Annonce
Østjylland

I køkkenet for en god sag

Camilla Jehner Baake er formand for foreningen Børn & Unges Mærkesager, der i år leverer konfirmationsmad til 80 mindrebemidlede familier. I weekenden var et stort hold frivillige samlet for at lave en festlig tre retters menu. Foto: Jens Thaysen

Alle unge har ret til en festlig mærkedag, mener den Aarhus-baserede forening Børn & Unges Mærkesager. Et hold frivillige brugte deres weekend på at lave gratis konfirmationsmad.

VIBY: 2.000 kuverter på to dage. Jo, der er travlhed i køkkenet på Bøgesovegård Aktivitetscenter, hvor et hold frivillige er rykket ind for weekenden.

Formålet er, ganske kvit og frit, at lave konfirmationsmad til 80 mindrebemidlede familier i hele landet.

Ideen opstod hos Camilla Jehner Baake for fire år siden.

- En af mine kolleger havde en søn, som skulle konfirmeres. Vi snakkede om, at det egentlig var en ret stor udskrivning at holde sådan en fest. De fleste familier bruger i gennemsnit 30.000 kroner på at holde konfirmation, men det kan være svært for nogen at være med på, fortæller Camilla Jehner Baake, formand for foreningen Børn & Unges Mærkesager.

De to kokke blev hurtigt enige om, at de da kunne lave noget festmad, hvis der var nogen, som havde brug for det, og de tilbød deres hjælp på Facebook. Tilbuddet blev taget imod med kyshånd af 15-16 familier, og de to kolleger gentog succesen året efter.

- Sidste år var jeg i Go' Morgen Danmark og fortælle om vores projekt, og derefter eksploderede det med ansøgninger, og projektet begyndte at fylde rigtig meget, fortæller Camilla Jehner Baake, der læser uddannelsen 3K Kristendom, Kultur og Kommunikation på Diakonstiftelsen og er mor til to.

Børn & Unges Mærkesager

Initiativet opstor for fire år siden og blev sidste år til foreningen Børn & Unges Mærkesager.De første to år var der 15-16 familier som modtog konfirmationsmad.

Sidst år var der 32 og i år 80 familier som får konfirmationsmad fra foreningen. Over 160 havde ansøgt.

Familierne får en treretters menu til 25 gæster.

Projektet er støttet af Spar Nord Fonden og BUPL samt private firmaer.

Se mere på www.mærkesager.dk

Frivillige i gang med at pakke maden, som efterfølgende bliver kørt ud til opsamlingssteder i hele landet. Foto: Jens Thaysen

Stigning i ansøgninger

Sammen med Berit Nielsen og Katrine Frydendal Nielsen, som hun tidligere har arbejdet sammen med i Den Gamle By, konstituerede hun sidste år den Aarhus-baserede forening Børn & Unges Mærkesager for at kunne søge fonde om støtte til projektet.

- Det er et stort arbejde, som vi bruger meget tid på, siger Berit Nielsen, der er kasserer.

Sidste år modtog foreningen 80 ansøgninger fra hele landet, og man endte med at lave mad til 32 familier.

I år er tallet vokset til 160 rettidige ansøgninger. Og da fristen var overskredet, tikkede endnu flere ansøgninger ind i mailboksen.

Stigningen i ansøgninger skyldes en ligelig blanding af større synlighed og større behov, mener foreningen, der ser en tendens til, at flere af ansøgerne er på kontanthjælp og er blevet ramt af kontanthjælpsloftet.

400 liter sauce blev det til i weekenden, hvor foreningen Børn & Unges Mærkesager lavede gratis konfirmationsmad til 80 familier. Behovet for hjælp er stort, over 160 familier havde sendt en ansøgning. Foto: Jens Thaysen
Annonce

400 liter sauce til hele landet

I løbet af weekenden er der blevet produceret 400 liter sauce og brugt et halvt ton kød, rodfrugter og kartofler til menuen som i år står på tunmousse med hjemmerørt mayonnaise, nakkefilet med rødvinssauce, honningglaserede rodfrugter og ovnbagte kartofler. Til dessert en chokoladekage.

Maden bliver pakket i alubakker og kan fryses ned indtil den unge skal konfirmeres.

Familier fra Aarhus og omegn henter maden i køkkenet på Bøgeskov Høvej, mens Camilla Jehner Baake de kommende dage kører resten af maden ud til opsamlingssteder i Herning, Esbjerg, Aalborg, Roskilde, Odense og Nakskov, hvor familierne kan hente den.

- Det her er, hvad vi maksimalt kan klare på en weekend, siger Camilla Jehner Baake, der lørdag fik hjælp fra omkring 30 frivillige, mens der denne søndag er 20 frivillige, der knokler i aktivitetscentrets køkken, som foreningen har fået lov at låne gratis.

Annonce

Fordeles efter tilfældighed

80 familier er i år blevet udvalgt til at modtage konfirmationsmaden.

Foreningen lader et tilfældighedsprincip råde og trækker lod mellem ansøgerne.

- Vi gør os ikke til dommere over, hvem der skal have mad eller ikke have mad, forklarer Berit Nielsen.

Og om der er tale om en konfirmation eller en non-firmation hænger de sig heller ikke i.

- Sidste år lavede vi mad til en ase-troende. Vi ser ikke på, hvilken tro folk har. Det er mere det skridt, som man tager fra barn til voksen, som optager os, forklarer Camilla Jehner Baake.

- Vi er her for den unge. Det er et vigtigt overgangs ritual i en sårbar alder, hvor det er vigtigt at være en del af fællesskabet. Her giver vi mulighed for, at man kan invitere 25 gæster til en fest, hvor den unge får en god dag, uddyber Berit Nielsen.

De er rørte over den store opbakning, de møder, fra fonde og private.

- For eksempel har restauranten Langhoff og Juul sponsoreret frokost til de frivillige her i weekenden, og det var så dejligt, at vi ikke også skulle tænke på at lave mad til os selv, siger Camilla Jehner Baake.

Foreningen har også fået henvendelser om hjælp til finansiering blå mandag, men det rækker deres midler desværre ikke til.

Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce