Annonce
Ikast-Brande

Idræts- og fritidspolitik bliver fornyet

Den nye idræts- og fritidspolitik skulle gerne få flere til at dyrke motion. Arkivfoto
Ikast-Brande Kommune lancerer ny idræts- og fritidspolitik. Foreninger bekymrede for beskæring i lokaletilskud.

Ikast/Brande: I 2017 indgik Ikast-Brande som en af landets første kommuner en partnerskabsaftale med DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) under overskriften ”Bevæg dig for livet”. Aftalen beror på to overordnede målsætninger: At 85 procent af kommunens borgere er fysisk aktive i 2020, og at 58 procent dyrker idræt og motion i fritiden i 2022.

Siden indgåelsen af aftalen er antallet af foreningsaktive borgere i Ikast-Brande blevet opgjort to gange, og mens kommunens befolkningstal har været svagt stigende, er antallet af medlemmer i kommunens idrætsforeninger gået den modsatte vej, første gang ganske vist med nogle få personer.

Ikke desto mindre synes der derfor at være god brug for den idræts- og fritidspolitik, som byrådet efter et længere forarbejde godkendte på det første byrådsmøde efter sommerferien.

Annonce

Rundtur og workshop

Processen startede med, at den kommunale campingvogn i starten af marts tog på rundtur til Ikast, Brande og Nr. Snede for at samle input til politikken. Rundturen blev fulgt op med en workshop i Hjertet i Ikast, hvorefter en styregruppe blandt andet bestående af medlemmerne af Kultur- og fritidsudvalget og tre medlemmer af Folkeoplysningsudvalget kom med deres anbefalinger.

Det mundede ud i det udkast, som har været sendt i høring, men høringsfasen kastede kun ganske få høringssvar af sig.

Blandt andre et fælles høringssvar fra DIF og DGI, der med udgangspunkt i partnerskabsaftalen kommer med flere anbefalinger. F.eks. efterlyser de to paraplyorganisationer, at idrætspolitikken mere konkret beskriver, hvordan Ikast-Brande Kommune påtænker at investere i skabelsen af et varieret idræts- og fritidsliv, og hvordan de foreninger, der tager et stort socialt og samfundsmæssigt ansvar, understøttes økonomisk og ressourcemæssigt.

Foreningen Snorlige savner større fokus på de foreninger, der som foreningen selv tilbyder andre former for aktiviteter end idræt, ligesom Snorlige savner et afsnit om faciliteter til de foreninger, der ikke beskæftiger sig med idræt.

Hviler på fem søjler

Brande Hallerne påpeger, at ikke alle eliteidrætsfaciliteter nødvendigvis behøver at være placeret i Ikast, og at der bør fokuseres mere på breddeidrætten, mens Brande Old Boys efterlyser større sammenhæng mellem politikken og den virkelighed, der opleves ude i foreningerne. Konkret nævner ”de gamle drenge” beskæringen af lokaletilskuddet til en lang række foreninger samt påsætningen af transporthjul på fodboldmålene over hele kommunen, så trænere, ledere og aktive nu selv skal flytte målene før og efter græsslåning, som eksempler på tiltag, der ikke ligefrem gør det nemmere eller mere attraktivt at være frivillig foreningsleder.

Endelig vil Brande Taekwondoklub gerne høre, hvordan kommunen vil støtte talentudvikling i fremtiden, ligesom der spørges til, om der er planer om at trække taekwondotræningen til Ikast.

Styregruppen har på baggrund af de indsendte høringssvar foretaget nogle få redaktionelle ændringer af idræts- og fritidspolitikken, som har fået titlen "Fritid og Fællesskaber", og påpeger desuden, at når der i politikken tales om faciliteter, er det ikke alene faciliteter i forbindelse med idræt, men faciliteter i forhold til alle typer fritidsaktiviteter.

Udover en bedre udnyttelse af disse faciliteter hviler idrætspolitikken på fire andre søjler: Talentudvikling, udvikling af en stærk frivillighedskultur, udvikling af idræts- og fritidslivet, så alle har mulighed for at deltage, og et godt samspil mellem fritidslivet og det øvrige samfund.

Savner ambitioner

Flere af de byrådspolitikere, der gav den nye politik et par ord med på vejen inden vedtagelsen, mente, at der var sket en hel del, siden den var blevet sendt i høring. Det gjaldt bl.a. Inge Dinis (S), som kaldte resultatet for ”et godt afsæt”, men også erkendte, at der stadig er noget, der skal arbejdes med.

Hendes partifælle, Kirsten Hoffmann, havde ligeledes gerne set, at politikken havde været lidt mere ambitiøs og pegede desuden på foreningernes bekymringer vedrørende det nedsatte lokaletilskud og 25-årsreglen. Det sidstnævnte forventer socialdemokraten dog en snarlig afklaring på.

- Om det ligefrem kan løfte foreningerne op i skyerne, tror jeg ikke, konkluderede hun, mens Fælleslistens Lotte Stoltenborg oplyste, at man i udvalget havde talt om, at politikken skulle være mere sexet, underforstået appetitvækkende.

- Den er blevet væsentligt bedre siden sidst, men ligefrem sexet…, lød det muntert fra Venstres Palle Høj, inden et enigt byråd godkendte idrætspolitikken. I øvrigt på en aften, hvor Ikast-Brande desuden både fik en ny personalepolitik og en ditto børne- og ungepolitik, som udvalgsformand og 1. viceborgmester Simon Vanggaard Nielsen (DF) betegnede som intet mindre end ”Danmarks mest nyskabende og innovative børne- og ungepolitik.”

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce