Annonce
Horsens

Hvor langt skal man gå for at afvikle en sikker begivenhed? Vaccinepas deler avisens følgere

Er det ok at kræve et vaccinepas for at lukke gæster ind til en koncert, en festival eller en sportsbegivenhed med mange mennesker? Svarene svinger fra "det må arrangøren suverænt selv bestemme" til "jeg har svært ved at se værdien. Det er blot endnu et eksempel på typisk rethaveriskhed". Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

Horsens: Vi får et A- og et B-hold, hvis der kræves vaccinepas til f.eks. festivaler og landskampe, lyder det i debatten. Hvad mener du? Er det ok, at arrangører stiller krav om corona-vaccine, inden de lukker folk ind til store tilskuerbegivenheder, når det engang bliver muligt?

Vi har stillet spørgsmålet til Folkebladets følgere på Facebook og fået rigtig mange svar.

Her et udpluk af dem:

1 Nej tak, de vaccinerede har ikke noget at frygte

Heidi Larsen: Så længe der er valgfrihed med vaccinen, mener jeg ikke, man skal lave et pas. Dem, der er vaccineret, har jo ikke noget at frygte fra dem, der vælger ikke at blive vaccineret.

2 En god måde at få startet branchen op på

Esben Hedeager (K): Ja, naturligvis er det en god ide med et vaccinepas. Det er en god måde at få startet kultur- og underholdningsbranchen op på. Den har virkelig lidt under denne pandemi. Er der et alternativ? Og vil det ikke blive ufatteligt dyrt ikke at gøre det? Jeg har allerede et internationalt vaccinepas - der er lige plads til et covid-19 vaccinestempel.

3 Det giver sikkerhed for arrangørerne

Jonas Buron: Om man synes det ene eller andet, vil det jo altid støde nogen... Personligt er jeg glad for at få vaccinen lørdag, jeg er også i udsat gruppe (kronisk syg). Et vaccinepas giver god mening for de arrangører og gæster, der er rundt om i landet til diverse kulturelle arrangementer mm., så de alle med sikkerhed ved, at netop deres arrangement/koncert etc. forløber uden en øget risiko for smitte gang-bang.

4 Lad være med at blæse det op

Birgitte Warburg: En forsimplet opstilling. For hvad skal et vaccinepas bruges til? De sidst vaccinerede (maj/juni ) kan så ikke gå i biografen eller til koncert? Fluks bliver diskussionen et spørgsmål om tvang for eller imod. Hvad der åbnes op, er afhængig af smittetrykket, og vi regner vel med, at trykket vil falde efterhånden, som flere og flere bliver vaccineret. Afstandskrav og håndhygiejne vil være restriktioner i lang tid. Så lad være med at blæse det op. Kviktest vil være et langt større våben til større arrangementer. De vaccinerede kan jo sagtens smitte.

5 Find på noget andet - sådan er det bare

Jan Løngaard: Så må B-holdene finde på noget andet. Sådan er det bare.

6 Det er arrangørens ret at kræve pas

Hanne Lindgren: Jeg synes, det er fint med vaccinepas for at komme ind til større begivenheder. Er der folk, der ikke ønsker at blive vaccineret, er det deres ret, ligesom arrangør kan forlange pas. Vi bestemmer selv, om vi ønsker vaccine = deltagelse. Eller om vi ikke ønsker vaccine = vi ønsker ikke at deltage. Simpelt.

7 Det er for dumt at problematisere

Susanne Drews: Jeg kan ikke se problemet. Det har "altid" været sådan, at ønskede vi at rejse til fjerne egne, skulle vi vaccineres mod sygdomme, der florerede der, men i øvrigt var ret ukendte herhjemme - for ikke at risikere at slæbe dem med hjem. Det har jeg aldrig oplevet f.eks. interrailere opponere imod - tværtimod var der nærmest prestige i at skulle have "eksotiske" vacciner. Nu har vi så en lumsk, smitsom virus lurende i egen baghave, og fluks skal det problematiseres ud over al rimelighed, om vi skal vaccineres eller ej - det er jo helt enkelt for dumt!

8 Der er begrænsninger mange steder i forvejen

Lars Christiansen: Vaccinepas, ja tak. Er man overfølsom, så er det ærgerligt, men det er det også for en blind person, som gerne vil være pilot, buschauffør eller lignende. Der er begrænsninger mange steder pga. fysik og lignende. Hvis man på den anden side kan, men ikke VIL have den af personlige årsager, har man vel truffet et reelt og overvejet valg. Så er den ikke længere.

9 Jeg har svært ved at værdien af et pas

Thomas la Cour: Vaccinepas er sikkert fint, hvis man søger job på et plejehjem. Ellers har jeg svært ved at se værdien. Det er blot endnu et eksempel på typisk rethaveriskhed: Jeg er blevet vaccineret, så det skal alle andre også. Som at tvinge en hovedpinepille i halsen på din partner, når du har ondt i hovedet. Vacciner beskytter den vaccinerede. Ikke andre. Producenterne af vacciner vil ikke garantere, at vaccinerede ikke kan bære og videreføre smitte. Så lad det dog være op til den enkelte: Hvis du føler dig i en risikogruppe, kan du vælge at få vaccinen. Hvis du - som jeg - er sund, rask og under 60, er der ingen grund til, at du skal tvinges til at få den. Risikoen for et alvorligt sygdomsforløb er mindre end omfanget af ubekendte ved vaccinen. Jeg har personligt ikke haft influenza i 10 år og har derfor heller aldrig fået en influenzavaccine. Hvorfor skal jeg de facto tvinges til at få en vaccine mod covid-19? Jo, men der er mulige, alvorlige senfølger hævder nogle - jo, men det er der også ved influenza og lungebetændelse. Det er mit liv og min krop. Jeg vil gerne have lov til selv at bestemme. Særligt i lyset af, at vaccinen formentlig skal fornys hvert år. Så skal vi stå klar i folden hvert år i oktober og blive vaccineret mod det, sundhedsministeren anser som samfundskritiske sygdomme, jf den nye epidemilov? Fy for pokker. Nej tak. Rent samfundsøkonomisk er det hul i hovedet at vaccinere mennesker uden for risikogrupperne.

10 Festivalarrangørerne bestemmer selv

Tom Pinstrup: Det er vel op til festivalarrangørerne at bestemme hvem, de vil lukke ind. Må man komme ind med rockerveste? Deres festival, deres ret.

11 Skal folk med sygdomme forbydes adgang?

Karina Pia Ejstrup Sørensen: Må folk med sygdomme i immunforsvaret, som dermed ikke kan få vaccinen, ikke komme til festivaler, fordi de ikke er vaccineret? Og/eller skal de komme med en dybdegående redegørelse til fremmede mennesker om deres personlige sygdomshistorie? Nogle lider af psykiske lidelser, som f.eks. PTSD, med trauma for stik, nåle mm. og kan derfor ikke vaccines. Skal disse mennesker udeblive fra festivaler? Hvad med ammende/gravide mødre, der ikke må få vaccinen? Festivaler er ikke kun til druk, men også en udflugt for familien.

12 Et nej til vaccine har konsekvenser

Pia Blom: Absolut ja til coronapas! Det er ok, at nogle vælger at takke nej til vaccine. Det skal så bare have nogle konsekvenser, hvor man kan udelukkes til begivenheder. Det er helt ok, at adgangskrav bliver bevis for vaccination.

13 Et vaccinepas har altid været et krav

Kim Nielsen: Jeg har i årevis rejst verden rundt med mit job. For at kunne foretage disse rejser har et vaccinepas altid været et krav fra min arbejdsgivers side - så intet nyt under solen der. Jeg forstår heller ikke alt det postyr om et vaccinepas. Hvis en arrangør stiller dette krav, ja, så er det sådan det er. Basta! Du må heller ikke tage øl eller eget slik med i biografien, for det siger arrangøreren, ligesom du heller ikke må ikke køre spiritus- eller narkopåvirket i bil, for så er du til fare for andre. Det samme vil du være, hvis du er covid-19 smittet og går til koncert.

14 Lad os få gang i samvær hurtigst muligt

Kim Lind Simonsen: Jeg har haft et vaccinepas i mange år. Der er flere lande, der stiller krav om bl.a. gul feber-vaccine inden indrejse, hvorfor skulle en festival ikke gøre det samme? En undtagelse kunne være dem, der af helbredsmæssige årsager ikke kan modtage vaccine. Lad os få gang i samvær og kultur så hurtigt som muligt.

15 Passet har eksisteret i årtier

Klaus Skjærlund: Intet nyt i det at have et vaccinepas - det har eksisteret i årtier. Fint nok hvis nogen vil forlange at se vaccinepas for at lukke gæster ind. Det har de ret til. At sige, at vi får A- og B-mennesker, er en overdrivelse.

16 Det er værten, der bestemmer reglerne

Stinna Gredsted: Når jeg har gæster, er det mig, der sætter dagsordenen og bestemmer reglerne. Hvis ikke de bryder sig om mine regler, er de velkomne til at blive væk. Så hvis en arrangør af et arrangement sætter visse krav til "gæsterne", er der kun to muligheder: Overhold dem eller bliv væk. Om jeg så synes, det er en god ide at lave sådan en betingelse, har jeg faktisk ikke ekspertise til at udtale mig om, så det undlader jeg.

17 Hvorfor hidse sig op over det krav?

Lone Skovhus: Ingen, der vil rejse til fjerne lande, protesterer mod krævede vacciner, så hvorfor hidser man sig op over disse? Og mht. om vi er på A-, B- eller andre hold, er der jo masser af andre ting, der deler os op. Mange forhold i livet gør, at vi ikke har de samme muligheder!

18 Det får jeg ikke ondt i bagdelen over

Niki Paaske Jensen: Økonomien skal hurtigt i gang igen. Oplevelsesindustrien skriger på at starte op igen. Om jeg så kommer på B- ,C- eller D-holdet, kan jeg ikke have ondt i bagdelen over, at andre kan komme til en fed koncert eller landskamp.

19 Det er ikke ok med et vaccinepas

Inge-Merete Mark Hertz: Jeg synes ikke, at det er ok med et vaccinepas. Det må helt klart være op til folk selv, om man vil vaccineres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce