Annonce
Horsens

Ingen hjælpende hånd i Samuelsens hjemby: Liberal Alliance får katastrofalt valg i Horsens

Anders Samuelsen (LA) stemte onsdag i Stensballehallen. Efter optællingen af stemmer må han konstatere, at der ikke er den store opbakning til hans parti i hjembyen Horsens. Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Horsens: Udenrigsminister Anders Samuelsen får ikke megen støtte til sit LA-projekt i hjembyen Horsens.

Partiet fik et katastrofalt valg i Horsens. I Stensballe, hvor både udenrigsministeren og hans søster, kultur- og kirkeminister Mette Bock, bor, får partiet et ordentligt smæk og mister næsten tre fjerdedele af stemmerne i forhold til valget i 2015. Denne gang står partiet til kun fem pct. af stemmerne - i 2015 fik LA næsten 18 pct.

Og tallene fra Stensballe står ikke alene. I Højvanghallen får Liberal Alliance katastrofale 2,7 procent mod næsten 10 i 2015.

I Forum Horsens styrtdykker partiet fra 8,5 til 3,2 procent., og på Sønderbro går regeringspartiet fra 6,6 til 2,5 procent af stemmerne.

Også i flere af de mindre oplandsbyer - Nim, Tønning-Træden, Sejet og Sdr. Vissing står partiet til store lussinger og mister omkring to tredjedele af stemmerne.

Anders Samuelsen er ikke selv opstillet i Horsens-kredsen. Han kæmpede for at få et mandat i det nordsjællandske. Det lykkedes ikke, og dermed er partiformanden og partistifteren ude af Folketinget.

Også Mette Bock siger efter onsdagens valg farvel til Folketinget. Hun forsøgte for 10 dage siden at sikre partiet et mandat i Europa-Parlamentet. Det lykkedes ikke, og hun genopstiller ikke til Folketinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvorfor er kontrol og straf altid løsningen?

Fagbladet 3F og DR Nyheder har over de seneste dage afdækket en række uhyrlige forhold om kinesiske kokke ansat i danske restauranter. Kokke har fortalt om, at de bliver spist af med meget lav løn, kummerlige boligforhold og næsten ingen fritid. Dokumentationen viser, at nogle restauranter har spekuleret i at udnytte den såkaldte beløbsordning, der gør det muligt at hente ikke-EU-borgere til Danmark for at arbejde. Ordningen er sat i verden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark, og den fungerer grundlæggende sådan, at hvis der betales en månedsløn på minimum 35.582 kr., og ansættelsen ellers er efter danske forhold, kan der udstedes opholdstilladelse. De to medier, Fagbladet 3F og DR Nyheder, har påvist, at der på et socialt medie i Kina søges efter kokke til danske restauranter - til ansættelsesvilkår, som er langt fra danske normer. DR har spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvordan han vil løse problemet, og her tyr han til en klassisk model: øget kontrol og hårdere straffe til de virksomheder, der snyder. Men hvorfor er det, at kontrol og straf (næsten) altid bliver standardsvaret til at løse problemer med brodne kar? I en sag som denne sker det endda, længe inden man har et billede af, hvor udbredt problemet er. Kunne det være, at der var en bedre løsning. Et velkomst-møde for alle, der kommer til Danmark på besøgsordningen måske? Eller kunne det være, at problemet slet ikke er så stort? Som Fagbladet 3F skriver, var der i 2018 582 kinesere i Danmark på beløbsordningen. Men det er ikke ensbetydende med, at alle 582 er blevet udnyttet af deres arbejdsgivere. Det kan godt være, at en nærmere undersøgelse viser, at der skal mere kontrol til, eller at der skal være hårdere straffe til restauratører, der udnytter arbejdsivrige kinesiske kokke. Men jeg bliver simpelthen så træt, når kontrol og straf igen og igen bliver danske politikeres standardsvar på, hvordan vi løser et problem. For kontrol og straf ændrer ikke ved, at der er folk, der vil forsøge at snyde systemet. Så lad os nogle gange prøve at se, om der kan være andre løsninger.

Annonce