Annonce
Hedensted

Ingen protest fra beboere: Nu er historisk bydel beskyttet

Svanedamskvarteret i Juelsminde tager sig særdeles idyllisk ud, og det skal den nye lokalplan, der netop har været i høring, få det til at blive ved med. Foto: Mads Dalegaard
Boligejerne i Svanedamskvarteret får nu indskrænket deres muligheder for at bygge nyt eller renovere - og det er de tilsyneladende helt med på.

Juelsminde: Skal husejere i Svanedamskvarteret selv have lov til at bestemme over deres boligers udseende, eller er det en offentlig opgave at sørge for, at det kulturhistoriske miljø bliver bevaret?

Det spørgsmål delte byrådet i to lejre, da det inden sommerferie skulle tage stilling til at sende en lokalplan i høring, som har til formål at beskytte miljøet i  den historiske bydel i Juelsminde midtby.

Nu er høringsfasen overstået, og beboerne i Svanedamskvarteret er tilsyneladende knap så delte i deres holdninger til emnet som politikerne.

Annonce
Svanedammen ligger i midten af det beskyttede område, der er indrammet af den blå linje. Kort: Hedensted Kommune

I hvert fald er der ikke kommet en eneste negativ indsigelse mod den bevarende lokalplan, som teknisk udvalg derfor har valgt at sende videre til byrådet med en anbefaling.

- Der har kun været ros til projektet i høringsfasen, og det viser, at folk generelt er interesserede i at passe på de historiske kulturmiljøer, vi har, konstaterer formand for teknisk udvalg Lene Tingleff (V) og fortsætter:

- Der findes masser af steder i kommunen, hvor man kan udleve sin drøm om at bygge nyt, hvis det er det, man vil, men det er vigtigt, at vi også passer på nogle af de værdifulde gamle steder, vi har.

For restriktiv

Hendes partikollega i teknisk udvalg Lars Poulsen stemte imod lokalplanen, som, han mener, er for restriktiv, og som han tidligere har kaldt "et direkte angreb på den private ejendomsret".

Den forhindrer nemlig husejere i området i selv at bestemme over udvendige ændringer af deres huse, fordi de skal "tilpasses stedets karakter".

Formålet er ifølge lokalplanen, at: "Svanedamskvarteret fortsat kan fremstå med et ensartet arkitektonisk udtryk af høj kvalitet".

Svanedams-kvarterets historie

  • Svanedamskvarteret med Svanedammen, villaerne og haverne er resultatet af et samarbejde og et varmt venskab mellem en fremsynet godsejer og erhvervsmand, Einar Schou, og en arkitekt, Magdahl Nielsen, der i dag betegnes som en ”virkelig banebryder” og ”fornyer”.
  • Magdahl Nielsen blev bekendt med Juelsminde, da han blev valgt som arkitekt til byggeriet af Juelsminde Kirke, og i et samarbejde mellem ham, Schou og Juelsminde Grundejerforening blev der i begyndelsen af 1900-tallet iværksat flere projekter til byens udvikling og forskønnelse.
  • Et af projekterne var Svanedamskvarteret, som Magdahl Nielsen lavede en plan for i 1916. På det lavtliggende areal mellem byen og badehotellet stod vandet ofte i store søer om vinteren, men der blev gravet en stor dam på det laveste sted, og jorden blev fordelt ud over resten af arealet. Magdahl Nielsen tegnede en række bygninger til godsets funktionærer, som skulle inspirere andre (heriblandt husene på Søgade 17 og 19 samt E. Schous Allé 14).
  • Der blev plantet træer ved de nye veje og rundt omkring bydammen. Da der kom svaner og indkøbt et hus til svaneparret, var ”Svanedammen” en realitet. Befolkningen var vundet for idéen om en smukkere by, og byen ændrede karakter efterhånden som interessen for dens udseende bredte sig.

Der findes masser af steder i kommunen, hvor man kan udleve sin drøm om at bygge nyt, hvis det er det, man vil, men det er vigtigt, at vi også passer på nogle af de værdifulde gamle steder, vi har.

Lene Tingleff (V)
Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Horsens

Se videoen: Nu er Mary kommet til Horsens

Annonce