Annonce
Debat

Hylderne i Venstres ideologiske forrådskammer er blevet lidt tomme

På kant: Den svenske økonom og Folkepartileder Bertil Ohlin har sagt: ”At et parti beskæftiger sig med sit idégrundlag, svarer til, at landhusmoderen ser efter, hvad hun har i sit forrådskammer”.

Hvad har Venstre i sit ideologiske forrådskammer?

Og hvilken brug kan vi gøre af det i den daglige politik?

Og mon noget af det er blevet fordærvet?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som ethvert parti løbende må stille sig selv. Ikke mindst, når et parti som Venstre har mistet regeringsmagten og er kommet i opposition.

Og specielt når partiet har været regeringsbærende i omkring 25 af de sidste 37 år. Specielt fordi regeringsansvar slider på ethvert politisk partis holdningsmæssige fundament. Magten fremfor alt – nogle gange på bekostning af partiets holdningsmæssige udgangspunkt.

Men forudsætningen for at et parti kan beskæftige sig med sit idegrundlag er også at man har ro i partiet og ledelsesmæssigt overskud. Begge dele er nemlig forudsætningen for, at man åndeligt er i stand til, har grundlaget og roen til at drøfte og fastlægge partiets fremtidige politiske kurs.

Det er åbenlyst, at det har Venstre ikke for nærværende. På nøjagtigt samme måde, som når andre partier ikke har haft det, når de har været dybt splittede. De konservative i 90’erne og socialdemokraterne i 00’erne og Socialistisk Folkeparti i 10’erne – for blot at nævne nogle.

Ikke mindst derfor er det meget vigtigt, at Venstre for ro på. For uden ro intet idegrundlag - og uden idegrundlag intet politisk projekt.

Og netop et politisk projekt er forudsætningen for, at et parti har en eksistensberettigelse.

Annonce
Carl Holst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hvor skal vi bo, når vi bliver gamle?

Læserbrev: Der kommer flere ældre, og de lever længere. Heldigvis. Det stiller helt nye krav til fremtidens boligmarked, så det matcher seniorerne og de ældres behov. For S er det helt afgørende med gode forhold for alle ældre. Derfor har regeringen med den seneste kommuneaftale tilført kommunerne 1,7 mia. kr. til at holde hånden under velfærden, når der til næste år bliver endnu flere ældre. Men vi skal mere end det. I S er vi optagede af, hvordan vi indretter vores boligmasse, så vi som ældre kan bo et sted, hvor vi kan føle os trygge, have det sociale liv, vi ønsker, og så vi kan betale boligen og samtidig få mad på bordet. Og vi er ikke mindst optagede af, at vi som ældre har mulighed for at få den pleje og omsorg, vi har brug for, dér, hvor vi bor. Når vi går på pension og seniorlivet starter, håber vi på at få mange år med fysisk aktivitet, rejser og socialt samvær med familie og venner. Men vi ved godt, at alt har sin tid. Kræfterne vil blive færre, og man kommer måske til at bo alene, hvis ægtefællen går bort før en selv. Huset eller lejligheden bliver for stor. Pludselig kan muligheden for offentlig transport blive afgørende for dit sociale liv og dine muligheder for at handle ind. Engang forbandt vi alderdommens boliger med plejehjem. Men kun 41.000 danskere over 65 år bor på plejehjem. Det svarer til 3,6 pct. af alle ældre over 65 år. Langt de fleste danskere kommer derfor ikke til at bo på et plejehjem. Men hvor så? Ifølge Vives ældreundersøgelser er der i dag ca. 80.000 ældre, der ønsker at bo i seniorbofællesskab, stigende til 120.000 mod år 2044. Det aktuelle udbud er på 5562 boliger. Det tyder på, at mange ældre ser bofællesskaber som den boligform, der på en og samme tid giver frihed og tryghed. Men det vil være en voldsom stor opgave at bygge så mange nye bofællesskaber og holde dem på et prisniveau, som alle folkepensionister kan betale. De almene boligselskaber kommer også til at spille en vigtig rolle. Med mere end 570.000 almene boliger på det danske boligmarked har de en stærk tradition for at skabe rammer for det gode liv og en høj grad af fleksibilitet. Tænker vi klogt, kan vi også indrette boligmassen, så den offentlige ældrepleje kan få optimale betingelser. Vi ser frem til, at 2020 bliver det år, hvor vi kan rette projektørerne på fremtidens seniorboliger. Vi vil lytte til alle gode forslag, der kommer på bordet, og ser frem til debatten i medierne og på Christiansborg. (Forkortet, red.)

HIC

Mestrene satte HIC på plads

Annonce