Annonce
Debat

Ingen plads på Skanderborg Gymnasium: De otte unge betaler prisen for et problem i Aarhus

"Det er urimeligt, at vi år efter år skal kæmpe samme kamp for, at de unge kan få lov at gå på deres lokale gymnasium. Vi skal have ro på området og langsigtede løsninger, så vi ikke hvert forår skal stå igennem samme ballade", skriver Thomas Cordtz. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: De lokale unge, der ønsker at gå på gymnasium i Skanderborg, skal selvfølgelig også have lov til det. Derfor glædede det mig, at Jørgen Nørby (V) og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i marts lovede at finde en løsning, hvis det skulle vise sig, at det ikke var muligt at optage alle de lokale unge, der havde gymnasiet som deres førsteprioritet.

Udfaldet kender vi nu. Otte elever får ikke deres ønsker opfyldt, og der findes ikke en løsning, trods løfter om det modsatte. At man ikke kan udvise fleksibilitet over for så lille en gruppe i år og få kabalen til at gå op er i mine øjne uforståeligt.

Hele miseren bunder i, at regionen flere gange har underestimeret, hvor mange der søger Skanderborg som første prioritet. Dermed oprettes der for få klasser.

Annonce


I stedet kunne man begynde med at se nærmere på det forhold, at de fleste unge i Viby-området søger andre gymnasier end deres eget. Mon ikke der er en årsag eller to til det, som bedst løses i Aarhus?


Det kunne løses ved at hæve antallet, men her kæmpes en kamp af enkelte regionsrådspolitikere og gymnasiet i Viby for, at det ikke sker. Et af argumenterne er, at det vil gøre indhug i Viby Gymnasiums elevgrundlag. Samtidig er forhåbningen, at unge fra Skanderborg – såfremt de fordeles på netop Viby Gymnasium eller f.eks. Aarhus Gymnasium – kan medvirke til at løse de problemer, man har her med elevfordeling og med at tiltrække unge nok.

Men hvorfor unge fra Skanderborg Kommune skal løse problemer med optag og elevfordeling i Aarhus er en gåde. Taktikken lykkes i øvrigt heller ikke. For ikke en af de otte kommer til at gå på Viby Gymnasium. Som det fremgik af pressens dækning af sagen er seks optaget på Silkeborg Gymnasium, én er optaget på en htx-uddannelse og én er optaget på Aarhus Gymnasium.

At man af princip ønsker en mere blandet elevsammensætning på nogle af Aarhus' mindre søgte gymnasier er forståeligt. Men det er et lokalt anliggende i Aarhus. I stedet kunne man begynde med at se nærmere på det forhold, at de fleste unge i Viby-området søger andre gymnasier end deres eget. Mon ikke der er en årsag eller to til det, som bedst løses i Aarhus?

Det er urimeligt, at vi år efter år skal kæmpe samme kamp for, at de unge kan få lov at gå på deres lokale gymnasium. Vi skal have ro på området og langsigtede løsninger, så vi ikke hvert forår skal stå igennem samme ballade. Jeg er derfor i tæt kontakt vores ordførere om sagen, og det bliver jeg ved med at være, indtil der findes en ordentlig løsning.

Men hvor er det dog trist for de otte, der ikke fik plads i år. Tænk, hvis Kühnau og co. ville finde en løsning. De ville blive otte unge menneskers superhelte – just for one day!

Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Rekordmange ledige stillinger - virksomheder afviser ordrer

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Horsens

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Erhverv For abonnenter

Lige flyttet til Horsens: Nu er stort fødevarefirma solgt til kapitalfond

Hedensted

Juelsminde Lægehus sikrer bemandingen: 35-årig læge er klar til at tage over efter Frandsen

Annonce