Annonce
Horsens

Hvorfor har man sparet vandet væk i byens springvand...?

Utætheder har betydet, at springvandet i Triton ved banegården og Beringsøen har været tørlagt det meste af sommeren. Folkebladets tegner Julius har et forslag til et springvand, der ikke behøver vand. Tegning: Julius
Flere læsere undrer sig over, at byens springvand har været tørlagt hele sommeren. Hvorfor, lyder spørgsmålet, som vi har givet videre til Horsens Kommune.

Horsens: Når Søndergade står færdigrenoveret, bliver det med et nyt, fint springvand.

Men der en en vis bekymring at spore hos flere af Folkebladets læsere. For bliver det et springvand med eller uden vand, når nu andre springvand i byen er tørlagt, lød spørgsmålet fra nogle af de bysbørn, der lagde vejen forbi, da avisen rykkede redaktionen ind i Kuben 29. august.

- Hvorfor har man sparet vandet væk i flere af byens springvand...? Både Beringsøen og Triton ved banegården har stået uden vand det meste af sommeren, spørger Jesper Langballe.

Men det handler ikke om besparelser, faktisk tværtimod, fortæller hortonom Liselotte Nielsen fra teknik og miljø.

Annonce

Dagens spørger

Jesper Langballe spørger:

"Hvorfor har man sparet vandet væk i flere af byens springvand...? Både Beringsøen og Triton ved banegården har stået uden vand det meste af sommeren. Og jeg vil da mene, at frosten er væk nu."

Utætte springvand

- Grunden til, at Beringsøen ikke kører, er til dels, at den skal flyttes. Men den er også utæt, og det har der været rigtig meget bøvl med on and off, siden den blev sat op. Vi vil ikke have det vandspild, der er ved springvandet, og der er ingen grund til at bruge en masse ressourcer på at få det sikret, når det alligevel skal flyttes, forklarer Liselotte Nielsen.

Utæthed er også grunden til, at vandet blev slukket ved Triton.

- Den bund i Triton, der skulle sikre, at vandet ikke røg i jorden, er også utæt. Vi har prøvet at tætne det med vandglas, og det har også hjulpet en lille smule. Men det taber stadig fire kubikmeter vand i døgnet. Det er 28 kubikmeter på en uge, og det er spild af skatteydernes penge, siger Liselotte Nielsen.

Men, tilføjer hun:

- Vi synes stadig, at Triton pynter på pladsen - med eller uden vand.

Kar forhindrer utæthed

Hvad angår det nye springvand på Søndergade, der kommer i gang til foråret, forventer Liselotte Nielsen ikke lignende problemer med utætheder.

- Springvandet på Søndergade har et fast kar nede under belægningen, så utætheder bør ikke kunne forekomme. Hvad angår Beringsøen, er det planen, at det også kommer til at få et kar under jorden, når det flyttes. Kan det laves på den måde, bliver problemet med utæthed også løst der, siger Liselotte Nielsen.

Forventningen er, at vandet igen kommer til at risle i Beringsøen senest 1. juli næste år. Indtil da fungerer det glimrende som legeplads for byens børn.

Hvornår Triton bliver med vand, er uvist.

- Vi håber, at vi har fundet en løsning, men den er ikke helt clearet endnu, siger Liselotte Nielsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce