Annonce
Hedensted

Hvor ren skal tomatdåsen være? Affaldsordning giver stadig masser af spørgsmål

Selvom de nye skraldespande har et rum til blandt andet plastik, så er det stadig meningen, at borgerne skal bruge genbrugsstationerne, hvis der ikke er plads nok i spanden. Arkivfoto: Elisabet D. Hyttel
Spørgelysten var stor, da Folkebladet tirsdag holdt debatmøde på Facebook om den nye affaldsordning i Hedensted Kommune. Der blev blandt andet spurgt ind til sanktioner, hvis man fejlsorterer, og til de gamle spandes videre skæbne.

Hedensted: Den nye affaldsordning har i løbet af de seneste måneder affødt adskillige spørgsmål fra borgerne, der både har henvendt sig til Folkebladet og til Hedensted Kommune, og spørgsmålene bliver ved med at strømme ind.

På Folkebladets debatmøde på Facebook i aftes fik borgerne mulighed for at stille deres spørgsmål direkte til næstformand i teknisk udvalg Steen Christensen (S) og Daniel Kvist fra kommunens miljøforvaltning, og her har vi samlet nogle af de mange spørgsmål og svar.

- Jeg er bekymret for vores drikkevand. Hvor meget skal plast og metal rengøres?

Annonce

- Vi følger Miljøstyrelsens niveau, og det hedder, at det skal være skrabet rent. Det er altså ikke nødvendigt at skrubbe tomatdåsen med en opvaskebørste.

- Jeg har modtaget de nye skraldespande, og låget er i stykker på begge to. Hvad skal jeg gøre?

- Meld det ind til kommunen, så skal vi nok få det rettet. Vi har allerede fået flere henvendelser om fejl.

- Kommer skraldebilerne til at køre på el?

- Nej, det har vi fravalgt. Dels fordi det giver nogle udfordringer, fordi vi er en landkommune, dels på grund af prisen, som vi gerne vil holde nede. Vi har  fået skrevet ind i kontrakten med renovatøren, at det kan blive aktuelt at skifte til et grønnere alternativ, men altså ikke el.

- Hvad skal man gøre, hvis ens spand ikke bliver tømt til tiden?

- Så skal man fejlmelde til kommunen, og så bliver det gjort. Vi har en aftale med renovatøren om, at de skal tage et billede, hvis de ikke kan finde beholderen, så vi kan tjekke op på det.

- Hvorfor skal man stadig aflevere glas på affaldsøer?

- Vi arbejder på en løsning, hvor glas kan blive hentet ved husstanden, men lige nu ville det medføre tre spande, og det bliver for dyrt. Miljøministeriet stiller krav til, at de fleste af de 10 fraktioner skal husstandsindsamles, men lige i forhold til glas, hedder det i stedet husstandsnært, og derfor kan vi gøre en undtagelse.

- Hvad sker der, hvis jeg fejlsorterer?

- Så bliver det forkerte sorteret fra på sorteringsanlægget. Det er ikke planen at uddele bøder til borgerne.

- Må vi beholde de gamle spande?

- Nej, de bliver samlet ind og genbrugt. Vores egne erfaringer fra tidligere viser, at det er en dårlig idé at lade borgerne beholde de gamle spande, fordi nogle vælger at bruge dem til restaffald, og så står de bare der uden at blive tømt. Det kan godt give problemer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Odder For abonnenter

Forældre har fået nok: Vores børn er blevet ødelagt, fordi de ikke har fået den rette hjælp

Sport

Hedensted-spillere ramt af corona

Annonce