Annonce
Kultur

I weekenden dingler 135 ton tag 30 meter over Fængslet

I weekenden skal Danmarks største mobilkran på job på Fængslet i Horsens. Som en del af det historiske ombygningsprojekt Vestsalen bliver den ene af de indre fængselsgårde overdækket med et glastag, som kranen løfter på plads. Arkivfoto: Morten Pape
Casa henter landets største mobilkran til byen for at nå endnu en milepæl i historisk ombygningsprojekt på Fængslet.

Horsens: Er det et ufo, et fly, en meget stor fugl...?

De spørgsmål kan blive aktuelle, hvis man i weekenden på lang afstand vender blikket mod et af Horsens højeste punkter: Fængslet på Fussingsvej.

Ser man noget svært identificerbart "svæve" over det gamle statsfængsel, vil der dog næppe være tale flyvende objekter, men derimod mange ton tunge bidder af et nyt tag, der skal lægges på Fængslets historiske ombygningsprojekt Vestsalen.


...når taget er på plads, står jeg med to arme i vejret, for det er et af de helt store skridt, vi så kan sætte flueben ved.

Søren Vidriksen, projektchef


Vestsalen er Fængslets kommende kultur- og konferencesal, og som en vigtig del af byggeriet, der har stået på siden juni sidste år, skal en af de indre fængselsgårde overdækkes med et stort glastag.

Casa, som står for projektet, har i det seneste par måneder samlet det cirka 135 ton tunge tag i et stort telt i fængselsgården.

Annonce

Tre massive stykker

Taget består af sammenstykkede vindues-rammer.

De ligger nu klar i tre massive stykker, der "bare" skal kranes på plads, og når manøvren, som begynder lørdag formiddag, er overstået, vil den indre fængselsgård være en vind- og vejrsikret del af det samlede Vestsalen.

Casas senior projektchef Søren Vidriksen glæder sig.

Vestsalen

  • Byggeriet af Vestsalen blev officielt sat i gang 11. juni.
  • Salen, der har et budget på cirka 110 millioner kroner, skabes ved at forbinde den indre og ydre vestvendte fængselsgård og "skyde" et helt nyt rum ind i det hul, der opstår.
  • Kapaciteten bliver 800 personer i det ca. 1200 kvadratmeter store rum.
  • Vestsalen bliver en af Fængslets store satsninger på at huse endnu flere koncerter, events og konferencer i fremtiden.
  • Byggeriet er finansieret via fonde. Casa A/S er hovedentreprenør, mens arkitektfirmaet Cubo fra Aarhus samt Rambøll og Niras er med som rådgivere.
Annonce

Landets største mobilkran på job

- Det er endnu en af milepælene i vores arbejde med Vestsalen, og når taget er på plads, står jeg med to arme i vejret, for det er et af de helt store skridt, vi så kan sætte flueben ved, siger projektchefen, som har hidkaldt landets største BMS-mobilkran.

Søren Vidriksen forklarer, at Casa har tre skarpe hjørner, det skal rundes undervejs i arbejdet med Vestsalen. Den første var afstivningen af hele vestfløjen, som der nu er slået hul igennem, så der er fri passage fra ydre til indre fængselsgård. Den opgave blev klaret i efteråret. Det andet skarpe hjørne er at få det enorme glastag på plads. Det sker i weekenden. Det tredje bliver monteringen af nogle store jernporte, der skal op i indre fængselsgård, så Vestsalen kan deles op i forskellige rum. Arkivfoto: Morten Pape

Den kan løfte 800 ton og er cirka på højde med det 60 meter høje rådhustårn i Aarhus, når den løfter i fuld længde, forklarer han.

Søren Vidriksen forventer, at de tre tagdele skal hæves op i 30 meters højde, inden de nænsomt sænkes på plads 18 meter oppe.

Det bliver dermed et syn, man formentlig kan se langvejs fra, spår han.

Annonce

- Det kildrer nok lidt i maven

Det tungeste af de tre tag-stykker vejer intet mindre end 53 ton, uddyber projektchefen, og det kræver ikke meget fantasi at forestille sig de konsekvenser, det kunne få, hvis kranen tabte sin last ned over Fængslets 168 år gamle mure.

Fremover kan man holde varmen og gå tørskoet rundt i den indre fængselsgård hele året rundt. Gården bliver en integreret del af Vestsalen. Illustration: Cubo

Søren Vidriksen er dog rolig før operationen.

- Det kildrer nok lidt i maven, når konstruktionen først hænger i kranen, men vi har styr på det, forsikrer han og tilføjer, at det kranfirma, der er hyret ind, er det samme, som i 2019 flyttede fyret ved Rubjerg Knude.

- De kan nok også klare taget her, forudser projektchefen.

Annonce

Byggepladsen er afspærret

Medmindre vejret driller, forventer han, at kranføreren begynder sit tunge arbejde mellem kl. 10 og kl. 12 lørdag.

Af hensyn til sikkerheden understreger Søren Vidriksen, at selve byggepladsen i fængselsgården, hvor man ellers frit kan betragte Vestsalens fremskridt, vil være afspærret, mens taget løftes på plads.

Hvis man vil følge operationen på nært hold, skal man derfor tage opstilling uden for fængselsmurene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Skuddræbt kvindes kolleger i mindeord: Vi savner hendes hjertevarme, smil, latter og dejlige humor

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce