Annonce
Odder

Hvordan varmer man op til e-sport? Unge gamere får pulsen op i gymnastiksalen

Hvem sagde at gamere var dovne? De fire glade drenge på billedet er et tydeligt bevis på det modsatte. Udover e-sport går drengene også til spejder, gymnastik, fodbold og boksning. Fra venstre er det Carl Bech Juel (10 år), Kernius Macedulskas (10 år), Mathias Sørensen (10 år) og William From Jakobsen (9 år). Foto: Andreas Benjamin Schmidt
Hos Gylling E-Sport har man længe haft et ønske om at få inkorporeret mere bevægelse i e-sporten. Derfor har afdelingen af Gylling Sport & Idræt indgået et samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og Center for Ungdomsstudier. Målet er at gøre bevægelse til en naturlig del af træningen.

Gylling: Hos Gylling Sport & Idræt er bevægelse en helt naturlig del af sporten i tre af foreningens fire afdelinger - badminton, fodbold og gymnastik, men det er ikke noget, der giver sig selv i afdelingen for e-sport.

- Det er generelt en udfordring at få bevægelse ind i e-sporten, og vi har været noget usikre på, hvordan vi skulle gribe det an, siger træner i e-sport og formand for Gylling E-Sport, Peter Dalsgaard Larsen, der selv var med til at stifte afdelingen i 2017.

Derfor har Gylling E-Sport nu indgået i et samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og Center for Ungdomsstudier om projektet ”Esport og Bevægelse”, der har til formål at gøre bevægelse til en naturlig del af træningen i de danske e-sportsforeninger.

Annonce

For at bevægelse skal føles som en naturlig del af træningen for de unge gamere, er det ifølge Peter Dalsgaard Larsen vigtigt, at det føles mere som leg end motion.

Vi bliver altså også nødt til at respektere, at de her unge gamerne har valgt at gå til e-sport. Så vi kan heller ikke bare sætte dem til at løbe seks kilometer.

Peter Dalsgaard Larsen, esports-træner

Til afslutningen af det seneste forløb, hvor de unge gamere havde øvet sig i Counter Strike, blev der eksempelvis spillet en fysisk udgave af spillet, hvor Gylling E-Sport havde indkøbt specielle velcro-battleveste til formålet.

- Det er vigtigt, at det kan sættes i forbindelse med de spil, de spiller. Det skal leges ind, sådan at de glemmer at det er motion, siger Peter Dalsgaard Larsen.

Og ved afslutningen af et andet forløb, hvor de havde spillet Rocket League, der er noget så mundret som et "køretøjsfodboldvideospil", skulle de i den fysiske øvelse bruge både fjernstyrede biler og fodbolde.

- Vi prøver at koble mere aktivitet på, men vi bliver altså også nødt til at respektere, at de her unge gamerne har valgt at gå til e-sport. Så vi kan heller ikke bare sætte dem til at løbe seks kilometer, siger han med et smil på læben og fortæller, at det ville de nok heller ikke gide.

Har spillet siden 80'erne

Igennem fem årtier har Peter Dalsgaard Larsen spillet computer, siden han i 80'erne - længe før pc'ere og Playstations var allemandseje - anskaffede sig en Atari spillemaskine. Han stiftede Gylling E-Sport og blev træner, fordi han gerne ville give børn og unge muligheder, han ikke selv havde, da han var i deres alder.

- Der er måske nogle af dem, der ikke har en computer selv, men det vigtigste er fællesskabet. Det betyder, at man er tryg. Her kan de møde ligesindede, der har de samme interesser, men som måske også har oplevet nogle af de samme udfodringer, som de selv har, siger han.

Peter Dalsgaard Larsen nyder at følge udviklingen for de unge gamere. Han kan tydeligt se, at de rykker sig meget i løbet af forskellige forløb, der typisk varer syv uger. Han følger også med i et program på sin mobil, der registrer deres udvikling online. Her kan han eksempelvis se, hvor meget hurtigere de er blevet til at slukke BlazePods (reflekstræning).

BlazePods er et lysbaseret reflekstræningssystem, der bruges til at forbedre balance, koordination, smidighed, styrke og reaktionstid. Der skal løbes stærkt, når de skal slukkes. Foto: Andreas Benjamin Schmidt

- Til at starte med kunne de måske nå at slukke 11 BlazePodz, men nu kan de nå at slukke 17, det er fedt at se, siger han.

https://www.youtube.com/watch?v=Vh2n68-1YGA
Annonce

Det fede er fællesskabet

Siden opstarten af Gylling E-Sport i 20017 har Peter Dalsgaard Larsens lillebror, Lars Dalsgaard Larsen, været tilknyttet som fysisk træner for e-sports-holdene. To tætte brødre og lokale ildsjæle.

- Vi plejer at sige, at vi går til frivillig, griner storebror Peter.

Mens storebror Peter er formand for Gylling E-Sport, er lillebror Lars formand for hovedforeningen Gylling Sport og Idræt, hvor han også er badmintontræner.

I modsætning til sin storebror har lillebror Lars Dalsgaard Larsen ikke nogen særlig erfaring med e-sport, men han spiller dog lidt på ”hobbyplan” med sin 10-årige søn Valdemar, der har gået til e-sport de sidste to år.

Lars Dalsgaard Larsen er fysisk træner for Gylling E-sport. Han har ikke nogen særlig erfaring med e-sport, men spiller dog på hobbyplan med sin 10-årige søn Valdemar, der har gået til e-sport i to år. Foto: Andreas Benjamin Schmidt

Det kan godt være, at Lars Dalgaard Larsen ikke har den store erfaring med e-sport, til gengæld har han, efter femten år som badmintontræner, masser erfaring med fysisk træning og arbejdet med børn og unge.

E-sports-træneren bliver glad når han ser, at de lykkes med små ting, for eksempel at være blevet bedre musen, eller hvis han kan få en af dem til selv at stå for opvarmningen.

- De her børn og unge har måske ikke haft de store succeser i en idrætshal eller på grønsværen, men e-sport er noget de kan have succes med, siger han.

Projekt E-sport & Bevægelse

E-Sport & Bevægelse er et fælles projekt mellem Danmarks Idrætsforbund og Center for Ungdomsstudier. Formålet med projektet er at gøre bevægelse til en naturlig del af træningen i de danske e-sportsforeninger – og at sikre, at e-sport forbliver en sund, sjov og skadesfri aktivitet.

Projektet giver Gylling E-Sport adgang til viden og materialer med fokus på bevægelse indenfor e-sport, og gennem samarbejdet har Gylling E-Sport har blandt andet fået udleveret:

Hjemmeøvelser til CS:GO til udøverne, herunder øvelser, der kombinerer CS:GO med fysisk aktivitet

Øvelser til opvarmning, pause og nedkøling ved den faste træning.

En one-pager om, hvordan bevægelse bidrager til e-sporten. Oplysning til udøvere/forældre m.fl.

Plakat til ophængning i e-sportslokalet - som understøtning og påmindelse om bevægelse i hverdagen.

Alt sammen er tilpasset Gylling E-Sports medlemmer/miljø/forhold, i samarbejde med Danmarks Idræts Forening og Center for Ungdomsstudier. Gylling E-Sport skal afrapportere med status på forløbet løbende, for at Danmarks Idrætsforening og Center for Ungdomsstudier kan bruge informationen i forhold til andre foreninger og klubber på breddeidrætsniveau.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce