Annonce
Kultur

Industrimuseet får grønt lys til nedrivning og stor udvidelse

Den ny bygning skal rumme hovedindgang, café, udstilling og værksted. Museumsgrunden beskrives som kraftigt forurenet på grund af den drift af gasværk, bygningerne husede i perioden 1860-1969. Forureningen er undersøgt ad flere omgange, fremgår af politkernes beslutningsgrundlag for lokalplanen, og en ekspert har vurderet, at man "relativt nemt" kan sikre de nye bygningerne mod eventuel risiko for forureningsafdampning. Illustration fra lokalplanforslag: Horsens Kommune
Danmarks Industrimuseum kan med en ny lokalplan i hånden formelt køre maskinparken i stilling. Der skal væltes bygninger og bygges en helt ny i op til 14 meters højde.

Horsens: Danmarks Industrimuseum i Horsens har fået grønt lys til at rive en del af sine bygninger på museums-området på Gasvej ned og opføre en helt ny, op til 14 meter høj hovedindgang og udstillingssal.

Nedrivning og nybyggeri er en del af museets planer om en modernisering, der løber op i 40-50 millioner kroner, og leder Kristoffer Jensen har i de seneste måneder afventet et politisk ”ja” til den lokalplan, der tillader projektet.

Det ”ja” er Horsens Kommunes plan- og miljøudvalg nu kommet med.

Annonce
Kristoffer Jensen har tidligere luftet håb om, at finansieringen af den store udvidelse af industrimuseet - hvis alt gik i hak med fonde - kunne være på plads til sommer. Den prognose kom dog før seneste corona-nedlukning, og det er p.t. uvist, hvornår han for alvor kan sætte skub i forsøget på at rejse de krævede 40-50 millioner kroner til projektet hos landets fonde. Arkivfoto: Morten Pape

Kristoffer Jensen forklarer, at det dog ikke betyder, at han eller håndværkere sætter sig i gravemaskinerne og går i gang her og nu.


Vores hovedargument for tilbygningen er, at museets nuværende fortælling fader ud, når vi kommer til 1970.

Kristoffer Jensen


Den politiske godkendelse er først og fremmest et værktøj, museet kan bruge, når det skal ud at finde de mange millioner kroner hos fonde, som skal finansiere de ambitiøse drømme.

Starter med forskønnelse

- Det, vi konkret har planer om i første omgang, er en nedrivning af en af bygningerne på museumsgrunden – den grå bungalow. Det er første skridt i realiseringen af visionen, og det vil betyde, at vi kan gå i gang med en forskønnelse af udearealerne. De skal gøres mere attraktive og hænge bedre sammen med det ny havnebad (der er på vej få hundrede meter fra museet, red.) og den øvrige byudvikling, der sker omkring os, siger Kristoffer Jensen.

- Når verden igen tillader det, vil vi så tage lokalplanen i lommen sammen med de visualiseringer, vi er tæt på at være færdige med, og rejse rundt med dem til fondene i et forsøg på for alvor at rejse penge til den store del af projektet: Nedrivningen af de resterende bygninger og opførelsen af den ny bygning, forklarer museumsdirektøren.

Annonce

Nedrivninger skaber plads til nyt

De bygninger, der står for fald på den 1,3 hektar store museumsgrund, er ikke bevaringsværdige og omfatter det forhenværende Café Gaslight, en bungalow midt på grunden, en værkstedsbygning og et madpakkehus. Desuden flyttes en over 150 år gamle træ-udstillingsbygning, der i dag præsenterer museets samling af Nimbus-motorcykler.

Bungalowen midt på museumsgrunden bliver den første, der falder. Som de øvrige bygninger, der skal fjernes, er den ikke bevaringsværdig, som størstedelen af museets bygningsmasse ellers er. Foto fra Horsens Kommunes lokalplanoplæg

Dermed bliver der plads til den kommende tilbygning. Den beskrives som en klassisk shedtags-bygning, der matcher museets eksisterende bygningsmasse, men ifølge Kristoffer Jensen er det  endnu for tidligt at lægge sig fast på det endelige udtryk. Hvornår den står klar, afhænger helt af, om fonde kan se fidusen.

Annonce

Industrien lever stadig

Målet med tilbygningen er dog klart. Der skal fokus på den nyere del af dansk industris historie.

- Vores hovedargument for tilbygningen er, at museets nuværende fortælling fader ud, når vi kommer til 1970. Vi fortæller i dag om den tidlige industrialisering og udviklingen i 1900-tallet. Men ikke meget om, hvad der skete derefter. Det efterlader et indtryk af, at industrien holdt op med at være vigtig herhjemme, men vores ambition er at fortælle det modsatte.

- Danmark blev ved med at være et industrisamfund, virksomhederne blev ved med at være vigtige for den danske velstand. Vi fik EF, globalisering og outsourcing, men industrien overlevede og er stadig med til at fastholde Danmark som et af rigeste lande i verden. Den historie vil vi fortælle i den ny bygning, siger Kristoffer Jensen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Bekymrede beboere i sydbyen: Hvad er en lokalplan egentlig værd, hvis man kan dispensere fra den uden hæmninger?

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Radikale har fravalgt Socialdemokratiet i valgforbund: Det er et demokratisk problem, at S har så stor magt

Erhverv For abonnenter

75-årig forvalter arbejder på fuld tid og fejrer 50-års jubilæum: Jeg stopper, når jeg bliver gammel

Horsens

16-årig og 17-årig anholdt: Højlydt, frembrusende og råbte 'politivold' efter betjente

Kultur

28-årig horsensianer har tit været gæst til musical: Nu går han på scenen som en skræmt løve

Sport

Fornem OL-start for Anne-Marie Rindom

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Lad os udvikle Lilli Gyldenkildes Torv til noget fantastisk: Skal vi tale Horsens op eller ned?

Kultur

Data-arkæolog krydser fingre for hjælp i Horsens: Hvem ved noget om dette ultra-sjældne apparat?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Odder

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Sport

Mixeddouble var tæt på at slå top-par: Horsensiansk badmintonspiller så godt som ude af OL

Erhverv For abonnenter

En helt ekstrem situation: Dobbelt-op på udfordringer slagtede økonomien på fjerkræslagteri

Horsens

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Annonce