Annonce
Debat

Hygiejne. Nu skal Kina indføre fødevarekontrol efter EU-forbillede

Sundhed: I EU stiller vi tårnhøje krav til hygiejnen omkring vores fødevarer og kontrollen af den. Sådan er det desværre ikke i hele verden. Coronakrisen vidner om, at det er et problem for os alle. Det kræver fælles løsninger, og det kræver at vi går forrest i EU. I en globaliseret verden kan vi ikke hvile på laurbærrene og nøjes med høje europæiske standarder. Vi skal lægge pres på Kina og andre lande for en strammere fødevarekontrol.

I alt for mange år har Kina nemlig forsømt kontrollen af fødevarer, og på trods af små forbedringer, er de stadig langt fra europæiske standarder. Den kinesiske fødevareindustri har længe haft store problemer med basal sikkerhed. Det gælder både forfalskning af fødevarer og tilsætning af ulovlige og ofte direkte giftige stoffer i jagten på hurtig profit.

Det så vi et grumt eksempel på i 2008, hvor producenter solgte modermælkserstatning med det giftige stof melamin. Svindlen og den manglende kontrol kostede seks kinesiske spædbørn livet og gjorde over 300.000 syge. Siden dengang har der været jævnlige skandaler med falsk oksekød, der er farvet, eller madolie, som er produceret af affaldsprodukter fra restauranter. Det er uhyrligt, og det ville aldrig kunne ske i EU. Det har vi gennem mange år opstillet stramme krav og regler for at forhindre. Nu står vi i en verdensomspændende pandemi, som med al sandsynlighed skyldes manglende fødevarekontrol på et madmarked i Kina. Dét svigt går ikke kun ud over den kinesiske befolkning – det vedrører i høj grad os alle.

Jeg har arbejdet med forbrugeres krav og rettigheder i Europa-Parlamentet i 14 år. Og jeg ved, hvor meget vi kan rykke kravene og standarderne, når vi lægger politisk pres på producenterne. Det er selvfølgelig en utopi at tro, at vi kan udbrede de høje europæiske standarder til alle verdens lande i morgen. Der vil altid være områder, som er uden for kontrol, og som alligevel kan true sundheden i resten af verden.

Men vi skal arbejde benhårdt for det alligevel. At stramme op på fødevarekontrollen i Kina og i resten af verden er et fælles ansvar, og jeg mener, det er afgørende, at vi i EU går forrest i dén kamp og deler vores viden og erfaringer efter mange års effektiv kontrol.

Christel Schaldemose
Annonce
Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Navne For abonnenter

Tvillinger kan ikke få nok af hinanden: Vores familier kan godt blive lidt trætte af det, når vi har været sammen fire aftener i træk

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce