Annonce
Hedensted

Indsats virker: Færre magtanvendelser mod ældre og udviklingshæmmede

Fra 2018 til 2019 er der sket en nedgang på 70 procent på antallet af magtanvendelse på borgere i Hedensted Kommune. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Færre ældre og udviklingshæmmede blev udsat for en magtanvendelse i 2019 i forhold til 2018, viser en orientering til socialudvalget i Hedensted. En af årsagerne er et kompetenceløft af medarbejderne.
Annonce

Hedensted: Der bliver brugt mindre magt mod handicappede voksne og demente i Hedensted Kommune end tidligere.

En opgørelse fra 2019 viser, at antallet af gange, hvor personalet har set sig nødsaget til at bruge magt er faldet fra 81 i 2018 til 24 sidste år. Faldet er sket både på demensområdet og på voksenhandicapområdet.

Og det er en god udvikling, mener formanden for socialudvalget Allan Petersen (DF).

- Det er en ubehagelig situation for både personale og borger, når det er nødvendigt at bruge magt, men der kan opstå situationer, hvor det er eneste udvej. Det er dem, vi skal forsøge at undgå, for hver eneste magtanvendelse er i princippet en for meget. Derfor er det også glædeligt, at vi med en øget indsats har fået nedbragt antallet til et acceptabelt niveau, siger Allan Petersen.

Annonce

Svær balance

Der er sket flere ting på området i løbet af de seneste år, blandt andet er personalet blevet efteruddannet i at undgå brug af magt.

- Når magtanvendelse tages i brug, er det et udtryk for afmagt fra både personale og borger, og det er en situation, vi strækker os langt for at undgå. Når det alligevel bliver brugt, er det for borgerens skyld og som en sidste udvej. De seneste år har vi haft stor fokus på at finde andre måder at håndtere potentielle konflikter på, og personalet er blevet bedre til at møde borgerne på en måde, hvor de undgår situationer med afmagt, fortæller pædagogisk konsulent på voksenhandicapområdet Michael Islin Bendixen.

Magtanvendelse sker både i akutte situationer, hvor borgeren er til fare for sig selv eller andre, og i planlagte situationer, hvor det vurderes nødvendigt for at sikre borgerens værdighed.

- Det er et komplekst område, hvor vi skal balancere mellem to vigtige hensyn. Det ene er borgerens selvbestemmelse, hvilket er en grundlovssikret ret, det andet er vores omsorgspligt. Der er jo en grund til, at de her borgere er i vores varetægt, og de kan ikke altid overskue, hvad der skader dem. Her er det personalets pligt at hjælpe, siger Michael Bendixen.

Annonce

Manglende hygiejne

Det sidste drejer sig ofte om hygiejnesituationer, hvor en borger gennem længere tid fx nægter at gå i bad, få vasket hår eller børste tænder.

- Det er svært at sige noget helt generelt om det, men hvis den manglende hygiejne går stærkt ud over borgerens sundhed eller fratager ham eller hende en mulighed for at have et socialt liv, så kan det være nødvendigt for personalet at gøre noget, siger Michael Bendixen.

Han understreger, at magtanvendelse også i de situationer skal være sidste udvej.

- Det er noget af det, vi har snakket meget om de seneste år - og som vi stadig har fokus på. Alle andre muligheder skal være udtømte, før man griber til magt. Det kan være, borgeren går med til at få vasket hår, hvis man synger en sang imens, eller der er en belønning i den anden ende, forklarer Michael Bendixen.

Annonce

Enkelt borger fyldte meget

Selvom antallet af situationer med magtanvendelse er faldet kraftigt fra 2018 til 2019, kan man ikke sige, at det var udtryk for en dårlig kultur før. Det kan også skyldes, at der har været flere komplekse borgere, eller at personale og borgere ikke havde fundet den rigtige måde at møde hinanden på endnu.

- Ofte er mange af magtanvendelserne sket i forhold til enkelte borgere, og sådan har det også været i 2018. En borger fra kommunen, som er på et bosted uden for kommunen, har således fyldt meget i statistikken. Her har vi bedt bostedet om at finde nye måder at håndtere de situationer på, og det har tilsyneladende virket, siger Michael Bendixen.

Det er byrådets ansvar at følge udviklingen i antallet af magtanvendelser og andre indgreb, og der skal årligt udarbejdes en beretning om magtanvendelser, som skal forelægges byrådet.


Det er et komplekst område, hvor vi skal balancere mellem to vigtige hensyn. Det ene er borgerens selvbestemmelse, hvilket er en grundlovssikret ret, det andet er vores omsorgspligt.

Michael Bendixen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Større udvalg, robotstyret dæklager og 40 lifte: Nyt bilhus på 5600 kvadratmeter står klar om et år

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Horsens

Horsensianerne på Søndergade: Stramninger er okay. Vi stoler på myndighederne

Annonce