Annonce
Hedensted

Ingen protest fra beboere: Nu er historisk bydel beskyttet

Svanedamskvarteret i Juelsminde tager sig særdeles idyllisk ud, og det skal den nye lokalplan, der netop har været i høring, få det til at blive ved med. Foto: Mads Dalegaard
Boligejerne i Svanedamskvarteret får nu indskrænket deres muligheder for at bygge nyt eller renovere - og det er de tilsyneladende helt med på.

Juelsminde: Skal husejere i Svanedamskvarteret selv have lov til at bestemme over deres boligers udseende, eller er det en offentlig opgave at sørge for, at det kulturhistoriske miljø bliver bevaret?

Det spørgsmål delte byrådet i to lejre, da det inden sommerferie skulle tage stilling til at sende en lokalplan i høring, som har til formål at beskytte miljøet i  den historiske bydel i Juelsminde midtby.

Nu er høringsfasen overstået, og beboerne i Svanedamskvarteret er tilsyneladende knap så delte i deres holdninger til emnet som politikerne.

Annonce
Svanedammen ligger i midten af det beskyttede område, der er indrammet af den blå linje. Kort: Hedensted Kommune

I hvert fald er der ikke kommet en eneste negativ indsigelse mod den bevarende lokalplan, som teknisk udvalg derfor har valgt at sende videre til byrådet med en anbefaling.

- Der har kun været ros til projektet i høringsfasen, og det viser, at folk generelt er interesserede i at passe på de historiske kulturmiljøer, vi har, konstaterer formand for teknisk udvalg Lene Tingleff (V) og fortsætter:

- Der findes masser af steder i kommunen, hvor man kan udleve sin drøm om at bygge nyt, hvis det er det, man vil, men det er vigtigt, at vi også passer på nogle af de værdifulde gamle steder, vi har.

For restriktiv

Hendes partikollega i teknisk udvalg Lars Poulsen stemte imod lokalplanen, som, han mener, er for restriktiv, og som han tidligere har kaldt "et direkte angreb på den private ejendomsret".

Den forhindrer nemlig husejere i området i selv at bestemme over udvendige ændringer af deres huse, fordi de skal "tilpasses stedets karakter".

Formålet er ifølge lokalplanen, at: "Svanedamskvarteret fortsat kan fremstå med et ensartet arkitektonisk udtryk af høj kvalitet".

Svanedams-kvarterets historie

  • Svanedamskvarteret med Svanedammen, villaerne og haverne er resultatet af et samarbejde og et varmt venskab mellem en fremsynet godsejer og erhvervsmand, Einar Schou, og en arkitekt, Magdahl Nielsen, der i dag betegnes som en ”virkelig banebryder” og ”fornyer”.
  • Magdahl Nielsen blev bekendt med Juelsminde, da han blev valgt som arkitekt til byggeriet af Juelsminde Kirke, og i et samarbejde mellem ham, Schou og Juelsminde Grundejerforening blev der i begyndelsen af 1900-tallet iværksat flere projekter til byens udvikling og forskønnelse.
  • Et af projekterne var Svanedamskvarteret, som Magdahl Nielsen lavede en plan for i 1916. På det lavtliggende areal mellem byen og badehotellet stod vandet ofte i store søer om vinteren, men der blev gravet en stor dam på det laveste sted, og jorden blev fordelt ud over resten af arealet. Magdahl Nielsen tegnede en række bygninger til godsets funktionærer, som skulle inspirere andre (heriblandt husene på Søgade 17 og 19 samt E. Schous Allé 14).
  • Der blev plantet træer ved de nye veje og rundt omkring bydammen. Da der kom svaner og indkøbt et hus til svaneparret, var ”Svanedammen” en realitet. Befolkningen var vundet for idéen om en smukkere by, og byen ændrede karakter efterhånden som interessen for dens udseende bredte sig.

Der findes masser af steder i kommunen, hvor man kan udleve sin drøm om at bygge nyt, hvis det er det, man vil, men det er vigtigt, at vi også passer på nogle af de værdifulde gamle steder, vi har.

Lene Tingleff (V)
Annonce
Horsens For abonnenter

Jorden har ligget klar i to år, men boligprojekt i centrum lader vente på sig  - én udfordring forsinker byggetilladelse

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal DF-profil har bestemt sig, men hun havde helst set en helt fjerde kandidat til formandsposten

Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Erhverv

Hoteldirektør: Vi er ramt af den perfekte storm, men holder skruen i vandet alligevel

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Navne For abonnenter

Farverig horsensianer er død som 84-årig: I Tromborgs vide verden ragede keramikken op

Horsens

Ingen forbrydelse bag fund af død kvinde i lejlighed

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Annonce