Annonce
Debat

Hvorfor ikke lade vandkraftværket fortsætte, mens det kan?

Karen Bækbøl. Privatfoto

Læserbrev: Torsdag aften kunne man på sin computer følge med til ”Drømme om at forandre naturen omkring Vestbirk-søerne og Vestbirk Vandkraftværk ”. I 2015 og 2017 hørte vi lignende toner, og folk blev indbudt til at komme med ideer og kommentarer.

Blandt andet blev Horsens Kommune mindet om, hvad der ville ske, hvis de fratog vandkraftværket at lave grøn strøm. Man spurgte, om byrådet så ville bekoste vedligeholdelsen af bygningen og det naturskønne område som museum, eller det skulle forfalde, mens tusinder af kanofarere passerede og så symbolet på ubetænksomhed.

Vandkraftværket kan ikke bevares, hvis ikke den varme og fugtighed, det er vant til, bliver passet, og så kunne man da lige så godt lade det fungere og gøre nytte. Værket fik jo udskiftet en reservedel i 2017 og fik også et grundigt tjek, så det kunne fortsætte i mange år frem.

Hvorfor ikke lade det fortsætte, mens det kan? Det er jo automatiseret så meget, at det kan passes af en pensionist eller frivillig med kontakt til ekspertisen, og det altomfattende sluseværk kunne måske automatiseres til en vis grad.


Hvorfor ikke lade vandkraftværket fortsætte, mens det kan? Det er jo automatiseret så meget, at det kan passes af en pensionist eller frivillig.


Sluseværket og oversvømmelser: Under alle omstændigheder er netop sluseværket utroligt vigtigt til at regulerer vandmængden ved oversvømmelser og lignende.

Alle vestbirker, der ejer jord ved åen, er påvirket af vandmængderne, og må finde sig i de tider, hvor regnmængden er ekstrem, og slusen åbner. Her bliver vandhøjden ved den lille jernbro en meter højere, og det ser farligt ud at krydse broen, selv med gummistøvler.

Henne ved Den Genfundne Bro bliver hestevadet også en meter højere, og hvilke ryttere kan så komme forbi? Nej, tag skyklapperne og høreværnet af, og tag hensyn til de, der bor der og holder af stedet, og de turister, der besøger stedet og holder af det.

Underskrifterne: Fra stormødet i maj 2017 til 5. januar 2018 fik undertegnede med hjælpere indsamlet 1000 underskrifter om dette emne, og de var håndskrevne!

De blev afleveret til borgmester Peter Sørensen, som ville sende dem videre til Miljøministeriet, og samtidig skulle en navneliste over underskrifterne gives til formand for plan- og miljøudvalget Martin Ravn og formand for kulturudvalget Jacob Bille.

Skal vi nu ud og indsamle 1000 mere, før de bliver taget alvorligt? Man kunne jo stå, hvor de mange tusinde kanofarerne stopper op:

Med 2000 underskrifter vil Horsens Kommune holde møde om fremtiden - men skal det være nødvendigt?

Staten og lovene: Det kunne være, at staten efterhånden fik mere overblik og vil honorere et CO2-frit vandkraftværks el lige så meget som strømmen fra de kommende biogasanlæg, man endelig har fået igennem i Horsens.

Biogas forurener halvt så meget som olie og olie forurener halvt så meget som kul fra Colombia.

Vandkraftværket forurener slet ikke! Hvornår laver regeringen nogle love, der hænger sammen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Bor du i et område med høj eller lav smitte: Find dit sogn på kortet

Annonce