Annonce
Hedensted

Ikke alle skal regne med at komme i skole efter påske: Hold øje med Aula

Eleverne i 0. til 5. klasse får som udgangspunkt lov til at starte i skole igen onsdag 15. april, men de skal holde afstand til hinanden - også i frikvartererne. Arkivfoto: Morten Pape
Det bliver 20 håndholdte løsninger - en fra hver skole - når eleverne fra 0. til 5. klasse starter igen på onsdag. Det er dog usandsynligt, at samtlige i aldersgruppen kan komme afsted med det samme.

Hedensted: - Lad være med at opsige jeres abonnement på Aula lige nu.

Sådan lyder den klare opfordring til forældre i Hedensted Kommune fra læringschef Finn Gatten ovenpå statsministerens udmelding om, at skolerne kan genåbne for de yngste elever allerede fra onsdag 15. april.

For selvom Hedensted Kommune har forberedt sig på netop det scenarie gennem længere tid, så er det meget usandsynligt, at samtlige elever i 0. til 5. klasse på alle kommunens 20 skoler kan starte den dag.

- Der er rigtig mange ting, der stadig skal på plads, og nogle steder er regnestykket sværere at få til at gå op end andre. Vi forsøger selvfølgelig at gøre klar til alle, men jeg tvivler stærkt på, at det lykkes, siger Finn Gatten.

De enkelte skoler vil give besked til forældrene via Aula, så snart de er klar med en løsning, men man kan ikke regne med at få noget at vide før tirsdag.

- Jeg kan kun opfordre til at følge med i de beskeder, der kommer, siger Finn Gatten.

Annonce

Uddrag af retningslinjer for genåbning

  • Elever skal placeres ved borde, så der er to meter imellem eleverne. Det kan være nødvendigt at dele eleverne op i grupper og fordele dem i flere klasselokaler.
  • Ved aktiviteter, der kan foregå udendørs, anbefales dette.
  • Der skal leges i mindre grupper på fx fem elever udenfor og to-tre elever indenfor og kun inden for samme klasse.
  • Elever skal opfordres til kun at færdes i de samme mindre grupper både i og uden for skoletiden.
  • Undervisning tilrettelægges, så størstedelen af skoledagen foregår udendørs, og hvor undervisning kun foregår indenfor, når andet ikke er muligt fx pga. vejret.
  • Det anbefales, at der tidsinddeles mellem klasser ift. ankomst, frokost og frikvarter, således at mange ikke er samlet på samme tid.
  • Der skal sikres let adgang til håndvask med vand, flydende sæbe og engangshåndklæder.
  • Alle skal vaske hænder med faste intervaller, mindst hver anden time.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Nej til kluddermor

På de enkelte skoler arbejder skoleledere og serviceledere lige nu på højtryk med målebånd og kreative idéer for at få tingene til at gå op. Udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen lyder på, at der skal være to meters afstand mellem eleverne i klasselokalerne, og også udendørs er der krav til, hvordan og hvor mange man må lege sammen.

- Vi kommer fra forvaltningens side ikke til at lave et regelsæt, der gælder alle skoler, for vilkårerne både indendørs og udendørs er meget forskellige. Men skolerne skal arbejde med at holde forskudte frikvarterer, måske også forskudte mødetider, og der skal være mere opsyn, end der plejer. Derudover er det en god idé at tænke aktiviteter ind, som kan lade sig gøre, altså nej til "kluddermor", ja til "dåseskjul", siger Finn Gatten.

Lærere til rådighed

At skolerne i Hedensted Kommune er meget forskellige, illustreres bedst ved at kigge på Hedensted Skole, der har 475 elever fra 0. til 5. klassetrin, i forhold til Korning Skole, der har 33.

- Det er klart, at det giver vidt forskellige udfordringer. Der er også stor forskel på klassekvotienten på de forskellige skoler, og på hvor mange lokaler, der er til rådighed. Det sidste kan blive et problem i fx Uldum og Stenderup. Så vi arbejder på 20 håndholdte løsninger, siger Finn Gatten.

Det står heller ikke klart endnu, hvor meget personale, der er til rådighed, for lærere, der enten selv er eller har familiemedlemmer i risikogruppen, skal ikke møde op.

- Skolelederne er ved at få overblik over, hvor mange lærere, der kan møde ind, og hvordan man kan skaffe ekstra personale. For der bliver brug for flere end normalt, når vi skal følge de nye retningslinjer. Det kan fx være pædagoger fra SFO'erne, siger Finn Gatten.

Skal føre fravær

På Facebook har flere forældre givet udtryk for usikkerhed i forhold til at lade deres børn komme i skole, men Finn Gatten forsikrer om, at man først åbner op, når der er sundhedsmæssigt forsvarlige løsninger på plads.

- Vi ved godt, at der er forældre, der er bekymrede, og vi ved, at det kræver noget ekstra dialog. Vi er forpligtede til at føre fravær, men vi går ikke ud på den baggrund og laver underretninger i den her specielle situation. Vi vil gøre meget ud af kontakten med de familier, og vi vil skabe den tryghed, der skal til, så man tør sende sine børn i skole, siger Finn Gatten.

Brobygning fra uge 17

I forhold til alle de børn, der er på vej til at skifte fra børnehave til skole og som skulle være begyndt i brobygning 1. april, er det planen i stedet at starte brobygningsforløbet mandag i uge 17.

- De skal have lov til at komme tilbage til børnehaven og sige ordentligt farvel, inden de starter noget nyt, men det er også vigtigt, de kommer i gang med et godt brobygningsforløb. Igen kan der være individuelle forskelle fra skole til skole, da det også er et spørgsmål om lokalekapacitet, siger Finn Gatten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce