Annonce
Kultur

Industrimuseet får grønt lys til nedrivning og stor udvidelse

Den ny bygning skal rumme hovedindgang, café, udstilling og værksted. Museumsgrunden beskrives som kraftigt forurenet på grund af den drift af gasværk, bygningerne husede i perioden 1860-1969. Forureningen er undersøgt ad flere omgange, fremgår af politkernes beslutningsgrundlag for lokalplanen, og en ekspert har vurderet, at man "relativt nemt" kan sikre de nye bygningerne mod eventuel risiko for forureningsafdampning. Illustration fra lokalplanforslag: Horsens Kommune
Danmarks Industrimuseum kan med en ny lokalplan i hånden formelt køre maskinparken i stilling. Der skal væltes bygninger og bygges en helt ny i op til 14 meters højde.

Horsens: Danmarks Industrimuseum i Horsens har fået grønt lys til at rive en del af sine bygninger på museums-området på Gasvej ned og opføre en helt ny, op til 14 meter høj hovedindgang og udstillingssal.

Nedrivning og nybyggeri er en del af museets planer om en modernisering, der løber op i 40-50 millioner kroner, og leder Kristoffer Jensen har i de seneste måneder afventet et politisk ”ja” til den lokalplan, der tillader projektet.

Det ”ja” er Horsens Kommunes plan- og miljøudvalg nu kommet med.

Annonce
Kristoffer Jensen har tidligere luftet håb om, at finansieringen af den store udvidelse af industrimuseet - hvis alt gik i hak med fonde - kunne være på plads til sommer. Den prognose kom dog før seneste corona-nedlukning, og det er p.t. uvist, hvornår han for alvor kan sætte skub i forsøget på at rejse de krævede 40-50 millioner kroner til projektet hos landets fonde. Arkivfoto: Morten Pape

Kristoffer Jensen forklarer, at det dog ikke betyder, at han eller håndværkere sætter sig i gravemaskinerne og går i gang her og nu.


Vores hovedargument for tilbygningen er, at museets nuværende fortælling fader ud, når vi kommer til 1970.

Kristoffer Jensen


Den politiske godkendelse er først og fremmest et værktøj, museet kan bruge, når det skal ud at finde de mange millioner kroner hos fonde, som skal finansiere de ambitiøse drømme.

Starter med forskønnelse

- Det, vi konkret har planer om i første omgang, er en nedrivning af en af bygningerne på museumsgrunden – den grå bungalow. Det er første skridt i realiseringen af visionen, og det vil betyde, at vi kan gå i gang med en forskønnelse af udearealerne. De skal gøres mere attraktive og hænge bedre sammen med det ny havnebad (der er på vej få hundrede meter fra museet, red.) og den øvrige byudvikling, der sker omkring os, siger Kristoffer Jensen.

- Når verden igen tillader det, vil vi så tage lokalplanen i lommen sammen med de visualiseringer, vi er tæt på at være færdige med, og rejse rundt med dem til fondene i et forsøg på for alvor at rejse penge til den store del af projektet: Nedrivningen af de resterende bygninger og opførelsen af den ny bygning, forklarer museumsdirektøren.

Annonce

Nedrivninger skaber plads til nyt

De bygninger, der står for fald på den 1,3 hektar store museumsgrund, er ikke bevaringsværdige og omfatter det forhenværende Café Gaslight, en bungalow midt på grunden, en værkstedsbygning og et madpakkehus. Desuden flyttes en over 150 år gamle træ-udstillingsbygning, der i dag præsenterer museets samling af Nimbus-motorcykler.

Bungalowen midt på museumsgrunden bliver den første, der falder. Som de øvrige bygninger, der skal fjernes, er den ikke bevaringsværdig, som størstedelen af museets bygningsmasse ellers er. Foto fra Horsens Kommunes lokalplanoplæg

Dermed bliver der plads til den kommende tilbygning. Den beskrives som en klassisk shedtags-bygning, der matcher museets eksisterende bygningsmasse, men ifølge Kristoffer Jensen er det  endnu for tidligt at lægge sig fast på det endelige udtryk. Hvornår den står klar, afhænger helt af, om fonde kan se fidusen.

Annonce

Industrien lever stadig

Målet med tilbygningen er dog klart. Der skal fokus på den nyere del af dansk industris historie.

- Vores hovedargument for tilbygningen er, at museets nuværende fortælling fader ud, når vi kommer til 1970. Vi fortæller i dag om den tidlige industrialisering og udviklingen i 1900-tallet. Men ikke meget om, hvad der skete derefter. Det efterlader et indtryk af, at industrien holdt op med at være vigtig herhjemme, men vores ambition er at fortælle det modsatte.

- Danmark blev ved med at være et industrisamfund, virksomhederne blev ved med at være vigtige for den danske velstand. Vi fik EF, globalisering og outsourcing, men industrien overlevede og er stadig med til at fastholde Danmark som et af rigeste lande i verden. Den historie vil vi fortælle i den ny bygning, siger Kristoffer Jensen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Horsens Kommune søger penge til CO2-neutral færge til Endelave. Pris: 98 millioner kroner

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Horsens

Vi skal have udskiftet vore vinduer. Kan kommunen nægte os at bruge plastvinduer?

Horsens For abonnenter

18 boliger har skiftet hænder den seneste uge i Horsens Kommune - se listen her

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Skoleleder fik et uventet skulderklap: Vi sidder jo normalt ikke forrest, når der uddeles ros

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Annonce