 37 procent af sosu-skolens elever var daglige rygere, mens 44 procent røg lejlighedsvis eller dagligt.

En af tankerne bag indførelsen af røgfri skole er at bringe antallet af rygere markant ned for at øge elevernes sundhed, men det handler også om at gøre eleverne til gode rollemodeller, fortæller skolens direktør, Hanne Helleshøj.

- Deres arbejde handler meget om at lære andre at leve så sundt som muligt. Når man arbejder inden for sundhedssektoren, tænker jeg, at man er nødt til at være en rollemodel, og vi vil så også gerne prøve at lære vores elever en sund levevis, siger hun.

Annonce

Helt ærligt, det er meget lettere at lade være, men vi mener faktisk, at vi har fat i noget rigtigt her. Hvis ikke man tør gøre noget, selvom nogen er imod, så ændrer man ingenting.

Hanne Helleshøj, direktør SOSU FVH

Så mange ryger

Andelen af daglige rygere over 16 år i danske kommuner:


 • Fredericia: 20,1 procent
 • Horsens: 19,6 procent
 • Hedensted: 17,6 procent
 • Vejle: 16,5 procent
 • Odder: 16 procent

Kommuner med færrest rygere: Allerød (9,1 procent), Hørsholm (9,6 procent) og Gentofte (11,1 procent).

Kommuner med flest rygere: Langeland (23,8 procent), Ærø (23,7 procent) og Lolland (22,8 procent).

Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil, Politiken

Mange rygere på erhvervsskolerne

En undersøgelse foretaget i november 2018 og offentliggjort af Sundhedsstyrelsen i starten af 2019 viser, at 17 procent af danskerne ryger dagligt, mens 23 procent ryger lejlighedsvis eller dagligt. Sidstnævnte tal er steget med to procentpoint siden 2016.

Til sammenligning ryger 19,6 procent af borgerne i Horsens Kommune dagligt, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, som Politiken har bragt.

Andelen af rygere på sosu-skolen er dermed næsten dobbelt så højt som gennemsnittet for Horsens. Det skal røgfri skole være med til at lave om på, fortæller Hanne Helleshøj.

- Her i Horsens ryger 19,6 procent af befolkningen, men på erhvervsskolerne er det op mod 30 procent. Det siger os jo, at der faktisk er en overrepræsentation af unge inden for erhvervsuddannelserne, der ryger. Dels er der mange i vores målgruppe, der ryger, og dels er der mange, der begynder at ryge, når de starter på en erhvervsuddannelse, siger hun.

Røgfri skole


 • Social- og Sundhedsskolen i Horsens, Vejle og Fredericia blev røgfri skole 1. august 2018. Derfor må eleverne ikke ryge på og omkring skolens arealer i skoletiden - heller ikke i deres pauser. Reglerne gælder også for skolens medarbejdere, der, som eleverne, har ønsket tiltaget.
 • Røgfri skole er udviklet i samarbejde med elevrådene, skolens samarbejdsudvalg, Horsens, Vejle og Fredericia kommuner, Region Midtjylland og Syddanmark, skolebestyrelsen samt Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen.
 • Lærerne går gårdvagt, og det koster noget i ressourcer, fortæller direktør Hanne Helleshøj.
 • Projektet er dog ikke helt uden problemer. Elever, der fortsat forlader skolen for at ryge, smider cigaretter på de omkringliggende veje. Det generer flere naboer.
 • Hvis en elev bliver taget i at ryge i skoletiden, får vedkommende først en påtale. Hvis det gentager sig, falder en mundtlig advarsel. Tredje advarsel giver en skriftlig advarsel, mens fjerde advarsel er bortvisning fra undervisningen.
 • Efter planen bliver der lavet status over røgfri skole efter et år.

Kilde: SOSU FVH, Hanne Helleshøj

Alternativer til smøgerne

Sosu-skolen tilbyder derfor rådgivning og rygestopkurser til de elever, der har brug for hjælp til at kvitte cigaretterne. Lærerne kan også sætte gang i pauser i undervisningen, hvor bevægelse er i centrum, og så er flere lærere blevet uddannet til at føre samtaler om rygning og rygestop.

Samtidig har skolen iværksat en øget indsats for at skabe plads til nye fællesskaber gennem spil, motion og strikning, fortæller Hanne Helleshøj.

- Vi tror meget på - det siger alle undersøgelser om unge - at det er vigtigt for dem at være en del af et fællesskab. Det er derfor, vi laver en masse ting for at lave fællesskaber på andre vilkår end rygning, siger hun.

Hanne Helleshøj fortæller, at der på mange arbejdspladser i regionerne allerede i dag er røgfri arbejdstid. Derfor mener hun, at det er en fordel at vænne sosu-eleverne til at være et røgfrit sted.

- Helt ærligt, det er meget lettere at lade være, men vi mener faktisk, at vi har fat i noget rigtigt her. Hvis ikke man tør at gøre noget, selvom nogen er imod, så ændrer man ingenting. Så vi holder fast, uanset at det også er bøvlet, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

DMI lover sol og sommer på første officielle sommerdag - men så kommer efterårsvejret

Annonce