Annonce
Østjylland

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Den Gamle By taber millioner af kroner som følge af lukningen på grund af coronavirus. Foto: Kim Haugaard
Seneste hjælpepakke til kulturlivet hjælper ikke de store kulturhuse for mistede millionindtægter på entré og salg.

AARHUS: De store kulturhuse står tilbage med en lang næse efter regeringens seneste hjælpepakke til kulturen, og i Aarhus bliver flere af byens fyrtårne ramt hårdt.

Der er for eksempel ingen hjælp at hente på tabte indtægter for kunstmuseet Aros, købstadmuseet Den Gamle By, Musikhuset Aarhus, Moesgaard Museum og Aarhus Teater.

Hjælpepakken giver kun penge til kulturhuse med over 50 procent offentlig støtte, og de store har gennem de senere år indstillet sig på, at de skal tjene en stor del af deres penge selv. For eksempel får Den Gamle By og Moesgaard Museum rundt regnet 25 procent i offentlig støtte. Resten skaffer de selv.

Nogle af kulturhusene kan drage nytte af tidligere hjælpepakker, for eksempel lønkompensationen for hjemsendte medarbejdere og tilskud til materialer.

Men de store entreindtægter og salg i den forbindelse er der ingen hjælp at hente til, og Socialdemokratiet er tilsyneladende årsagen. I hvert fald udtrykker flere af de andre partier offentligt ønske om at levere endnu en pakke, netop med henblik på tabte entreer og følgeindtægter.

Det er millionbeløb, kulturhusene mister, og i Den Gamle By siger direktør Thomas Bloch Ravn, at det kan koste museet eksistensen.

Aros har givet publikum masser af oplevelser. Foto: Axel Schütt
Annonce

Har skabt værdi

Erlend Høyersten, direktør på kunstmuseet Aros, undrer sig.

- Den seneste hjælpepakke nytter overhovedet ikke for os. Jeg forstår ikke, at staten ikke vil støtte os. Vi har i mange år skabt betydelig merværdi for samfundet og fællesskabet. Nu har vi brug for hjælp, og vi får den ikke. Vi er i den særlige situation, at vi som kulturinstitutioner ikke må have en stor egenkapital, så vi kan ikke stå rustet til en krise som denne, siger Høyersten og understreger, at de store kulturhuse ikke alene har betydning for deres eget område, men for hele landet.

- Danmark opfattes udefra som et land med kundskab, et kreativt samfund, blandt andet på grund af museerne, og befolkningen har en kæmpe interesse i at gå på museum, siger Erlend Høyersten. Han vurderer, at Aros taber indtægter på næsten fire millioner kroner, hvis museet må holde lukket maj med. Og hvis turistsæsonen går med, bliver det langt værre.

Annonce

I et limbo

Moesgaard Museum får heller ingen glæde af den seneste hjælpepakke. Museet har sendt 249 medarbejdere hjem og får lønkompensation. Men de manglede indtægter på entré og salg er der ikke dækning for.

- Det er virkelig en udfordring, og vi kan blive nødt til at afskedige folk. Men så får vi ikke lønkompensationen, så vi står virkelig i et limbo. Hvis vi skal holde lukket maj med, mister vi 14,6 millioner kroner i tabte indtægter, og vi forudser et underskud på 8,5 millioner kroner. Hvis lukningen fortsætter, bliver det meget værre. Som museum må vi ikke spare op, så derfor bliver vores kapital hurtigt brugt, siger direktør Mads Kähler Holst.

Han er glad for, at Aarhus Kommune er opmærksom på problematikken, men finder det rimeligt, hvis staten kommer først med penge.

- Det er den rigtige rækkefølge, siger han.

Moesgaard Museum står i et limbo. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Fjerner grundlaget

I Den Gamle By er direktør Thomas Bloch Ravn skuffet over resultatet af forhandlingerne på landsplan.

- Det er foruroligende og ser ud som om, politikerne ikke kender vores virkelighed. Jeg håber, nogle af partierne tager sagen op igen. Staten skyder sig selv ved ikke at støtte os, for vi giver gode indtægter til den og kommunerne. Når staten fjerner indtægtsgrundlaget ved at lukke os, må den også finde en rimelig kompensation. Jeg forstår, at vi også må bøde, men ikke med alt, siger direktøren for købstadmuseet.

Hans organisation har regnet ud, at museet vil miste netto 18 millioner kroner, hvis det skal være lukket til og med august.

- Der kommer måske 10 millioner kroner den anden vej i kompensation, men hvis det her varer resten af året, kan det ende med et underskud for os på 25-30 millioner kroner. Det er ødelæggende og destruktivt, siger Thomas Bloch Ravn og undrer sig over, at museerne med de højeste profiler og største besøgstal skal holde for.

Musikhuset venter på svar om "store forsamlinger". Foto: Kim Haugaard
Annonce

Hvad er "store arrangementer"

For Musikhuset Aarhus er der heller ingen hjælp at hente.

- Vi er ikke omfattet af ordningen, da vi er kommunalt ejet. På økonomien er vi udfordret, fordi langt den største del af vores indtægter kommer fra salg af billetter. Vi er i princippet omfattet af den ordning, der kompenserer for aflysning af større arrangementer. Men effekten af ordningen er begrænset, da den kun dækker ”en unik begivenhed i Danmark, som ikke finder sted mere end én eller få gange”. Det vil sige, at de store turneer, musicals og så videre, findes der i øjeblikket ikke kompensation for. Det er et enormt problem for os og mange kulturinstitutioner og musikhuse. Vi håber på og venter, det bliver rettet op i forhandlinger på Christiansborg. Ellers vil mange producenter og kulturinstitutioner blive revet omkuld eller få et helt andet niveau end hidtil, bemærker Jan Christensen, direktør i Musikhuset.

Han siger, at det er svært at gøre tabet op, og et gæt vil være forbundet med stor usikkerhed.

- Ikke mindst fordi vi mangler en præcisering af den seneste udmelding fra i mandags om ”store arrangementer”, der jo er lukket ned til udgangen af august. Hvad dækker betegnelsen over? Men Musikhusets tab inden hjælpepakker er i hvert tilfælde et to-cifret millionbeløb.

Aarhus Teater håber, kommunen også vil kigge i den retning. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Som at tisse i bukserne

Aarhus Teater har aflyst resten af sæsonen, og økonomisk direktør Allan Aagaard siger:

- Vi kan søge lønkompensation for hjemsendte medarbejdere og lidt kompensation for nogle af vores faste udgifter på lige fod med andre erhverv. Det er vi meget glade og taknemmelige for. Men med statsministerens forlængelse af ”undtagelsestilstanden” har vi desværre måttet aflyse resten af denne sæson. Det betyder manglende billetindtægter for cirka 5,5 millioner kroner. Hjælpepakken kompenserer ikke for det, men hjælper til, at vi kan betale lønninger til hjemsendte medarbejdere, hvoraf størstedelen ikke har kunnet arbejde hjemmefra. Vi vil stadig mærke et pres på vores likviditet, men at der er åbnet mulighed for en fremrykket udbetaling af vores statstilskud hjælper på den korte bane. Det kan blot være lidt som at ”tisse i bukserne”. På den korte bane varmer det, men pengene skal jo bruges senere, siger Allan Aagaard.

Selv om Aarhus Teater ikke får tilskud fra Aarhus Kommune, håber Allan Aagaard, at kommunen også vil kigge teatrets vej, når der skal ses på muligheder for at hjælpe kulturlivet i Aarhus.

- I al beskedenhed mener jeg, at vi betyder noget for Aarhus, siger Allan Aagaard og føjer til, at en model for kompensation for den mistede omsætning på billetsalget vil stå øverst på ønskelisten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce