Annonce
Horsens

Hvert tredje barn bliver holdt hjemme: Daginstitution klarer sig gennem coronapresset med hjælp fra forældre

Jette Ejlertsen, dagtilbudsleder i Daginstitution Torsted, sætter pris på, at mange forældre i denne tid holder deres børn hjemme. Arkivfoto: Morten Pape
Mens BUPL Østjylland beretter om pressede pædagoger har Daginstitution Torsted med hjælp fra forældrene formået at fastholde en velfungerende hverdag.
Annonce

Horsens: Fredag morgen blev 285 vuggestue- og børnehavebørn afleveret i et af Daginstitution Torsteds fem huse.

Samtidig valgte forældre til 170 af institutionens børn at holde deres poder hjemme, og det giver et godt billede på situationen i øjeblikket, vurderer Jette Ejlertsen, leder af Daginstitution Torsted.

- Vi oplever en fantastisk opbakning fra forældrene. De, som har mulighed for at holde deres børn hjemme, gør det i det omfang, de kan, og det betyder, at vi kan skabe en hverdag for børnene og de voksne i institutionen, hvor vi kan fastholde kvaliteten, siger Jette Ejlertsen.

Hun understreger samtidig, at ingen forældre skal have dårlig samvittighed over at aflevere deres børn i institutionen.


Vi appellerer til, at kommunerne gør mere, end vejledningerne foreskriver. At de eksempelvis finansierer varm påklædning til de pædagoger, som står ude på legepladsen.

Anne Grethe Rosenberg, formand BUPL Østjylland


Jette Ejlertsen fortæller om en personalegruppe, som var forundret over, at regeringen ikke valgte at lukke daginstitutionerne, da coronarestriktionerne blev skærpet kort inde i det nye år. Her stod det klart, at dagtilbud fortsat skal tilbyde pasning med krav om coronavenlig organisering, øget rengøring og risiko for coronasygemeldt personale.

- Vi må have tillid til, at man fra sundhedsmyndighedernes side mener, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at holde åbent, siger Jette Ejlertsen.

Hun oplever nu en medarbejdergruppe, som har accepteret tingenes tilstand, og som holder fast i en velfungerende hverdag.

- Vi har ingen medarbejdere, som er smittet med covid-19, så de fleste medarbejdere er på arbejde, og det betyder, at vi kan lave en rigtig god hverdag for børnene, siger Jette Ejlertsen.

Annonce

BUPL: Ansatte er presset

Jette Ejlertsen har ikke opfordret institutionens forældre til at holde deres børn hjemme, hvis de kan, for behovet har ikke været der.

Anderledes forholder det sig hos BUPL Østjylland, pædagogernes fagforening, der på tværs af regionalafdelingens 10 kommuner fornemmer et pres på pædagogerne.

Retningslinjer fra Børne- og Undervisningsministeriet

Fra 8. januar og foreløbig frem til 17. januar har Børne- og Undervisningsministeriet følgende retningslinjer for dagtilbud:

"Dagtilbud holdes fortsat åbne. Forældre opfordres dog til at holde børn hjemme fra dagtilbud, hvis dette er muligt. Det kan f.eks. være forældre, der selv er hjemsendt, men ikke kan passe deres arbejde hjemmefra. Der kan være tale om forældre i mange forskellige situationer, men der kunne eksempelvis være tale om grupper af frisører, tjenere, kokke og ansatte i butikker, der er lukkede."

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

- Vi oplever, at de ansatte er pressede i øjeblikket. Der er brug for ekstra personale, mere rengøring, og at forældre bruger værnemidler, når de afleverer og henter børn. Vi appellerer samtidig til, at så mange som muligt passer deres børn derhjemme, selvom vi har forståelse for, at det ikke er alle, som kan, siger Anne Grethe Rosenberg, formand for BUPL Østjylland.

Hun opfordrer til, at kommunerne i denne tid tager et særligt ansvar for at passe på pædagogerne.

- Vi appellerer til, at kommunerne gør mere, end vejledningerne foreskriver. At de henter mere personale ind, at de finansierer varm påklædning til de pædagoger, som står ude på legepladsen. Og så opfordrer vi til, at pædagogerne, som er frontpersonale, kommer frem i test- og vaccinationskøen, siger hun.

Anne Grethe Rosenberg roser samtidig Horsens Kommune for at lægge beslutningen om, hvordan man lokalt vil forholde sig til retningslinjerne, ud til de enkelte institutioner.

Annonce

Kram og omsorg som der plejer

I Daginstitution Tosted har Jette Ejlertsen hyret ekstra rengøringshjælp ind, og hvor det giver mening, forsøger personalet at involverer børnene i de ekstra opgaver.

- Vi prøver at inddrage børnene i rengøring af legetøjet, og det profiterer børnene af. Og derudover betyder den ekstra rengøringshjælp, som er hyret ind, at personalet kan bruge kræfter med børnene. Der er masser af kram og omsorg, som der plejer, siger hun.

Som følge af smittefaren foregår store dele af hverdagen i øjeblikket udendørs.

Jette Ejlertsen kunne fredag 7. januar registrerer, at forældre til 170 børn på Daginstitution Torsted valgte at beholde deres poder hjemme. Arkivfoto: Morten Pape

- Medarbejderne ruller ud af den pædagogiske skattekiste i øjeblikket og prøver at lave en god og varieret hverdag, hvor børnene oplever så lidt forandring som muligt. Mange af de aktiviteter, vi plejer at lave indendørs, er rykket ud, så børnene eksempelvis laver børneyoga i flyverdragter på legepladsen, siger hun.

For at passe på sit personale stiller Daginstitution Torsted i tråd med BUPL's anbefalinger krav til forældrene om at bære mundbind, når de træder ind på matriklerne. De skal samtidig holde forsvarlig afstand til personalet og gøre afleveringer korte.

Folkebladet ville i forbindelse med denne artikel gerne have besøgt en lokal daginstitution, men det kunne ifølge Horsens Kommune ikke lade sig gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Pludseligt dyk i populær uddannelse: - Det er mærkeligt, men der skal være plads til svigt

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Annonce