Annonce
Debat

Hvor længe skal vi finde os i regnedrengenes fejlskud?

På kant: Hvor længe endnu, Catilina, vil du misbruge vores tålmodighed?

Spørgsmålet blev stillet af den romerske politiker Cicero i 63 f.Kr. efter at omtalte Catilina gang på gang forsøgte at undergrave de politiske spilleregler i den romerske republik.

Ja, jeg indrømmer, jeg er en klassisk nørd.

Men citatet har meldt sig hos mig med stigende styrke i de senere år – nemlig hver gang vi igen-igen får præsenteret eksempler på, at Finansministeriet reelt har overtaget magten på Slotsholmen både fra de andre ministerier, og, hvad der er værre, fra vores folkevalgte politikere.

Eksemplerne står i kø.

Danmarks mest erfarne folketingspolitiker Bertel Haarder har sammen med flere tidligere ministre kraftigt kritiseret Finansministeriet for magtfuldkommenhed og for stor politisk indflydelse uden politisk indsigt og hvad værre er - politisk legitimitet.

Fra den anden side af folketingssalen bliver ministeriet kritiseret for enøjede, gammeldags og automatiske regnemodeller, der ikke modsvarer et moderne samfund.

Set fra borgernes side er der en række tydelige problemer. Skat er blot et eksempel på, at ministeriet stoler så meget på deres regneark, at de begynder at få folk fyret, længe før de forventede forbedringer af deres teorier viser sig.

Hvad de i øvrigt sjældent gør.

Og det er også fra Finansministeriet, man reelt beslutter, hvor mange læger, politifolk, pædagoger, dommere, lærere og andre statsansatte, vi har til rådighed, og hvor mange vi skal uddanne til vores fremtidige behov. Igen passer virkeligheden ikke med regnedrengenes teorier. Indrømmet, det er svært at spå om fremtiden, men Finansministeriet har gjort fejlberegninger til en kunstform, hvor de næsten altid rammer langt ved siden af.

Hvor længe endnu, kære politikere, skal Finansministeriet misbruge vores tålmodighed?

Annonce
Kim Ruberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Farvel til et stykke dansk industrihistorie: Kommunens største virksomhed skifter navnet ud efter 140 år

Leder For abonnenter

Leder: Tre broprojekter kæmper om politikernes gunst

En bro fra Kalundborg til Hou over Samsø? En ny Lillebæltsbro, enten ved siden af den gamle eller måske som en forbindelse fra Bogense til Juelsminde? Eller hvad med en bro fra Faaborg på Fyn til Als? Visionerne om nye broer, der kan forbinde Vest- og Østdanmark er mange. Og for mange til, at de alle kan blive til virkelighed. Groft sagt er der tre store bro-ønsker: en Kattegatbro, en ny Lillebæltsbro og en Als-Fyn-forbindelse. To af dem kan komme til at sætte meget markante aftryk i Østjylland. De seneste dage har regionsrådsformand i Syddanmark Stephanie Lose (V) gjort sig til talsmand for, at der er brug for en samlet analyse af de tre bro-ønsker. Det er såmænd ikke første gang, hun ytrer den holdning. Det gjorde hun også i efteråret. Men det gør ikke hendes budskab mindre vigtigt eller aktuelt. Det er sindssygt vigtigt, at politikerne på Christiansborg får en analyse, der tager højde for alle tre broprojekter. For ”det kan ikke undgås, at de påvirker hinanden. Det er store projekter, og derfor giver det mening at se det i en sammenhæng,” som Stephanie Lose siger. Og uden en samlet analyse er det yderst svært at gennemskue, hvad der er den bedste løsning. Der er så mange ting, der skal tages i betragtning: nuværende og fremtidige trafikbehov, hensyn til miljøet, påvirkning af natur og boligområder, økonomi, holdbarhed osv. Samtidig er der meget stærke interessegrupper, der - oftest funderet i en geografisk tilknytning - arbejder ihærdigt for én bestemt løsning. Ud fra devisen, at det handler om at råbe op, hvis man vil have indflydelse. Det er godt og demokratisk, men de, der skal træffe beslutningen, har brug for at blive klædt på til at kunne se mere end de forskellige lokale behov for en bro. De skal have et overblik. Umiddelbart synes jeg, at en ny Kattegatforbindelse lyder attraktiv. Men det vil blive en meget dyr bro, så kan vi for de samme eller færre penge få en anden trafikal løsning, der er bedre? Jeg ved det ikke. Men det skal politikerne helst vide, inden de skal beslutte sig. Så kom med den analyse.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];