Annonce
Horsens

Importerede vildheste skal græsse ved Nørrestrand

Horsens Kommune har lavet dette kort over området nord for Nørrestrand med tal-markeringer af, hvor der sker ændringer i forhold til naturen. 1. I alt 250 hektar landbrugsjord omdannes til natur. 2. Ny naturskov. Den eksisterende skov, hvor man finder gamle danske bøgetræer, der ikke findes andre steder i landet, bliver udvidet. 3. I gamle dage var Fiskebæk en slynget å, men den blev rettet ud af hensyn til landbrugsdriften. Nu skal den igen have sit naturlige forløb. Der laves forundersøgelser til det i foråret 2018. Der laves naturstier og gangbro for offentligheden. 4. I et indhegnet område på ca. 50 hektar bliver der lukket vildheste og skotsk højlandskvæg ud i naturen. Inde i området bliver der lavet naturstier for offentligheden. 5. Udsigtspunkt på det højeste sted i bakkelandskabet. Man kommer dertil via en trampesti. 6. Cykelsti til og fra Horsens. 7. Vand spiller en stor rolle i planen. Kanaler og regnvandsbassiner skal følge vandet naturlige forløb i det bakkede landskab. Punkt 8 og 9 omhandler ikke naturen, men de mange boliger, dagligvarebutik og kommunale institutioner, som også bliver en del af det nye område.

By- og naturudviklingsplanen for området nord for Nørrestrand betyder mere natur - og bedre adgang til den. Om tre uger indvies trampestien til et udsigtspunkt midt i området.

Horsens: Området nord for Nørrestrand får nye beboere, når vildheste importeret fra Tyskland og skotsk højlandskvæg om få uger flytter ind - og umiddelbart derefter går i gang med at afgræsse et ca. 50 hektar stort indhegnet areal i den vestlige del af området.

De seks hopper, der senere bliver suppleret med en hingst, og køerne skal boltre sig på et område, der tidligere har været udlagt til landbrug. I de kommende år bliver i alt ca. 250 hektar tidligere landbrugsjord, et areal på størrelse med Horsens midtby, konverteret til natur.

Græsnings-projektet kan man læse om i den store natur- og byudviklingsplan, som blev præsenteret i denne uge. Planen, der er inddelt i fem etaper, omfatter bl.a. også en udvidelse af skoven i den østlige del af området, etablering af sø og kanaler, naturstier og en genslyngning af Fiskebæk.

Første etape er allerede i gang. Kommunens folk anlægger lige nu en trampesti fra Nordre Strandvej til et højt udsigtspunkt, hvor der bliver mulighed for at få et flot vue ud over området. Også her er der tale om nedlagt landbrugsjord, der nu bliver gjort tilgængeligt for alle.

Sti og udsigtspunkt bliver efter planen indviet af borgmester Peter Sørensen (S) lørdag 28. oktober.

Naturen skal helst klare sig selv, og hidtil har vi manglet de store dyr for, at det kunne lade sig gøre. Det får vi nu.

Jan Kunstmann, biolog, Horsens Kommune
Natur- og byudviklingsplanen for området nord for Nørrestrand er delt op i fem etaper, som kan studeres på denne tegning. Tegning fra planen

Begejstret biolog

Jan Kunstmann, biolog i Horsens Kommune, er begejstret for planerne, som han selv har været en aktiv bidragyder til.

- Det giver så god mening. F.eks. går vi fra intensiv sommergræsning til ekstensiv helårsgræsning, hvilket de kloge forskere er enige om er meget bedre for biodiversiteten. Naturen skal helst klare sig selv, og hidtil har vi manglet de store dyr for, at det kunne lade sig gøre. Det får vi nu. Og samtidig åbner vi i langt højere grad området op for borgerne. Vi håber, at bl.a. trampestien og udsigtspunktet bliver et nyt udflugtsmål for horsensianerne, siger han.

- Nørrestrand er et område med et fuglereservat af national betydning og derudover en enestående natur. Den vil vi beskytte og forbedre, konstaterer han.

Jan Kunstmann har den særlige ambition, at man i området skal kunne støde på et markfirben.

- Det er lidt svært at få markfirbenet til at trives, og vi ved, at hvis markfirbenet har det godt, så er der rigtig mange andre arter, der har det godt, siger han.

Annonce

VVM-undersøgelse af cykelsti

Et af de mere kontroversielle punkter i planen er etableringen af en cykelsti-forbindelse fra Horsens ind over Nørrestrand via øen Loddentot til Nordre Strandvej.

Bl.a. Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening har taget skarpt afstand fra den idé, som de mener vil være ødelæggende for det rige naturliv i området.

Jan Kunstmann siger, at kommunen under ingen omstændigheder vil sætte naturen i området på spil.

- Det vigtigste er, at vi sikrer naturen ved Nørrestrand. Derfor har vi også besluttet at lave en vvm-undersøgelse (vurdering af virkninger for miljøet,red.) for at få belyst, om det kan lade sig gøre at anlægge cykelstien. Det håber jeg, for vi vil gerne sikre borgernes adgang til naturen, men cykelstien bliver skrottet, hvis det er det, VVM-undersøgelsen anbefaler, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce