Annonce
Erhvervsretlig brevkasse

Jeg kom til at bakke ind i en anden bil med firmabilen - skal jeg selv betale erstatningen?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Vores erhvervsretslige brevkasse har modtaget dette spørgsmål:

Forleden kom jeg ved et uheld til at bakke ud i en bil, som jeg ikke havde set. Jeg var selv kørende i min firmabil, så er det mig eller min arbejdsgiver, som skal erstatte skaderne på den anden bilist? Jeg har aldrig underskrevet min ansættelseskontrakt.

Svar:

Annonce

Som fører af bilen har du et ansvar over for den anden bilist. Dette følger allerede af færdselslovens regler. Når der er tale om et ansættelsesforhold, vil det som udgangspunkt være din arbejdsgiver, der bærer ansvaret for de skader, du som arbejdstager udøver som led i ansættelsesforholdet.

Dette udgangspunkt kan dog fraviges i tilfælde, hvor arbejdstageren har handlet groft uagtsomt eller forsætligt.

Adfærd, som er groft uagtsom eller forsætlig, kan for eksempel være, hvis den bakkende bilist var under påvirkning af alkohol, da uheldet indtraf. I et sådant tilfælde vil din arbejdsgiver kunne gøre et (regres)krav gældende mod dig.

Du skriver, at du aldrig har underskrevet en ansættelseskontrakt. Et ansættelsesforhold statueres dog ikke udelukkende, når der forefindes en underskrevet ansættelseskontrakt. Herunder vil man bl.a. se på, om du har modtaget løn for dit arbejde m.m.

Dine rettigheder som arbejdstager er endvidere sikret ved lovgivningen, men det er altid en god idé at få udarbejdet og underskrevet en ansættelseskontrakt, så du derved kender dine rettigheder.

Derudover fremgår det af ansættelsesbevisloven, at du har krav på et sådant bevis senest en måned efter påbegyndt ansættelsesforhold.

Ud fra din besked kan jeg dog ikke udlede, om du har modtaget ansættelseskontrakt og bare ikke har fået den underskrevet, eller om du slet ikke har modtaget ansættelseskontrakten.

Som en konklusion på dit spørgsmål er det således det klare udgangspunkt, at din arbejdsgiver skal hæfte for skaden på den påkørte bil, såfremt skaden indtraf som led i dit ansættelsesforhold, og du ikke handlede groft uagtsomt eller forsætligt.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce