Annonce
Ikast-Brande

Indsamling til mennesker truet af klimaforandringer

Søndag 8. marts er det igen tid for den store sogneindsamling. På billedet ses Tina Vestergård Pedersen, der i 2018 samlede ind på Ellevej i Engesvang. Foto: Hans Jørgen Hansen
Pengene fra Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling går i år til områder, der oplever klimaforandringer.

Ikast/Brande: Søndag 8. marts er der sogneindsamling til Folkekirkens Nødhjælps arbejde, og denne gang er klimaforandringer på dagsordenen. Mange landvindinger indenfor udvikling i verdens fattigste lande står i fare for tilbageslag. Det vurderer Folkekirkens Nødhjælp, der i snart 100 år har hjulpet fattige i de fattigste lande.

- I Folkekirkens Nødhjælp har vi altid haft fokus på at styrke forholdene for mennesker i landområder, altså i stor udstrækning udvikle landbrugsproduktion, så befolkningerne kan være selvforsynende. Der har været rigtigt gode resultater, men med klimaforandringerne kommer der nye udfordringer. Tørkeperioder bliver hyppigere. Regnskyl bliver kraftigere. Regntiden kommer på andre tidspunkter end tidligere, så man ikke får sået på de rigtige tidspunkter, forklarer Hans Jørgen Hansen fra Engesvang, som er medlem af Folkekirkens Nødhjælps Råd.

- Derfor er det desværre mere nødvendigt end nogensinde, at vi i sognene samler ind til det vigtige arbejde. Jeg kan kun opfordre til, at man melder sig som indsamler her i Ikast-Brande kommune, siger han.

Sogneindsamlingen foregår som nævnt søndag 8. marts.

- Det enkleste er at tilmelde sig som indsamler ved at gå ind på hjemmesiden blivindsamler.dk. Der kan man klikke sig frem til det sogn, man gerne vil samle ind i, og så får man besked tilbage om, hvor og hvornår man skal møde op, siger Hans Jørgen Hansen.

I Ejstrupholm har indsamlingsleder Knud Erik Jensen de senere år set, at antallet af indsamlere er blevet mindre, og derfor bliver indsamlingen i år kun i forbindelse med dagens gudstjeneste i kirken.

- Men vi annoncerer også et MobilePay-nummer, hvor man kan indbetale til indsamlingen. Man kan sende er beløb til 114400, og så skal man i kommentarfeltet i MobilePay-appen skrive 8000, så bliver beløbet registreret som indsamlet i Ejstrupholm, siger Knud Erik Jensen.

Annonce

Vandre-indsamling i Klovborg

I Klovborg er sogneindsamlingen som tidligere år udformet som en vandretur, man skal betale for deltage i, oplyser indsamlingsleder Vagn Hougaard Sørensen.

- Det er blevet en tradition, at vi har en nødhjælpsmarch, hvor deltagerne får en frisk gåtur og samtidig har mulighed for at støtte en god sag, siger Vagn Hougaard Sørensen.

Turen har udgangspunkt fra Klovborg Friskole kl. 13. Man kan vælge mellem en rute på 3,5 eller 6.5 kilometer.

I Isenvad bliver indsamlingen som den plejer, fortæller indsamlingsleder Anette Kjærgaard.

- Vi starter med kaffe og rundstykker efter dagens gudstjeneste. Det er heldigvis i år en tidlige gudstjeneste, så vi er klar til kaffe omkring kl. 10, og så kan indsamlerne være hjemme igen ved middagstid, siger Anette Kjærgaard. Tidligere har sognene i Ikast, Faurholt og Fonnesbæk haft deres egen hjemmeside til tilmelding, men den er der ikke mere, fortæller Ole Bjerglund Pedersen, som er indsamlingsleder i Fonnesbæk sogn.

- Efter reglerne om persondata er blevet strammet, har vi opgivet at have vores egen tilmeldingsside. Vi opfordrer folk til at bruge blivindsamler.dk eller ringe til sognemedhjælperen i kirken. Man kan også møde op på dagen. Så skal vi nok finde en rute til de, der gerne vil bruge et par timer på at samle ind til verdens fattigste, siger Ole Bjerglund Pedersen.

I Ikast og Faurholt er det Ejvind Lund, står for indsamlingen, han fortæller, at når folk har meldt sig som indsamler, så tager han en snak med dem om, hvilken rute, de gerne vil have.

- Det er meget lettere, hvis vi har skrevet papirerne og gjort ruten klar til folk, når de kommer. Det kan let blive lidt stressende, hvis 40-50 mennesker på samme tid skal vælge rute og udfylde papirer. Vi kan godt nok jævne det lidt ud, fordi folk er velkommen til at drikke kaffe og spise boller mens de venter, og jeg lover, at der også er kaffe og boller, når folk kommer tilbage fra deres ruter, siger Ejvind Lund.

Engesvang Sognehus bliver udgangspunkt for indsamlingen i Bording og Engesvang. Her bliver der kl. 10 budt på kaffe og rundstykker, inden indsamlerne bliver sendt ud på ruterne. Når indsamlerne er færdige med deres ruter, bliver der serveret suppe, mens indholdet i indsamlingsbøsserne bliver talt op.

I Engesvang Kirke er der om eftermiddagen efter indsamlingen en støttekoncert med duoen AnchorMen. Det bliver med gratis adgang for indsamlerne, mens andre må sippe en 50’er, der går ubeskåret til indsamlingen.

Sidste år blev der i Ikast-Brande kommune indsamlet 68.324 kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce