Annonce
Erhvervsretlig brevkasse

Hvordan sikrer jeg, at jeg får reklameret rettidigt over et mangelfuldt produkt?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Jeg har desværre fundet ud af, at, jeg ikke har reklameret rettidigt over et mangelfuldt produkt, jeg har købt gennem min virksomhed. Kan I forklare, hvordan jeg en anden gang skal reklamere rettidigt over for sælger?

Svar: 

Det er som erhvervsdrivende vigtigt at reklamere over for sælgeren rettidigt og korrekt, hvis man ikke er tilfreds med et produkt/ydelse.

Annonce

Hvis reklamationen ikke er korrekt i indhold/rettidig, vil køber miste sine rettigheder til f.eks. forholdsmæssigt afslag. Køber har bevisbyrden for, at reklamationen har været fyldestgørende/rettidig.

Det er af bevismæssige årsager en god idé at sende reklamationen skriftligt til sælger. Hvis en reklamation skal have den ønskede retsvirkning, skal reklamationen beskrive, hvad fejlen fra sælgers side består i, og hvilken beføjelse køber vil gøre gældende, og reklamationen skal komme frem rettidigt.

Meddelelsen til sælgeren skal være så klart formuleret, at det må/bør stå sælgeren klart, at køber mener, at der foreligger en eller flere mangler ved produktet/ydelsen.

En reklamation anses for at være tilstrækkelig, når sælgeren har mulighed for at vurdere rigtigheden af indsigelsen. Det er ikke tilstrækkeligt at skrive: ”Produktet fungerer ikke ordentligt”, da beskeden ikke gør sælgeren i stand til at vurdere indsigelsen.

I forhold til tidspunktet for afsendelsen skelnes der imellem neutrale og specifikke reklamationer.

En neutral reklamation er, hvor manglen påpeges, men uden at der angives, hvilken/hvilke beføjelser man vil gøre gældende. Denne skal afgives straks efter, at man har opdaget manglen eller burde have opdaget manglen. Hvad der er ”straks”, afhænger af flere omstændigheder, men vil som udgangspunkt være 1-2 dage.

En specifik reklamation er, hvor manglen beskrives, samt der angives hvilken/hvilke beføjelser man vil gøre gældende. Hvis man ikke allerede straks sendte en specifik reklamation til sælgeren, da man opdagede manglen, skal en neutral reklamation følges op af en specifik reklamation.

Hvis køber vil ophæve købet eller kræve omlevering af produktet/ydelsen, skal den specifikke reklamation afgives til sælgeren ”uden ugrundet ophold,”. Det er så hurtigt, som det er muligt for én at vurdere situationen.


Meddelelsen til sælgeren skal være så klart formuleret, at det må/bør stå sælgeren klart, at køber mener, at der foreligger en eller flere mangler ved produktet/ydelsen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Horsens

Børn helt ned i toårs-alderen blev bedt om at bære mundbind i hestevogn: - Vi kan kun beklage

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce