Annonce
Kultur

Industrimuseet har sendt otte ansatte hjem: Hullet vokser dag for dag

Kristoffer Jensen har sendt en del af industrimuseets ansatte midlertidigt hjem, og med lønkompensation fra staten håber han at lukke en del af et voksende økonomisk hul i museets regnskab. Arkivfoto: Morten Pape
Museumschef Kristoffer Jensen søger lønkompensation og er mest bekymret på for corona-konsekvenserne på den lange bane.

Horsens: Otte ansatte i en medarbejderstab på små 20 på Danmarks Industrimuseum i Horsens er midlertidigt blevet sendt hjem, og museet har søgt lønkompensation for at afbøde de økonomiske konsekvenser af corona-krisen.

Det er status fra museumschef Kristoffer Jensen efter tre uger, hvor museet på Gasvej har været lukket for offentligheden.

- Vi har sendt folk hjem ved brug af den lønkompensationsordning, som arbejdsmarkedets parter er blevet enige om. De er sendt hjem med fuld løn og uden forventning om, at de arbejder for museet i den periode, men at de afvikler fem feriedage. Til gengæld får vi 75 procent af deres løn refunderet, siger Kristoffer Jensen.

Han forklarer, at det er folk i café, butik og billetsalg, der er tale om, og den lokale attraktion kan dermed spare nogle af de faste udgifter, der presser økonomien netop nu.

Annonce

Vi havde godt nok et mål om, at vores besøgstal skulle vokse markant i år, men det kommer næppe til at ske.

Kristoffer Jensen

Hullet vokser dag for dag

De øvrige ansatte arbejder hjemme, og ud over at bruge lønkompensation holder museumsledelsen vågent øje med de hjælpepakker til kulturlivet, der forhandles på Christiansborg i denne uge.

- Vi har søgt lønkompensation for at dække et hul, som, vi kan se, bliver større og større dag for dag, og vi håber, at vi kan lukke den største del af det hul på den måde. Derudover er der stadig en bekymring for nogle af de andre faste udgifter, vi hænger på, og derfor er vi meget opmærksomme på yderligere hjælpepakker målrettet museerne, siger Kristoffer Jensen

Med corona-krisens udvikling som ligningens ubekendte vurderer han dog, at industrimuseet kommer nogenlunde helskindet ud på den anden side.

- Vi havde godt nok et mål om, at vores besøgstal skulle vokse markant i år, men det kommer næppe til at ske, siger museumslederen, som mest frygter krisens konsekvenser på længere sigt.

Fonde får færre penge at dele ud

Danmarks Industrimuseum er i gang med en ambitiøs modernisering med et samlet budget på 50 millioner kroner. Første etape, der omfatter renovering og udbygning af udstillinger til en værdi af 12,5 millioner kroner, er allerede finansieret via fonde og gennemføres som planlagt i denne tid.

I horisonten venter imidlertid også en markant tilbygning på Gasvej-grunden, og om den vision bliver virus-ramt, er uvist.

- Selv når vi får lov til at åbne igen, tror jeg ikke, museumsgæsterne står i kø fra dag et. Niveauet skal arbejdes op igen, og det kommer til at tage tid. På samme tid er jeg bekymret for vores udviklingsprojekt. Vi skal ud at søge penge hos fonde, og jeg kan ikke se andet for mig, end at de bliver presset af corona-krisen. Deres muligheder for at dele penge ud afhænger af afkast fra virksomheder, som rammes i den her periode, og dermed bliver der også færre penge til uddeling. Så det er i virkeligheden mest de langsigtede konsekvenser, der er min bekymring, siger Kristoffer Jensen.

Han holder dog fast i køreplanen for renovering og ombygning. Dermed vil museet efter sommerferien som planlagt begynde jagten på finansiering af anden etape - blandt andet altså tilbygningen.

- Eventuelle konsekvenser må vi tage bestik af hen ad vejen, siger han.

Selv om museet er lukket, vil forbipasserede i den kommende tid kunne se aktivitet ved bygningerne på Gasvej.

Her skal håndværkere i gang med en renovering af facaderne, og i kulissen pusles der også med næste udstilling, som efter planen åbner i Kristi himmelfarts-ferien, oplyser Kristoffer Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce