Annonce
Rejser

Inciterende dobbeltø i Det Sydfynske Øhav

Den charmerende krumodde Revtrille på Avernaknøs østligste spids. Foto: Frederik Ahm Krag
Avernakø kan sine steder lede tankerne hen på en tropeø, og trods sin lidenhed har den også et godt gemmested.
Annonce

ARTIKLEN ER OPDATERET I EN BILLEDTEKST OG FAKTABOKS. DET DREJER SIG OM OPLYSNINGER OM MAJSTANGEN.

Færgen tuder to gange, idet den lægger fra kaj. Klokken er 05.50, og det er en klar og smuk sommermorgen med blidt lys og få skyer. Vi fik en af de allersidste pladser på færgen. Alle skal ud til øerne denne sommer.

Fra soldækket er der en solgylden udsigt til Sydfyn, Bjørnø og Lyø.

- Se, siger min datter, Kassandra, og peger mod vest.

En kystkutter vender rundt og tegner ringe i vandet foran de gule klinter. Vi er på vej mod Avernakø, den inciterende dobbeltø i Det Sydfynske Øhav. Øen med den store natur trods sin ringe størrelse og stedet, hvor den hedenske majstang hvert forår stadig rejses.

De lukkede fuglereservater i hver ende af øen er netop blevet åbnet, så vi har mulighed for den fulde kystoplevelse: at gå hele øen rundt langs stranden. Dette er netop vores plan.

Annonce

I vand til knæene

- Så skal vi fra borde, siger Kassandra, og vi træder ud på Avernakø Havn på øens nordspids.

Større og mindre grupper af familier, unge og ældre cykler videre ind mod Avernak by i et langstrakt hovedfelt.

Som de eneste drejer vi af mod strandkanten og går mod vest. Snart er vi helt alene med et par måger og det flade strandenglandskab. Der er vand overalt. Havet til højre og en række større og mindre strandsøer til venstre.

Vi balancerer på en smal strandvold af sten i midten. De velsmagende strandkål har fået fodfæste i små klynger. Et par harer følger os i starten. Kort efter slutter volden i en rivende strøm. Den store Hovedsø tømmer sit vand ud i havet, og vi må i til knæene nogle meter, før vi er på land igen. I seks måneder har stedet været lukket for mennesker. Der er en stemning af tundra og forladthed. Åbent rum og højt til himlen.

Annonce

Godt gemmested

Det hedenske majstang i Munke. Majstangen findes  på Avernakø og Strynø og en del andre steder i landet. Foto: Frederik Ahm Krag

Gradvist som kysten drejer mod sydøst, rejser den sig i lave klinter. Ikke de klassiske eroderede gule af ler, men begroede og eksotiske klinter. Træer står næsten ned i vandkanten, og siv dækker en del af stranden.

Vi tages et sted hen, langt syd for Danmarks breddegrader, hvor det tropiske klima giver vækst på alle flader, og junglen slutter i vandkanten.

En kystkutter vender rundt og laver ringe i vandet. Foto: Frederik Ahm Krag

Pludselig, rundt om en pynt, ser vi et farvet telt uden oversejl på den smalle strand. Ingen båd at se. To unge ligger og sover derinde og ænser os ikke. Sydhavsøens hemmelige kyst ånder fuld fred. Her kunne man gemme sig længe uden at blive fundet.

- Se, der kommer Drejet, udbryder Kassandra lidt senere.

Vi er nået til den smalle vej og dæmning, som binder dobbeltøen sammen. Øens inciterende talje, hvor havet smyger sig tæt omkring den lille stribe land og markerer overgangen fra Avernak til Korshavn.

Majstangen

Den hedenske majstang: Én gang om året, pinselørdag, samles beboerne omkring den hedenske majstang (også kaldet majtræ), som er et symbol på frugtbarhed, og som udtrykker ønske om en udbytterig høst.

Majstang: Findes to steder på Avernakø, i Munke og i Avernak, men også flere andre steder i Danmark.

To øer: Indtil 1937 var Avernakø to øer, Avernak og Korshavn. Siden da har de to været forbundet af den nuværende dæmning og vej mellem de to øer.

Vi møder flere cyklister, som suser ad vejen ud mod øst. Vi skal samme sted hen, men ad mere tilgroede stier. Vi skifter til nordkysten og passerer enge med græssende får, inden klinterne stiger op igen.

Annonce

Godt frokoststed

Pludselig, på toppen af en græsklædt klint, står der så et bord med bænke. Intet andet. Der er den mest pragtfulde udsigt til Korshavn Havn mod nordøst og sydkysten på den anden side af den smalle landtange.

- Skal vi ikke tage tidlig frokost her? siger Kassandra og drejer sig 360 grader rundt med et smil.

Det smalle Drejet binder Avernak og Korshavn sammen til Avarnakø. Foto: Frederik Ahm Krag

Avernakøs østligste punkt hedder Revtrille og er en lille svungen odde med en umiskendelig charme. Ved dens rod møder vi cyklisterne fra færgen. De har lagt sig på picnictæpper eller på sandstranden, mens børnene løber rundt i sandet eller bader. Et dusin lystsejlere holder hvil i den lille bugt. Vi går det sidste stykke helt ud på spidsen af Revtrille og bader i det svale vand.

Annonce

Set i film - og så her

Så er det tilbage mod Drejet ad sydkysten. Ikke så meget at bemærke. Vejret er skønt, og tiden er evig. Og så alligevel sker det, som aldrig sker i virkeligheden, kun på film.

Pludselig ser Kassandra noget i vandkanten. En flaske med noget i.

- Far, se, en rigtig flaskepost!

Vi får den åbnet. Der er et brev på tysk fra en niårig pige. Hun har skrevet en by og et familienavn, men det er delvist udvisket. Har de været på ferie heroppe og kastet flasken fra en sejlbåd? Hvor langt er den mon rejst?

Vi tjekker op på Google, og efter nogle forsøg finder vi faktisk telefonnummer og gade et sted i Holsten.

- Skal vi prøve at ringe til dem, far?

Jeg tøver et øjeblik.

- Nej.

Vi lægger brevet i flasken og kaster den ud igen. Benene er lette resten af turen tilbage efter denne oplevelse. Længe kan vi se flasken skvulpe derude med lidt af halsen over vandet. Til sidst er den helt væk. Indtil nogle andre finder den.

Tre gode råd

  1. Book færge og eventuel overnatning i forvejen, da øen er meget populær i sommerperioden, og kom gerne tidligt på dagen.
  2. Det er oplagt at tage cykel med og cykle rundt. Som alternativ kan vi anbefale at gå rundt langs stranden og se ukendte sider af øen, langt fra landevejen, som de fleste benytter.
  3. Fuglereservaterne i det yderste vest og øst på øen åbner 15. juli og giver adgang til nogle unikke naturområder.
I fuglereservatet er der en stemning af tundra og vildmark. Foto: Frederik Ahm Krag
Avernakøs eksotiske sydkyst minder om breddegrader langt fra Danmark. Foto: Frederik Ahm Krag
Tidlig frokost på en klintetop med pragtfuld udsigt. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Horsens

Tirsdagens coronatal i Horsens: Laveste antal nye smittede i over to måneder

Annonce