Annonce
Navne

Inge Krogh: - Man sidder i solen, og pludselig bliver man 100 år

Inge Krogh blev valgt ind i Folketinget for Kristeligt Folkeparti i 1973, hvor hun sad frem til 1984. Det er både naturligt og givende for hende at læse et stykke af Det Nye Testamente hver dag. Foto: Mette Graugaard
Tidligere frontfigur i Kristeligt Folkeparti og toneangivende overlæge i den daværende Statens Åndssvageforsorg Inge Krogh rundede fredag 100 år.

100 år: Bordet er dækket med kage og chokolade. Der bliver skænket cider i de fine glas. Anledningen er Inge Kroghs 100 års fødselsdag. En dag, der både fejres med skriftlig lykønskning fra dronning Margrethe og en stor smuk buket fra Horsens Kommune.

De efterårsfarvede blomster overrækker Ellen T. Schmidt, formand for udvalget for velfærd med et stort tillykke til Inge Krogh, som tager imod med smil.

Inge Krogh, som blev kendt i det ganske land som fremstående medlem af Kristeligt Folkeparti, for kampen mod fri abort, alkohol, porno og prostitution. Et politisk virke som også tæller 11 år i Folketinget for partiet.

Annonce

- Det var min bedste tid, hver dag var forskellig, siger hun.

Læste under besættelsen

Inge Krogh er født i Odense. På væggen i lejligheden i Åparkcentret i Horsens hænger et klassebillede af studenterne årgang 1939 fra Sct. Knuds Gymnasium i Odense. Efter sin eksamen flyttede hun til København og blev uddannet til læge.

- Jeg læste under besættelsen, men da befrielsen kom, blev vores eksamen aflyst, så vi kunne fejre den. Det var skønne dage, fortæller Inge Krogh til formiddagens gæster.

Inge Krogh var den tredje 100-års fødselar i løbet af en uge, som formanden for udvalget for velfærd og sundhed Ellen T. Schmidt havde fornøjelsen af at gratulere. Det blev til en hyggelig stund med en god snak om Inge Kroghs liv. Foto: Mette Graugaard

I 1962 blev hun speciallæge i intern medicin og året efter i psykiatri, hvor hun i det daværende Statens Åndssvageforsorg var med til at skabe væsentligt bedre vilkår for de psykisk udviklingshæmmede og deres familier.

Og for fem år siden fortalte hun Horsens Folkeblad, at det er den indsats, hun helst vil huskes for. Hun er stolt af at have været med til at give åndssvage bedre forhold og glæder sig over, hvordan institutionerne har udviklet sig gennem tiden.

Annonce

Kristendommen som grundsten

I dag kniber det gevaldigt med at høre. Så da endnu en gratulant ringer, hjælper hendes gode veninde med at afslutte samtalen og fortæller, at Inge vil blive glad for at få et brev, for det kan hun læse.


Jeg får besøg hver dag, så jeg lider ikke af ensomhed.

Inge Krogh


Synet fejler heldigvis ikke noget, og det har hun stor glæde af.

- Jeg læser i Bibelen hver dag, lyder det med smil på læben.

Så Bibelen er slidt. Men der er noget nyt at hente hver gang, man læser Det Nye Testamente, fortæller Inge Krogh om bogen, der ligger indenfor rækkevidde fra hendes plads i kørestolen.

Helt naturligt, for kristendommen har været grundlaget for alt, hvad hun har foretaget sig i livet.

Inge Kroghs hørelse er stærkt svækket, men synet er intakt, og smilene deler hun gavmildt ud af. Foto: Mette Graugaard

Men hvordan har hun det så med at fylde 100 år?

- Det bestemmer man jo ikke selv, det bliver man jo helt automatisk, når man sidder i solen, og pludselig bliver man 100 år.

Og denne dag er udsynet fra lejligheden på fjerde sal faktisk til en solbeskinnet efterårsdag.

En dag og fødselar, som mange gerne vil fejre. Det vidner de mange smukke buketter om, og gæster som kigger forbi for at gratulere Inge Krogh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce