Annonce
Hedensted

Idrætscenter har sat verdensmål op på væggene og ind i dagligdagen: - Vi vil gøre en forskel lokalt

Hedensted Centret har lavet en udstilling af billeder, der illustrerer FN's 17 verdensmål - og arbejder selv målrettet med et udvalg af verdensmålene. Foto: Morten Pape
Hedensted Centret har lavet en udstilling med 17 billeder, der omfatter verdensorganisationen FN's 17 verdensmål. Det har de gjort for at skabe synlighed og fokus på verdensmålene - uden at mane til ragnarok.

Hedensted: Når du bevæger dig rundt i Hedensted Centrets diverse afdelinger, er det ikke længere håndboldmål, fitnesscykler og klorvand, der først fanger din opmærksomhed. I al fald ikke i øjeblikket.

I godt en måned har det multifunktionelle centers kridhvide vægge været pyntet med 17 omfangsrige og farverige billeder. Billeder, som ikke præger væggene grundet deres ellers betagende kunstneriske udtryk, men fordi de alle har en lidt dybere mening end som så.

Hvert enkelt billede illustrerer nemlig et af FN's 17 verdensmål, som er verdensorganisationens store plan for hele verdens bæredygtige udvikling, som alle 193 medlemslande vedtog i 2015.

Verdensmålene, som sætter konkrete og handlingsorienterede mål for at løse klodens største problemer inden 2030, dækker blandt andet over ligestilling, afskaffelse af fattigdom, mindre ulighed og klimaindsatser. Mål, der ifølge 40-årige Jimmi Vinther, Hedensted Centrets marketingschef, er essentielle at sætte fokus på.

- Mange ved ikke, hvad verdensmålene egentlig omfatter. Nogle tror, det kun handler om klima, men det er så meget mere end dét. Så vores idé er at bruge billederne til at skabe mere synlighed og fokus på verdensmålene, fortæller Jimmi Vinther, der har oplevet positiv respons fra besøgende børn og forældre.

Annonce

Mange ved ikke, hvad verdensmålene egentlig omfatter. Nogle tror, det kun handler om klima, men det er så meget mere end dét. Så vores idé er at bruge billederne til at skabe mere synlighed og fokus på verdensmålene.

- Jimmi Vinther, Hedensted Centrets marketingschef

Nul mikroplast og flasker af 100 procent genbrugsplast

Udover den visuelle og dertilhørende skriftlige information om verdensmålene har Hedensted Centret længe arbejdet med mere konkrete løsninger for at understøtte disse mål.

Særligt bæredygtig energi, ansvarligt forbrug og produktion samt partnerskaber for handling, som er henholdsvis verdensmål nummer syv, 12 og 17, har været genstand for centrets opmærksomhed.

Hele Hedensted Centrets elforbrug kommer fra vindenergi, alt affald bliver sorteret på egen affaldsstation, mens man har indledt et tæt samarbejde med lokale virksomheder og Hedensted Kommune om at styrke fokus på verdensmålene i kommunen – blandt andet ved at få socialt udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet.

- Vi forsøger at gøre en indsats, da vi mener, vi har et ansvar for at gøre en forskel i lokalområdet. Vi anvender derfor udelukkende klude og svampe, der ikke indeholder mikroplast, mens vi har sat en vandsparrefunktion på samtlige brusere og tilbyder kildevand i CO2-neutralt producerede flasker af 100 procent genbrugsplast, fortæller Jimmi Vinther, der har været marketingschef siden 2015 og forinden var leder af fitness og svømmehallen i seks år.

Maner ikke til ragnarok

Det er dog for Hedensted Centrets marketingschef vigtigt at have de positive briller på - og ikke mane til ragnarok - når det omhandler verdensmålene.

De 17 billeder, som Hedensted Centret erhvervede fra Adobe Stock, har derfor et optimistisk udtryk.

- Vi kunne jo godt have valgt nogle billeder med et mere dystert udtryk, som for eksempel et plastikhav eller en isbjørn på kanten af en smeltet isblok, men vi foretrak nogle med et optimistisk udtryk, der danner håb for en bedre fremtid, fortæller Jimmi Vinther, der fortsat vil sørge for, at Hedensted Centret gør sit i arbejdet med verdensmålene, hvorfor han er en del af en fire-mands "FN17-arbejdsgruppe", der jævnligt vender og drejer mulige arbejdsområder.

FN's 17 verdensmål

1 - Afskaf Fattigdom
2 - Stop Sult
3 - Sundhed og Trivsel
4 - Kvalitetsuddannelse
5 - Ligestilling Mellem Kønnene
6 - Rent Vand og Sanitet
7 - Bæredygtig Energi
8 - Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst
9 - Industri Innovation og Infrastruktur
10 - Mindre Ulighed
11 - Bæredygtige Byer og Lokalsamfund
12 - Ansvarligt Forbrug og Produktion
13 - Klimaindsats
14 - Livet i Havet
15 - Livet på Land
16 - Fred, Retfærdighed og Stærke Institutioner
17 - Partnerskaber For Handling
"Partnerskabet For Handling" er et af de tre verdensmål, som Hedensted Centret har sat særligt fokus på. De arbejder med lokale virksomheder og kommunen for en styrket fokus på verdensmålene. Foto: Morten Pape
Hedensted Centret arbejder også ihærdigt med ansvarligt forbrug og produktion. Alt affald bliver sorteret på deres egen affaldsstation. Foto: Morten Pape
Jimmi Vinther, Hedensted Centrets marketingschef, brænder for et øget fokus på FN's verdensmål. Han er en del af en fire-mands "FN17-arbejdsgruppe", der består af to medarbejdere og yderligere en fra ledelsen. Foto: Morten Pape
Hedensted Centret sælger kildevand med flasker af 100 procent genbrugsplast - og som er CO2-neutralt produceret. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Restaurantforpagter efter coronaudbrud og serieindbrud: Det kan ikke blive meget værre

Annonce