Annonce
Odder

Ikke værd at bevare: Nu må sommerhus godt rives ned

Odder har tidligere givet tilladelse til nedrivning af bygninger, som er med i kataloget over bevaringsværdige kulturmiljøer. Det er sket ved præstegården i Torrild, smedeboligen ved Rathlousdal samt en bolig på Alrø. Nu får sommerhuset på Agervej 17 også lov at blive revet ned. Arkivfoto: Odder Museum
Annonce

Saxild: Ejeren af et 100 år gammelt sommerhus på adressen Agervej 17 får lov til at rive sit sommerhus ned. For det viser sig, at huset og nogle andre i nærheden alligevel ikke er så bevaringsværdige, som kommunen regnede med.

- Det er eksperter, der har været inde at vurdere det, siger Ole Lyngby Pedersen (V), der er formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget.

Han henviser til, at der er lavet en såkaldt SAVE-registrering, og desuden har Arkitektskolen i Aarhus screenet kommunens kulturmiljøer.

Ejeren af huset på Agervej 17 søgte for næsten to år siden om lov til at rive huset ned og i stedet bygge et nyt, der kunne bruges hele året.

Hus med svamp

Ejeren af sommerhuset fik i august 2018 lavet en byggeteknisk gennemgang af firmaet Byggesagkyndig.nu. Heri hedder det blandt andet:

"Under gulv er der flere steder sandsynligvis angreb eller begyndende angreb af skimmelsvampe og trænedbrydende svampe som tømrersvamp. I tagrum er der kraftig skimmelsvampangreb på spær."

Kommunen lavede selv en udtalelse baseret på en byggeteknisk gennemgang og besigtigelse. I den står der: "Den byggesagkyndige mener, der kan være svampeangreb i dele af konstruktionens beklædning. Dette kan selvfølgelig ikke afvises på baggrund af en udvendig besigtigelse."

Annonce

Ikke med i screening

Odder Museum og andre protesterede, da ønsket blev sendt i høring, og et flertal i byrådet sagde nej. I stedet udstedte kommunen et midlertidigt forbud, et såkaldt §14-forbud, mod at rive huset ned, indtil der blev lavet en bevarende lokalplan. Den skulle gælde både for Agervej 17, det gamle Saksild Badehotel og to andre sommerhuse i området, der hedder Lyngen.

Nærmere undersøgelser har dog vist, at der er ændret så meget på de fire bygninger, at bevaringsværdierne enten er helt væk eller lave. I Arkitektskolens screening af kulturmiljøer i Odder er området ved det gamle badehotel slet ikke med.

- Hvis det havde vist sig at være helt unikt, kunne vi have lavet en bevarende lokalplan. Jeg har det godt med processen, selv om nogle vil sige, at det er omstændelig proces for en husejer. Et §14-forbud er et godt værktøj, men nu skal det ophæves, og ejeren kan søge om at rive huset ned, siger Ole Lyngby Pedersen.

Dansk Folkepartis byrådsmedlem John Rosenhøj glæder sig over, at flertallet er vendt. Da sommerhusejerens ønske var på udvalgets dagsorden i februar 2019, ønskede han som den eneste at give lov til at rive huset ned. Og det var også John Rosenhøj, der fik sagen op på et byrådsmøde i marts 2019. Men han var stadig i mindretal.

Annonce

Mindretal havde ret

- Det her viser bare, at det ikke altid er flertallet, der har ret. Hvis du nærlæser sagen fra dengang, så står der, at hele bygningen var gennemtæret af skimmelsvamp. Der står direkte, at den er pilrådden og ikke kan klimasikres. Men lige så snart, museet siger hop, så bliver der hoppet. Nu har man meget passende fundet nogle andre argumenter for, at man kan bakke op om en nedrivning, siger John Rosenhøj.

Kommunen lavede i 2013 et hæfte med 40 bevaringsværdige kulturmiljøer, som blev en del af kommuneplanen. Og nu har arkitektskolen lavet en såkaldt screening med særligt værdifulde kulturmiljøer, hvor der er 36 områder med.

- Vi kan da godt udpege kulturmiljøer, men hvis der ingen penge er til det, så kan det være lige meget. Hovedmotivet med at udpege miljøerne var, at så kunne vi lave bevarende lokalplaner, hvis ejerne ønskede det. For det gjorde det lettere at søge penge i fonde. Men det var ikke ensbetydende med, at kommunen skulle give husejere alt for mange restriktioner, siger John Rosenhøj.

Mandag aften bakkede et enigt byråd op om at give ejeren af Agervej 17 lov til at rive sit ikke længere så bevaringsværdige sommerhus ned.

Samtidig enedes byrådet om, at der skal laves en ny udpegning af kommunens kulturmiljøer, denne gang med skelen til økonomi.

- Det er bedre at bevare få miljøer, som vi så kan passe på, sagde blandt andre Kresten Bjerre (R).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gammel og mangelfuld gadebelysning i Horsens: - Man burde udskifte det hele i et hug

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce