Annonce
Kultur

I går blev MGP-Laurits landskendt: Tørring-ophav gav tid og frihed til at nørde musikken

Laurits Emanuel fra Tørring skal nu vænne sig til at være et landskendt ansigt, efter han sammen med Jesper Groth lørdag vandt Melodi Grand Prix. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021
En lille del af Fyr og Flammes sejr i Dansk Melodi Grand Prix lørdag aften kan velsagtens tilskrives Laurits Emanuels fortid som landsbyknægt på Tørring Gymnasium, vurderer den lokale helt selv.

Tørring: På mange måder er der tale om et før og et efter for Laurits Emanuel fra Tørring.

Tiden før han deltog i Dansk Melodi Grand Prix og levede en forholdsvis anonym tilværelse som halvdelen af den musikalske 80'er duo Fyr og Flamme. Og tiden efter han med sangen "Øve os på hinanden" vandt hele showet og på et øjeblik blev et landskendt ansigt.

Folk fra nær og fjern - lige fra de allernærmeste til perifere bekendtskaber - har allerede tæppebombet ham med lykønskninger og gratuleringer.

Og selvom der af ganske naturlige årsager blev revet og flået i Laurits Emanuel i alverdens pressehenseender med Danmarks Radio som primus motor, prioriterede han alligevel et lynhurtigt opkald fra Folkebladet.

Her faldt snakken straks på ophavet i Tørring, hvor han som barnefødt endte på et gymnasium, der snildt kan tilskrives en lille del af æren for lørdagens sejr.

- Lærerne så lidt igennem fingre med, hvis man ikke var alt for skarp på samtlige fag, men i stedet gik op i sin passion. Det var en vildt stor gave at få i sine formative år, siger Laurits Emanuel.

Annonce

Musikalsk rugekasse

Og tilsyneladende er Tørring gjort af et ganske særligt melodigrandprix stof. Laurits Emanuel er nemlig ikke den eneste fra egnen, der kan kalde sig vinder af det danske show.

Også i 2011 vandt trommeslager Esben Svane med en baggrund fra Tørring Gymnasium med bandet A Friend in London. Siden endte han på en flot 5. plads til Eurovision.


Tørring er jo mit stolte ophav. Utroligt mange derfra har skrevet eller ringet siden i går (lørdag, red.), og det er fedt, at de på en måde kan dele min vildeste oplevelse.

Laurits Emanuel, Fyr og Flamme


- Det er simpelthen et spørgsmål om kalkindholdet i vandet, siger Laurits Emanuel, inden det lidt mere seriøse svar følger:

- Han er også fra landet, Sejrup, hvor man ikke bliver mødt med helt så mange distraktioner. Det giver tid til at nørde med musikken, og det var nok heller ikke et tilfælde, at sådan nogle som os valgte Tørring Gymnasium frem for Horsens eller Vejle. Der var en bestemt profil, der fungerede som en musikalsk rugekasse - og det har nok ikke været et helt dumt valg, siger han.

Annonce

Fastholder dansk hjørnesten

Lørdagens sejr kom i hus med en dansk sang, der i sine udtryk gav nostalgiske grandprix associationer til alt fra ABBA til Tommy Seebach.

Og når Laurits Emanuel - sammen med den sidste del af duoen i form af skuespiller Jesper Groth - til maj skal forsvare de rød/hvide farver til Eurovision i Rotterdam, bliver det på et ganske særligt parameter også som i de gamle dage.

Fyr og Flamme har nemlig besluttet sig for at bevare den danske tekst - som de første siden Kølig Kaj i 1997 erklærede sin kærlighed til en telefonsvarer i sangen "Stemmen i mit liv".

- Vi vil selvfølgelig gerne klare os godt, men hvis vi kun tre sange inde i vores karriere skal til at gøre ting, der intet har med vores band at gøre - at synge engelsk - er vores motiver skredet. Det danske sprog er en hjørnesten i den musik, vi skriver. Men det er da lidt stædigt, og det er spændende, hvordan sangen bliver modtaget, siger Laurits Emanuel til DR og slutter:

- Europa må tage den for, hvad det er. Og forhåbentlig er det et rigtig godt postkort fra Danmark.

Laurits Emanuel er i dag bosat i Bramming, hvor han bor med hustru og to børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Skuddræbt kvindes kolleger i mindeord: Vi savner hendes hjertevarme, smil, latter og dejlige humor

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce