Annonce
Horsens

Hvert 10. barn i daginstitution er i feriepasning

Syv institutioner har åbent, mens alle de andre er lukkede i sommerferien. Folkebladet har været på besøg i en af dem, daginstitutionen Neptun i Torsed, hvor ca. 100 børn fra fem institutioner bliver passet i lukkeugerne. Foto: Søren E. Alwan
Omkring 470 børn, eller cirka 10 procent af børnene i Horsens Kommunes daginstitutioner, er i feriepasning i uge 29. Men ifølge Anne Bust, dagtilbudschef i Horsens kommune, er det en god idé for forældre at holde ferie med børnene.

Horsens: Ferietiden er over os, i hvert fald for de flestes vedkommende. Men en kortlægning af børns ferie fra Socialstyrelsen viser, at det ikke er alle børn, som får lov at gå på ferie. Børn i dagtilbud holder i gennemsnit 6,7 ugers ferie om året. Men 6,9 procent af børnene holder mindre end tre ugers ferie årligt, og 1,6 procent holder slet ikke ferie.

I Horsens kommune er der omkring 470 børn fordelt på syv daginstitutioner, som ikke holder sommerferie i uge 29, den midterste af de tre lukkeuger, men dagtilbudschef Anne Bust, minder om, at det tal ikke nødvendigvis er retvisende for, hvor mange børn der reelt holder ferie med deres forældre.

- Der er 5000 børn i dagtilbud i kommunen, og ferietallet kan snyde gevaldigt. At børn er i institution i ferien, er ikke ensbetydende med, at de ikke holder ferie. Mange af forældrene holder ferie på andre tidspunkter, siger hun og understreger:

- Jeg synes, det er helt i orden, at man holder ferie på et andet tidspunkt. Og så skal vi bare sørge for, at der er godt tilbud til de børn, der har brug for at komme af sted i sommerferien, siger hun.

Annonce

- Hele tanken omkring at vi har ferieåbent og ferielukket i nogle huse er for, at der er et ordentligt tilbud tilde børn, hvis forældre ikke kan holde ferie. Og der bliver hygget i husene. Der er tid til fordybelse. Der er andre børn at lege og med nyt legetøj. Så der er meget feriestemning over det. Mange synes, det er en god måde og børnene har tid til at lege med det nye legetøj.

Dagtilbudschef, Anne Bust

Anbefaler ferie med børn

Uanset om børnene holder ferie på et andet tidspunkt eller slet ikke, er det vigtigt, at der bliver taget lidt ekstra hensyn til de mange børn, som i lukkeugerne kommer i uvante rammer. Det kan være, de bliver afleveret i en fremmed institution, og måske er der fremmede voksne og nye børn.

- Der må godt være lidt mere personale på den første uge. Det har betydning for børnene. Når man kommer et nyt sted, skal der lidt flere voksne hænder til at hjælpe i gang med gode lege og møde nye børn.

Der er ikke kommunale retningslinjer for at anbefale mere eller mindre ferie til kommunens børn, men Anne Bust er ikke i tvivl om, at det er fint at lade børnene holde ferie, samtidig med at forældrene har ferie.

- Vi lægger ikke skjul på, at lukkeugerne er en måde at afvikle ferie på for dem, der har ferie. Det er en god idé at holde ferie med sine børn, men nogen skal på arbejde, og det er helt i orden. Men hvis man holder ferie, er det en god idé at holde den med børnene. Det er dog ikke noget, vi italesætter fra forvaltningen. Vi anbefaler, at det er bestyrelserne i de enkelte institutioner, der taler med forældrene om det, lyder det fra dagtilbudschefen.

Daginsitutioner som er åbne i ferien

I Horsens kommune er daginsitutionerne lukket i uge 28, 29 og 30. Syv institutioner holder åbent og tager imod børn fra alle kommunens institutioner:

  • Dagnæs Børnehus (Daginstitution Dagnæs, Bankager og Højvang)
  • Neptun i Torsted (Daginstitution Hatting og Torsted)
  • Børnehuset Langelinie (Daginstitution Midtby)
  • Daginstitution Søndermark (Daginstitution Søndermark og Vestbyen)
  • Rytterkilden (Daginstitution Stensballe og Langmark)
  • Kaskelotten i Egebjerg (Daginstitution Gedved, Hovedgård, Egebjerg og Søvind)
  • Skovhuset i Østbirk (Daginstitution Brædstrup, Lund, Nim og Østbirk)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny café slår dørene op i Horsens

Leder For abonnenter

Der er alt for mange ludomaner

Kampen mod cigaret-reklamer har ikke været forgæves. Det har givet gode resultater i kampen mod den usunde tobak. Nu er tiden inde til endnu en kamp, nemlig reklamerne mod spil. Der er alt for mange ludomaner. Det er lige så ødelæggende som tobakken. Mange er lette at friste, og det vrimler med reklamer for alle slags spil. Jeg ser det ikke som noget problem, når Brian Laudrup står frem og fortæller om sine afgørende mål. Men når det ene almindelige menneske efter det andet sidder og fortæller omverdenen om de gevinster, de har vundet, er det et helt andet problem. Hvis de virkelig vandt så meget, som de fortæller om, ville spilselskabet være konkurs for længst, og det ville ikke have penge til at betale for tv-reklamerne. Når de alligevel laver den type reklamer, er det selvfølgelig, fordi der er svage sjæle, der kan blive fristet. Når man ser reklamer, tænker mange: "Tænk, hvis det var mig. Jeg vil også gerne en tur sydpå". Det er bare så sjældent, det lykkes. Jeg kan sagtens lade mig friste til at købe en lottokupon eller kaste mig over et skud på Oddset, men her oplever jeg virkeligheden. Det er bare så lidt, der kommer i gevinst, og som regel en del mindre, end jeg har spillet for. Oddset er et videnspil, så her er man selv ude om det, men det er sjældent, man rammer odds 116 med gevinst, som de taler om i reklamerne. Der kan være ganske muntre reklamer undervejs, men de har kun ét formål: At skaffe nye kunder i fælden. Jeg har ondt af de familier, der får deres økonomi ødelagt af ludomaner. Det er så fristende. Man skal huske på, at spilselskaberne tjener styrtende med penge, og taberne er os, der køber lotto-kuponerne. Danmark har en gruppe af ludomaner. Vi har ikke brug for engelske tilstande, hvor fodboldmillionærer har spillet hele deres formue op i en naiv tro på, at der var penge at hente i selskaberne. Sæt ind over for reklamerne. Vi har ikke brug for flere ludomaner.

Hedensted For abonnenter

Tilsynssag: Når man ender i denne situation, er der selvfølgelig noget, man ville ønske, at man havde gjort anderledes

Annonce